Μέσω ΕΣΠΑ σχεδιάζεται και το δεύτερο μέρος του ΒΑΑ

0
578

– Συνεδρίασαν στη Δράμα οι επιτροπές παρακολούθησης του προγράμματος της ΠΑΜΘ
– Τι δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κος Παναγιώτης Κουδουμάκης


 

Συνεδρίασε στο ξενοδοχείο Κούρος της Δράμας, το πρωί της Παρασκευής η επιτροπή παρακολούθησης του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 της περιφέρειας ΑΜΘ που ολοκληρώνεται και η επιτροπή παρακολούθησης του καινούργιου προγράμματος ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Οι δυο επιτροπές παρακολούθησης συνεδρίασαν με στόχο τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων από την υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης για να υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η πλήρης απορρόφηση των πόρων και η ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Αλλά και για να εξεταστεί ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο, να εξεταστούν οι νέες προσκλήσεις, το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, των υποδομών, της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης όπως και όλοι οι τομείς που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ κος Παναγιώτης Κουδουμάκης, είπε ότι μεγάλη διαφορά της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται σε σχέση με την καινούργια, είναι ότι στη νέα προγραμματική περίοδο υπάρχουν σημαντικά μεγαλύτεροι πόροι «Από 457 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, οι πόροι ανέρχονται σε περίπου 639 εκατ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2021–2027. Παράλληλα στη νέα προγραμματική περίοδο υπάρχει στόχευση σε τομείς της κλιματικής αλλαγής, στο περιβάλλον, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πολύ μεγάλη ενίσχυση δίνεται στο κομμάτι των ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων και των χωρικών επενδύσεων, όπως είναι η Οροσειρά της Ροδόπης και η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Εγνατίας Οδού. Επίσης οι πόροι του κοινωνικού ταμείου είναι ιδιαίτερα αυξημένοι για τις ευάλωτες ομάδες, για την απασχόληση» ανέφερε.
Σε σχέση με τη Δράμα και τα έργα της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται (περίοδος 2014 -2020), ο κ. Κουδουμάκης είπε ότι την Πέμπτη έγιναν επισκέψεις με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σημαντικά έργα του Δήμου Δράμας αλλά και σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν και δομές όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο Κέντρο Κοινότητας, στον επιταχυντή του Επιμελητηρίου της Δράμας, και σε περιοχές όπως εκεί που ολοκληρώνονται τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Μιλώντας για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ της περιφέρειας ΑΜΘ ο κ. Κουδουμάκης είπε στα «Χ» ότι στην ΠΕ Δράμας σχεδιάζονται σημαντικά έργα, όπως η μεγάλη παρέμβαση που κάνει ο Δήμος Δράμας για το δεύτερο μέρος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το οποίο ετοιμάζεται η σχετική μελέτη και έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια. Επίσης για την περιφέρεια ΑΜΘ το κομμάτι του δρόμου Δράμα – Καβάλα, που ναι μεν χρηματοδοτείται από το τρέχον πρόγραμμα αλλά θα μεταφερθεί και θα συνεχιστεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, Επίσης θα ενταχθούν παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο της Δράμας, αλλά και παρεμβάσεις του οδικού δικτύου που έχουν σχεδιαστεί από την περιφέρεια για να ολοκληρώσουν ουσιαστικά τη σύνδεση με το Φαλακρό και την ενδοπεριφερειακή συνδεσιμότητα όπως και το κομμάτι της Υγείας και του Νοσοκομείου Δράμας, είναι επίσης παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και ωριμάζουν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, είπε στα «Χ» ότι είναι η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης που γίνεται στη Δράμα στην οποία ήρθαν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι των συναρμοδίων υπουργείων για τα έργα που είναι προς εξέλιξη. Έργα που έχουν υλοποιηθεί ή έχουν σχεδιαστεί. Ο ίδιος είπε ότι ήδη η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ το πρώτο έργο που είναι η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου του Κάτω Νευροκοπίου, με 4,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται από την ΚΤΥΠ, όπως είπε. Απαντώντας σε ερώτημα των «Χ» ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι είναι ικανοποιημένος από το πακέτο των έργων που εντάχθηκαν στην προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται. Μίλησε για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και αφορούν την Υγεία και πιο συγκεκριμένα το έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Νοσοκομείο Δράμας. Για τα έργα αυτά στην Δημόσια Υγεία, είπε ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας τα έβαλε ψηλά στην ατζέντα με χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ είναι το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο σε κάθε περιφέρεια. Πρόσθεσε ότι με αυτές τις χρηματοδοτήσεις υπάρχουν πολύ σημαντικά έργα σε όλους τους βασικούς τομείς. Είναι όπως είπε έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται ο κ. Μέτιος απαντώντας στα «Χ» είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την υλοποίηση των έργων που υλοποιούνται αλλά χρειάζεται τους έξι μήνες που απομένουν να τρέξει περισσότερο όχι μόνο η περιφέρεια αλλά και οι δικαιούχοι φορείς που υλοποιούν έργα μέσω του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να κλείσει αυτή η προγραμματική περίοδος εύκολα και χωρίς δυσκολίες. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί» πρόσθεσε.
Για το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 -2027 ανέφερε: «Δίνεται κατεύθυνση όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα. Να συνεχιστούν όλα τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει. Να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το παραγωγικό μοντέλο της ΑΜΘ αλλά και να στηρίξουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο». Απαντώντας σε άλλο ερώτημα των «Χ» είπε ότι το τμήμα του δρόμου Δράμας – Καβάλας που ξεκίνησε χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και επειδή προφανώς δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, θα γίνει ένα έργο γέφυρα για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Συνεχίζουμε την πολύ καλή δουλειά που ξεκινήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Διαχειριστική Αρχή της ΠΑΜΘ. Ολοκληρώνουμε τα μεγάλα έργα και ετοιμαζόμαστε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Στο Δήμο Δράμας αξιοποιήσαμε σημαντικούς πόρους από την Ευρώπη. Κάναμε την κρίση ευκαιρία και δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μια ημέρα χωρίς δημιουργία για αυτόν τον τόπο, με μεγάλα έργα υποδομών, με καθημερινές αστικές παρεμβάσεις, με πολλές νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές, με έργα και προγράμματα πολιτισμού και με πολιτικές ευαισθησίας και κοινωνικής συμμετοχής. Όλα αυτά τα έργα προκύπτουν από καθημερινή δουλειά, από διαρκή αγώνα και από σοβαρό προγραμματισμό και στοχευμένη διεκδίκηση».

Τέλος ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η ΔΙΑΑΜΑΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου με τα υπολειπόμενα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων τα οποία ολοκληρώνουν τον περιφερειακό σχεδιασμό και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που αυτή η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Δράμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!