Με δωρεά ανακατασκευάζεται ο Ιερός Ναός στους Ποταμούς

0
3133

– Μιλούν στα «Χ» ο υιός του δωρητή και ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου
– Μία προσπάθεια 13 χρόνων τελικά θα υλοποιηθεί χάρη στην επιμονή και τη δωρεά του κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλου

Αίσια κατάληξη είχε μετά από περίπου 13 χρόνια η προσπάθεια του Δημήτρη Σιδηρόπουλου, που κατάγεται από την Κοινότητα Ποταμών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, να πραγματοποιήσει δωρεά για την ανακατασκευή του ετοιμόρροπου Ιερού Ναού που βρίσκεται στους Ποταμούς.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνέλευση περίπου 150 κατοίκων στην κοινότητα με την παρουσία του υιού του δωρητή, Αβραάμ Σιδηρόπουλου, την παρουσία του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, του Δημάρχου Νευροκοπίου και άλλων τοπικών παραγόντων. Από τη συνέλευση αποφασίστηκε να προχωρήσει το σχέδιο ανακατασκευής του Ιερού Ναού με τα χρήματα της δωρεάς του κ. Σιδηρόπουλου που σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά σε τα 500.000 ευρώ.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο υιός του δωρητή, Αβραάμ Σιδηρόπουλος, η δωρεά του πατέρα του, Δημήτρη Σιδηρόπουλου, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου 13 χρόνια με στόχο την αναπαλαίωση του ναού. «Η αρχική προσπάθεια οδήγησε σε μια μελέτη η οποία τελικά απορρίφθηκε ως ασύμφορη μετά και από τη γνωμοδότηση του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, με το σκεπτικό ότι αυτού του είδους οι ναοί, που δεν έχουν κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δεν αξίζει να αναστηλωθούν κατά τον τρόπο αυτό» εξηγεί ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος και προσθέτει: «Στη συνέχεια εκπονήθηκε μια νέα μελέτη ανέγερσης νέου ναού από τον πατέρα μου Δημήτρη Σιδηρόπουλο. Το 2010, ήταν η χρονιά κατά την οποία είχαμε τα μηνύματα της οικονομικής κρίσης που αχνοφαινόταν αλλά και τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων του χωριού, που θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να γκρεμιστεί ο ναός».
Όπως επισημαίνει ο κ. Αβραάμ Σιδηρόπουλος, θεωρήθηκε τότε ότι δεν θα πρέπει διχαστεί το χωριό και να ακολουθήσει μια αντιπαράθεση που δεν έχει καμία λογική.
Η τελευταία εξέλιξη της πολύχρονης διαδρομής που αφορά στη δωρεά για την αναστύλωση του ναού, ήταν η συνέλευση κατοίκων που έγινε στην κοινότητα Ποταμών, προχθές, Σάββατο 17 Ιουλίου, όπου το θέμα συζητήθηκε παρουσία 150 περίπου κατοίκων, του Δημάρχου Νευροκοπίου, του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του δήμου, εκπροσώπων του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν σχεδόν ομόφωνη με 2-3 εξαιρέσεις.
Ο κ. Αβραάμ Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως έγινε μια κουβέντα με τον κόσμο που επέτρεψε να γίνει κατανοητό το ποια είναι η πρόθεση του δωρητή και ποιες οι συνθήκες και οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία. «Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιες εντάσεις, οι οποίες δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια τόσο καλή κουβέντα όσο τουλάχιστον ήθελα, δηλαδή με ηρεμία και επιχειρήματα. Αλλά ευτυχώς ο κόσμος του χωριού, στην πλειοψηφία του, κατάλαβε ποιες είναι οι προθέσεις που υπάρχουν. Ξέρετε, είναι πολύ θλιβερό και αμήχανο να μπαίνεις στη διαδικασία να ξοδεύεις ένα τόσο μεγάλο ποσό, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και την ίδια ώρα να υπάρχουν άνθρωποι (ευτυχώς μια μικρή μερίδα) που εικάζουν ότι πίσω από τη δωρεά βρίσκεται κάποιο μυστικό σχέδιο. Αυτά είναι πράγματα έξω από κάθε λογική. Εμείς πάντως διαπιστώσαμε στη συνέλευση ότι υπάρχει ομοφωνία και διάθεση να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εκτιμούμε ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί σε μια χρονική περίοδο δύο ή τριών ετών».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι ο Δημήτρης Σιδηρόπουλος, προτίθεται να κάνει μια μεγάλη δωρεά για την ανακατασκευή της εκκλησίας. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2008 και τότε εκφράστηκαν κάποιες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, έτσι το έργο δεν προχώρησε. «Ο κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος επανήλθε. Έγιναν επισκέψεις τόσο στον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου όσο και σε εμένα. Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο της κοινότητας. Συζητήσαμε το θέμα και θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε μια συγκέντρωση όλης της κοινότητας, στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί. Η απόφαση ήταν ομόφωνη να προχωρήσει η δωρεά με τις ευχές και την ευλογία του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, αλλά φυσικά και με τη στήριξη του Δήμου Νευροκοπίου, όπου χρειαστεί».
Ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε για το καλό του χωριού, προκειμένου να γίνει ένα πολύ ωραίο κτίσμα στην πλατεία του χωριού. Σημείωσε δε, ότι ο Δήμος Νευροκοπίου, παράλληλα ή μετά το πέρας των εργασιών, θα προχωρήσει στην διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου στην πλατεία, προκειμένου το σημείο αυτό να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ