Μειωμένη πληρότητα κατέγραψαν τα ξενοδοχεία το α’ τρίμηνο του 2019

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ

0
783

Πτώση κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2019 η πληρότητα των ξενοδοχείων. Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής ο ξενοδοχειακός κλάδος σημείωσε μείωση στην πληρότητα, τις τιμές και τις προκρατήσεις, όπως αναφέρει η Eρευνα Συγκυρίας που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Μειωμένη πληρότητα κατά 45% εμφάνισαν οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας, ενώ ένα στα τέσσερα «έριξαν» τις τιμές του, όπως έδειξε η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1956 (από τα 9.873 συνολικά) ελληνικά ξενοδοχεία.
Αντίστοιχα, στο 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατεγράφη μείωση των προκρατήσεων, ενώ το 23% εξ’ αυτών αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές των «κρατήσεων τελευταίας στιγμής», ώστε να προσελκύσουν νέα πελατεία.
Το 31% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μικρότερη σε σχέση με το 2018, με την μέση «πτώση» να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 20%. Στο ίδιο πλαίσιο το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν μείωση 13% -κατά μέσο όρο- στις τιμές τους.
Η έρευνα σημειώνει, επίσης, ότι παρουσιάζεται ανομοιομορφία στις επιδόσεις ανάλογα με την περιφέρεια, ενώ καθιστά σαφές την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχείων χαμηλότερων κατηγοριών, καθώς αυτά δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις πανελλαδικά.
Σχολιάζοντας τη μελέτη ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι «τo Ξ.Ε.Ε., μέσα από την συνεργασία που έχει συνάψει με το ΙΤΕΠ, δίνει μια ακριβή “φωτογραφία της στιγμής” για την κατάσταση των ελληνικών ξενοδοχείων. Αντί για αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχουμε πλέον μια πρωτογενή επιστημονική έρευνα σε ένα εξαιρετικό δείγμα, η οποία αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα των ελληνικών ξενοδοχείων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αλλά και την εκτίμηση που επικρατεί στον κλάδο για το πως θα κινηθούν τα μεγέθη της αγοράς στη συνέχεια».
«Τώρα όσον αφορά τα ευρήματα της έρευνας είναι σαφές πως επιβεβαιώνουν το “καμπανάκι” της ανησυχίας που καιρό τώρα κρούουμε. Σε μια σειρά από δείκτες αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μεγάλες προκλήσεις και οι απειλές για τα ξενοδοχεία, τα οποία είναι η σπονδυλική στήλη του ελληνικού τουρισμού. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές σε λίγες μέρες. Εμείς, ως Ξ.Ε.Ε., στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με θέσεις και προτάσεις ώστε το ελληνικό ξενοδοχείο να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία», τονίσε ο κ. Βασιλικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ