Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ημερίδα λήξης του προγράμματος «Ώρα να μιλήσεις» της Ένωσης Κυριών Δράμας

0
920

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 η ημερίδα ημερίδα λήξης του προγράμματος «Ώρα να μιλήσεις» της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. που στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ημερίδα λήξης του προγράμματος έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας. Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε και ο διαδικτυακός χαιρετισμός της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Αλίκη Τσιαμούρα, αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποίησε η Ένωση Κυριών από το 2006 φτάνοντας στο σήμερα και στην συνεργασία με τον Νορβηγικό Φορέα Alternative to Violence με 30 χρόνια εμπειρίας πάνω στη διαχείριση του θύτη. Επίσης μίλησαν τα δύο στελέχη του προγράμματος “Ώρα να μιλήσεις” Μαρία Γαλανοπούλου, ψυχολόγος και Βασιλική Καρροπούλου, κοινωνική λειτουργός, για τα αποτελέσματα από την 14μηνη διάρκειά του έργου. Στην ημερίδα υπήρξε χαιρετισμός της Καθηγήτριας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σεβαστής Χατζηφωτίου, μία από τους 3 καθηγητές με τους οποίους συνεργάστηκε η Ένωση Κυριών, προκειμένου το έργο να πετύχει τους στόχους του.
Παράλληλα υπήρξε συμμετοχή από μαθητές και μαθήτριες τεσσάρων λυκείων του Νομού Δράμας που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα την «Πρόληψη και ευαισθητοποίηση για θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας». Κατατέθηκε η εμπειρία των παιδιών και η γνώση που κέρδισαν ανοίγοντας νέους ορίζοντες.
Η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας -ΣΑΦ κ. Αλίκη Τσιαμούρα τόνισε μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης: «Είμαστε πραγματικά στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι επιτεύχθηκε ο σκοπός μας, ο οποίος ήταν να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία και όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους. Το πετύχαμε 100% και απόδειξη είναι ότι στην αίθουσα της ημερίδας βρέθηκαν τέσσερα σχολεία με μαθητές και καθηγητές. Μιλούν τα ίδια τα παιδιά τα οποία έχει εκπαιδεύσει η κα Χατζηφωτίου, καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σκοπός του προγράμματος είναι να ασχοληθούμε με τον θύτη που δυστυχώς στην πορεία της ζωής του δεν δημιουργεί μόνο ένα θύμα, αλλά πολλά. Έχουμε εκπαιδεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς κλπ. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσέγγιση του προβλήματος που λέγεται έμφυλη βία και στα ζητήματα που αφορούν τον θύτη.
Η ψυχολόγος και υπεύθυνη του έργου «Ώρα να μιλήσεις» κα Μαρία Γαλανοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή των μαθητών στην ημερίδα λήξης του προγράμματος και τόνισε: «H ημέρα απευθύνεται σε αυτούς. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα. Στοχεύουμε στην πρόληψη και στην προαγωγή της ισότητας των φίλων. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για τη Δραμινή κοινωνία αλλά και για όλη την Ελλάδα. Η γραμμή βοήθειας από την αρχή του έργου μέχρι και σήμερα έχει διαχειριστεί 66 κλήσεις, από άτομα που υφίστανται βία ή από μάρτυρες που ήθελαν να καταγγείλουν. Ταυτόχρονα έχουμε διαχειριστεί 15 κλήσεις, από άτομα που ασκούν βία και που ζητούν βοήθεια. Η γραμμή βοήθειας θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά το πέρας του προγράμματος. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη χώρα. Ήταν ένα όραμα της προέδρου της ΕΚΔ κας Αλίκης Τσιαμούρα, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον άνθρωπο που ονομάζουμε θύτη, αυτόν που ασκεί την κακοποιητική συμπεριφορά. Είναι ένας άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Εμείς του ανοίγουμε την πόρτα για τη θεραπεία του».
Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος κα Βασιλική Καρροπούλου, σημείωσε ότι: «Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει διενεργηθεί μια πανεπιστημιακή έρευνα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μέσα από αυτή την έρευνα έχουν αναδειχθεί οι μορφές βίας που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Tα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά και μπορεί να τα δει κανείς στην ιστοσελίδα timetotalk.gr”.
Το έργο «Ώρα να μιλήσεις» στοχεύει στην προαγωγή της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο υλοποίησής του πραγματοποιήθηκαν δυο εκπαιδεύσεις από τον Νορβηγικό φορέα «Alternative to violence» στο προσωπικό της Ένωσης Κυριών Δράμας -ΣΑΦ και στους επιστήμονες ψυχικής υγείας των κοινωνικών υπηρεσιών του νομού Δράμας για τη διαχείριση των ατόμων που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας αλλά και όσων έχουν ασκήσει βία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ