ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ οι αυξήσεις στο Ωδείο

0
2322

ΤΟΝ ∆ΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ∆ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

Τον δρόμο για προσφυγές των γονέων των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας ανοίγει η  απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που κρίνει μη νόμιμες τις αποφάσεις της διοίκησης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας, με τις οποίες επιβλήθηκαν αυξήσεις στα δίδακτρα των μαθητών.

Η απόφαση της αποκεντρωμένης που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, απορρίπτει μεν την προσφυγή του Δημήτρη Κυριαζίδη (μέλους του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας) κατά των αποφάσεων του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού, ωστόσο η ίδια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπιστώνει νομιμότητα στις αποφάσεις του ΔΣ (που αφορούν τις αυξήσεις στα δίδακτρα του Ωδείου). Στην ουσία επιβεβαιώνει τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που όλο το προηγούμενο ιάστημα έλεγαν ότι οι αυξήσεις στα δίδακτρα του Ωδείου κακώς αποφασίστηκαν και ότι ήταν παράνομες.

Τα ΧΡΟΝΙΚΑ επιχείρησαν χθες να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Δεμερτζή και των μελών του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και συγκεκριμένα του Αντιπροέδρου κ. Φώτη Νικολαΐδη, του μέλους του ΔΣ κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη, καθώς και του κ. Μιχάλη Μλεκάνη ο οποίος ήδη από το προηγούμενο διάστημα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση των αυξήσεων στα δίδακτρα του Ωδείου ως παράνομη.
Ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη + Ζωή, κ. Φώτης Νικολαΐδης είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απέρριψε την προσφυγή του μέλους της παράταξης Δημήτρη Κυριαζίδη κατά των αποφάσεων του ΔΣ, λόγω παρέλευσης του χρονικού περιθωρίου που υπήρχε για τις  προσφυγές.
Παρόλα αυτά όπως είπε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έκρινε την απόφαση των αυξήσεων των διδάκτρων μη νόμιμη. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το ίδιο θέμα είπε ότι πλέον δικαιούνται οι γονείς των μαθητών να ζητήσουν πίσω τα χρήματα της αύξησης των διδάκτρων. Από εκεί και πέρα το σωστό είναι το ΔΣ να επανεξετάσει το θέμα της διαμόρφωσης των διδάκτρων στην σωστή του βάση. Τι, δηλαδή, πραγματικά πρέπει
να πληρώνουν οι γονείς για να καλύπτεται το 70% της μισθοδοσίας των συμβασιούχων
καθηγητών. Αυτό αφορά τις αποφάσεις του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού. Τώρα,
όταν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου, που θα περιλαμβάνει
και το ποσό το οποίο πρέπει να δοθεί στο Ωδείο, εμείς δεν θα το ψηφίσουμε εάν τα ποσά
δεν είναι τα σωστά.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Project και μέλος του ΔΣ
Πολιτιστικού Οργανσιμού, κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης είπε για το ίδιο θέμα μιλώντας στα
ΧΡΟΝΙΚΑ ότι η παράταξή του είχε ξεκαθαρίσει (όταν λήφθηκε η απόφαση για τις αυξήσεις
του Ωδείου) ότι ήταν άδικη, απαράδεκτη και προκλητική. “Με την τωρινή απόφαση της
αποκεντρωμένης η απόφαση για αυξήσεις καθίσταται και παράνομη – είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας- Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση λέει ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση διότι λήφθηκε ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές με την παλιά σύνθεση του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η όποια απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από το νέο ΔΣ. Επίσης η απόφαση δεν στάλθηκε όπως όφειλε ο Π.Ο. στον ελεγκτή νομιμότητας, δηλαδή στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης για να ελεγχθεί εάν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση για τις αυξήσεις. Εαν έστελναν την απόφαση για έλεγχο θα κρινόταν παράνομη. Ο Δήμος, σε ότι αφορά την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων θα έπρεπε να έχει φροντίσει πριν και όχι μετά τις εκλογές. Επίσης οι γονείς, πληρώνουν δίδακτρα με βάση μια απόφαση η οποία δεν είναι νόμιμη. Οι γονείς έχουν σαφώς το δικαίωμα να προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης του Πολιτιστικού Οργανισμού που επιβάλλει αυξήσεις στα δίδακτρα. Τα δικαστήρια θα κρίνουν βέβαια εάν είναι νόμιμη ή όχι η αύξηση. Εμείς πάντως ως παράταξη θεωρούμε ότι εκτός
από άδικη η απόφαση για τις αυξήσεις δεν είναι και νόμιμη. Οι εξελίξεις δικαιώνουν την
παράταξή μας και τις ενστάσεις που είχαμε καταθέσει κατά της απόφασης για αύξηση των διδάκτρων”.

Τι ακριβώς σημαίνουν  αυτές οι εξελίξεις;
Πρακτικά η απόφαση της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης σημαίνει ότι αν υπάρξουν προσφυγές από τους γονείς μπορεί να ακυρωθεί η απόφαση για τις αυξήσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα πρέπει να επιστρέψει στους γονείς την διαφορά των αυξήσεων που αποφάσισε, ενώ τίθεται και πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του  Πολιτιστικού Οργανισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ