Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Στην περιοχή «Μπουζάλα» ή Κούτρα της Ελατιάς

0
4397

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και φέτος το περίφημο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε στις 19 και 20 Ιουλίου, στη θέση (Μπουζάλα) της Ελατιάς. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί παρά να άφησε ικανοποιημένους τους διοργανωτές η ανταπόκριση του κόσμου, που σε κάθε αντάμωμα παραμερίζει τα προβλήματα και σπεύδει να δηλώσει την παρουσία του.

Το Αντάμωμα, διεξάγεται κάθε χρόνο μετά την γιορτή του προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εν λόγω γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας. Οι Σαρακατσάνοι λοιπόν δίνουν ραντεβού σε αυτό το πανέμορφο μέρος για να ξανασυναντηθούν και βέβαια να περάσουν καλά μέσα από τα μονοπάτια της διαδρομής που τους συνοδεύει στον χρόνο.
H συμμετοχή των Σαρακατσάνων στο συγκεκριμένο Αντάμωμα είναι πολύ μεγάλη κάθε φορά. Φθάνουν στο εν λόγω σημείο είτε με ιδιωτικά μέσα είτε με εκδρομικά λεωφορεία και ο ενθουσιασμός τους κάθε φορά παραμένει το ίδιο ζωντανός όπως και η προσδοκία για την όμορφη συνάντηση (Το Αντάμωμα) που δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν σε τίποτα από την συγκλονιστική ομορφιά του φυσικού τοπίου της περιοχής.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνάντηση από την οποία οι Σαρακατσάνοι δεν μπορούν να απουσιάζουν αφού και οι ίδιοι χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους προς την παράδοση. Είναι γνωστό ότι η ζωή τους παλαιότερα ως Νομάδες ήταν συνυφασμένη με τα βουνά όπου κατέφευγαν το καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους βρίσκοντας για αυτά άφθονη τροφή στην πλούσια βλάστηση. Στην συνέχεια και όταν έφθανε το Φθινόπωρο επέστρεφαν στον κάμπο προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν. Μία συνεχής πορεία με εναλλαγές ανάλογα με την εποχή και με προορισμό πάντα το καλύτερο περιβάλλον για να μείνουν τα ζώα τους. Από τον Κάμπο στο βουνό και αντίθετα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και όπως είπαμε ανάλογα με την εποχή.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι εκδηλώσεις όπως το Αντάμωμα που γίνεται κάθε χρόνο στην Ελατιά, παρουσιάζουν για τους Σαρακατσάνους ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς λόγω της παρελθόντος τους και της ιδιαίτερης ζωής που ήταν συνδεδεμένη με το βουνό, δεν θα ήταν υπερβολή εάν έλεγε κανείς ότι αντιμετωπίζουν τούτη την συνάντηση κατά ένα τρόπο ως προσέγγιση με την ίδια τους την ιστορία και το παρελθόν των προγόνων τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ