Μαθήματα του ΚΟΚ από την Δημοτική Αστυνομία

0
2243

Ξεκινούν από σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος και για 9η συνεχή χρόνια η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Δράμας θα υλοποιήσει το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο στις τελευταίες τάξεις των γυμνασίων, όσο και στις τελευταίες τάξεις των λυκείων με ειδικά διαμορφωμένο υλικό για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και βελτίωση της συμπεριφοράς τους σε αυτό τον τομέα, είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Ιωάννης Τσαμπαλάκης. Όπως εξήγησε ο ίδιος η αντίληψη της κυκλοφοριακής αγωγής επιδέχεται βελτίωση μιας και υπάρχει η νοοτροπία ότι όλοι θέλουν να τηρούνται οι κυκλοφοριακοί κανόνες αλλά όχι για τους ίδιους όταν εφαρμόζεται ο νόμος. Παρόλο που υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες παραβάσεις κάθε ημέρα δεν υπάρχει συμμόρφωση όσον αφορά την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννης Τσαμπαλάκης σε σχετική ανακοίνωση “Οι παρουσιάσεις θα υλοποιηθούν στο Ωδείο Δράμας με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή από εκπροσώπους της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα στις 11-2 & 13-2-2019 στους μαθητές γυμνασίων του νομού Δράμας και στις 18-2 & 20-2-2019 στους μαθητές λυκείων του νομού Δράμας, με ώρα έναρξης 11:00 π.μ..
To οπτικοακουστικό υλικό που θα παρουσιαστεί, περιέχει τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, τα σήματα της κυκλοφορίας, καθώς και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές κινούμενοι στο δρόμο ως οδηγοί, αλλά και ως πεζοί, κάνοντας ειδική μνεία για τις μοτοσυκλέτες και τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές. Η ενημέρωση θα έχει διάρκεια το ανώτερο 1 ώρα, φροντίζοντας στη διάρκεια αυτή να προβληματίσει τους μαθητές σε θέματα ασφάλειας, έτσι ώστε στο τέλος της παρουσίασης να διευκρινιστούν ζητήματα που θα προκύψουν.
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ωδείου Δράμας – ύστερα από σχετική αίτηση που απέστειλε η υπηρεσία στη Δ/νση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – παρουσιάζοντας θεματικές ενότητες με κανόνες και συμπεριφορές που αφορούν οδηγούς και πεζούς. Ο λόγος αυτής της προσπάθειας είναι η πεισματική άρνηση των Ελλήνων οδηγών να αλλάξουν την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Δυστυχώς έχει απαξιωθεί το βασικό στοιχείο της ζωής που είναι η υγεία, καθώς έχει ιεραρχηθεί πολύ χαμηλά το θέμα ασφάλεια, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι δε θα μας συμβεί ποτέ τίποτα θέτοντας τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους σε μεγάλο κίνδυνο. Αυτό που παρατηρείται στους περισσότερους είναι πως πάντα ο νόμος θέλουμε να ισχύει για τους άλλους, αλλά ποτέ για εμάς. Ακόμα και μία ορθή συμπεριφορά τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται για να αποφευχθεί κάποιο πρόστιμο και όχι για να προστατευτεί το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία. Καθημερινά, σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χάνονται κατά μέσο όρο τέσσερα άτομα τη μέρα. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι λίγα δέκατα του δευτερολέπτου είναι ικανά για να αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας – λίγα δευτερόλεπτα που μπορούν να μας καθηλώσουν σε μία αναπηρική καρέκλα. Το μόνο σίγουρο σε αυτές τις δυσάρεστες περιπτώσεις είναι ότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Το ατύχημα δεν έχει ούτε μέρα ούτε νύχτα, δεν κοιτάει αν είναι αργία ή Σαββατοκύριακο για να κάνει την εξαίρεση του. Τα πάντα είναι απλά μία στιγμή. Αν θέλουμε να μιλάμε για μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους δρόμους, διαφορετικά ο αριθμός των τροχαίων θα αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια καθημερινά να χάνονται άδικα ζωές και στην καλύτερη περίπτωση να προκαλούνται βλάβες που θα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα τη φράση του ειδικού για θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής Κου Ιαβέρη (Αναστάσιος Μαρκουΐζος), που χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: Ας αναλογιστεί ο καθένας πριν φύγει από το σπίτι του τις αγκαλιές που τον περιμένουν…. Αν δεν προσέξει… θα τις χάσει….”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ