Με λαμπρότητα τελέστηκε η 84η επέτειος της μάχης των οχυρών στο Λίσσε, χθες Κυριακή, παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστου Μπουκώρου, του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, των Βουλευτών της Δράμας, Τάσου Νικολαΐδη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Δημήτρη Κυριαζίδη, υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας. Η τέλεση της επετείου στο Λίσσε περιελάμβανε και την ημερίδα που έγινε μια ημέρα πριν στο αμφιθέατρο του Δήμου Νευροκοπίου, με αξιόλογους ομιλητές και θέμα τα οχυρά.
Χθες Κυριακή μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ΙΝ της Αγίας Τριάδας της Κοινότητας Οχυρού, ακολούθησε μετάβαση στο Οχυρό Λίσσε όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών. Αναγνώστηκε το χρονικό της μάχης από τον Ταξίαρχο εν Αποστρατεία, Γεώργιο Χαλκίδη.
Με το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο μουσείο του Οχυρού Λίσσε, όπου έγινε εκδήλωση με παράδοση τεκμηρίων από τον ερευνητή Κωνσταντίνο Παπακοσμά. Επρόκειτο για ένα άλμπουμ φωτογραφιών του Γερμανού φωτογράφου, που συνόδευε τη γερμανική μεραρχία, κατά την εισβολή του 1941. Ο κ. Παπακοσμάς επίσης παρέδωσε ένα άλμπουμ φωτογραφιών από την περίοδο της κατασκευής του μνημείου στο Λίσσε, το 1981. Ακολούθησε παρουσίαση των ψηφιακών εφαρμογών (του ολογράμματος) που θα χρησιμοποιεί το μουσείο του Λίσσε για την ξενάγηση των επισκεπτών. Πρόκειται για το ολόγραμμα ενός στρατιώτη που θα αφηγείται τις εμπειρίες του από τις μάχες, στους επισκέπτες.Η παρουσίαση του ολογράμματος καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, καθώς ήταν κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η παράδοση ενός τεκμηρίου, από τον Καθηγητή – Λέκτορα Ιστορίας της σχολής Ικάρων, Κωνσταντίνο Λαγό. Πρόκειται για το αυθεντικό ημερολόγιο του στρατηγού που
βρισκόταν κατά την περίοδο της εισβολής στην περιοχή του Νευροκοπίου. Στην χθεσινή εκδήλωση επιδόθηκαν και δυο αναμνηστικές πλακέτες, η μια προς τον καθηγητή κ. Λαγό, από τον Δήμαρχο Νευροκοπίου, Λευτέρη Ταμπουρίδη και η δεύτερη προς τον ερευνητή κ. Παπακοσμά, από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστο Μπουκώρο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νευροκοπίου, που έχει επιφορτιστεί και με την περαιτέρω αξιοποίηση του Οχυρού Λίσσε, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, «Τα τεκμήρια που παραδόθηκαν θα εκτεθούν σε βιτρίνα στο μουσείο του Λίσσε και οι πληροφορίες τους θα μπορούν να παρουσιάζονται με ψηφιακά μέσα στους επισκέπτες. Το Λίσσε πλέον αρχίζει και φιλοξενεί τα αντικείμενα της εποχής των μαχών, κάτι που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ήδη εδώ και αρκετά χρόνια. Το μουσείο του Λίσσε, στην ουσία, από εδώ και πέρα αποκτά σάρκα και οστά. Σε αυτό θα βοηθήσει και η παραλαβή του μουσειακού οπλισμού από την 10η Ταξιαρχία που βρίσκεται σήμερα, όπως και η παραλαβή των στολών των διοικητών. Η επισκεψιμότητα στο Οχυρό Λίσσε έχει αυξηθεί πάρα πολύ και εκτιμούμε ότι σε πολύ λίγο καιρό θα διπλασιαστεί. Όλα αυτά συντείνουν στην προσπάθειά μας να χαρακτηριστεί ο χώρος του Οχυρού Λίσσε ως μουσείο. Το επόμενο ραντεβού το δίνουμε στην αναβίωση της μάχης των οχυρών και στα εγκαίνια του χώρου του Λίσσε, όταν θα παραληφθούν και οι υπόλοιπες μουσειακές συλλογές».
Με την παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης τελέστηκε η φετινή επέτειος της μάχης των οχυρών στο Λίσσε
-Ησ. Χατζηκωνσταντίνου στα «Χ»: «Το επόμενο ραντεβού το δίνουμε στην αναβίωση της μάχης των οχυρών και στα εγκαίνια του χώρου του Λίσσε» -Εντυπωσίασε το ολόγραμμα στρατιώτη αφηγητή και τα πολύτιμα τεκμήρια που παραδόθηκαν στο Λίσσε