Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Ε’ Μοίρας καταδρομών

Τιμήθηκαν διατελέσαντες διοικητές της μονάδας και έγινε αναδρομή στην ιστορική της πορεία

0
4534

Με επιτυχία πραγματο-ποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου η προγραμματισμένη εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την δημιουργία της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών που εδρεύει στην Δράμα, στο στρατόπεδο Παπαργύρη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διοικητής της Ε΄ ΜΚ αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Χρήστος Βουτσκόγλου, διάβασε την ημερήσια διαταγή και ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων καταδρομέων.
Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Λιθηρόπουλος, Κώστας Κινατζίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τάσος Χατζηγιάννης και Ανδρέας Χαραλαμπίδης καθώς και πολλοί ακόμη.
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων καταδρομέων από τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε η Ε’ Μοίρα.
Ο διοικητής της Ε’ Μοίρας αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Χρήστος Βουτσκόγλου στο πλαίσιο ανάγνωσης της ημερήσιας διαταγής ανέτρεξε στην πορεία της μονάδας που δημιουργήθηκε όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο φύλλο των ΧΡΟΝΙΚΩΝ την άνοιξη του 1949 και συγκεκριμένα την 11η Απριλίου του ίδιου έτους.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε αναφορά των πεσόντων της Ε΄ Μοίρας Καταδρομών στις πρώτες μάχες στις οποίες κλήθηκε να πολεμήσει, το 1949, το έτος ίδρυσής της.
Στη συνέχεια, ο διοικητής αντισυνταγματάρχης κ. Χρήστος Βουτσκόγλου, ανάγνωσε την Ημερήσια Διαταγή της Μονάδος της 14ης Ιουνίου 2019, αναφερόμενος στην ίδρυση της Μοίρας. Ο ίδιος τόνισε ότι η μονάδα συγκροτήθηκε απο νεοσύλλεκτους οπλίτες της 10ης ΕΣΟ και απο πυρήνες των Α΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ Μοιρών Καταδρομών υπό την αξιοθαύμαστη διοίκηση του πρώτου διοικητή ταγματάρχη Πεζικού Μαλικούρτη Ιωάννη, η Μοίρα, και μετά από σύντομη εκπαίδευση 40 μόλις ημερών, εισήλθε στις επιχειρήσεις στις 21 Μαΐου 1949.
Ακόμη στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέθεσε στέφανο ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Σάββας Κολοκούρης. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίδοση τιμητικής πλακέτας σε προηγούμενους διοικητές της μονάδας.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης έγινε επίδειξη όπλων και μέσων τα οποία διαθέτει η Ε’ Μοίρα όπως και επίδειξη ειδών παραλλαγής, που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των αποστολών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!