Μειώνονται οι εισακτέοι στα 2 τμήματα της Δράμας;

0
831

– 255 εισακτέους λιγότερους σε σχέση με το 2021 προτείνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε.
– Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας στα «Χ»: Δεν νομίζω ότι είναι ανησυχητικό. Ανησυχητική είναι η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που επηρεάζει αρνητικά όλα τα τμήματα της περιφέρειας


 

Κατέληξε σε αποφάσεις η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στα τμήματα των σχολών του, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 24 Μαρτίου, λήφθηκε υπόψη ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων φοιτητών, όπως διατυπώθηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων, προκειμένου να εισαχθεί για έγκριση από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και στη συνέχεια να αποσταλεί στο αρμόδιο γραφείο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Η διοικούσα επιτροπή αποδέχθηκε τις προτάσεις των τμημάτων και έτσι για το έτος 2023-2024 προτάθηκαν για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα 60 εισακτέοι, ενώ για το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, επίσης στη Δράμα, προτάθηκαν 100 εισακτέοι.
Ο προτεινόμενος αριθμός εισακτέων για τα δύο τμήματα της Δράμας είναι 160 φοιτητές, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας το 2022 και υποπολλαπλάσιος σε σχέση με το 2021. Υπενθυμίζεται ότι από το Υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε ο αριθμός εισακτέων στα δύο τμήματα της Δράμας για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 να είναι στη Δράμα 415 φοιτητές. Αντίστοιχα, η ίδια απόφαση για την περίοδο 2022-2023 ήταν 350.
Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για την επόμενη χρονιά προήλθε από τις εισηγήσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων και, αν από τη μία πλευρά ο μειωμένος αριθμός εισακτέων δεν ακούγεται θετικά σε σχέση με τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας, φαίνεται ότι ίσως βοηθά στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών από τα τμήματα προς τους φοιτητές τους.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών στη Δράμα, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, διευκρίνισε χθες Δευτέρα, ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο αριθμός των εισακτέων που ζητάμε (ως τμήμα) για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και ποιότητα στην εκπαίδευση, είναι 100 άτομα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ανησυχητικό. Ανησυχητικό είναι η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που επηρεάζει αρνητικά όλα τα τμήματα της περιφέρειας. Τα 100 άτομα είναι αυτά που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε σωστά και ποιοτικά με βάση το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις που έχουμε. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 100 άτομα επί 5 (που είναι τα Τμήματα Δασολογίας), μιλούμε για 500 άτομα. Από αυτά τα 500 άτομα που μπαίνουν κάθε χρόνο, αυτοί που παίρνουν πτυχίο σε βάθος πενταετίας ή εξαετίας είναι περίπου οι μισοί. Η χώρα μας δεν χρειάζεται τόσο πολλούς δασολόγους. Πρέπει να σκεφτόμαστε και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας. Οι 415 εισακτέοι που είχαν αποφασιστεί για τα δύο τμήματα το 2021 ήταν υπερβολικός αριθμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ