Μια ιστορία βαμμένη με αίμα αθώων

0
1188

– Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή της Δράμας
– Η Δράμα πλήρωσε πολύ ακριβά τη θηριωδία των Βουλγαρικών στρατευμάτων

Κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της θηριωδίας των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1941.
Ο Δήμος Δράμας πραγματοποίησε, ως όφειλε, εκδηλώσεις μνήμης που άρχισαν από τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ αύριο Τετάρτη θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις 10.00 π.μ. και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, και ομιλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου στο μνημείο των θυμάτων που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Πατριάρχου Διονυσίου και 28ης Οκτωβρίου, στις 11.00 πμ. Προηγήθηκαν οι εκδηλώσεις στις κοινότητες Κουδουνίων, Καλού Αγρού, Νικοτσάρα, Μυλοποτάμου και Χωριστής. Το απόγευμα της Τετάρτης στις 17.30 στον Κορύλοβο, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων και στις 17.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο μνήμης των Αδερφών Ζαχαροπούλου και Μπρέζα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) στην οποία παρατέθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της ηρωικής εξέγερσης ενάντια στα βουλγαρικά κατοχικά στρατεύματα πριν ακολουθήσουν τα θλιβερά αντίποινα που αιματοκύλησαν την περιοχή μας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη συγκλονιστική μαρτυρία του Δραμινού εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή κ. Δημήτρη Πασχαλίδη, ο οποίος όχι μόνο έζησε μέρος των γεγονότων ως παιδί αλλά και τα κατέγραψε αργότερα, ρίχνοντας περισσότερο φως στη σκοτεινή εκείνη περίοδο. Επίσης μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΙΑ και δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, ο Δραμινός καθηγητής και ιστορικός κ. Νίκος Γεωργιάδης αλλά και ο πρόεδρος της ΕΔΙΑ κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης σημείωσε ότι «ο λόγος της εκδήλωσης ήταν κυρίως η συμπλήρωση 80 χρόνων από την εξέγερση των κατοίκων της περιοχής που ήταν και η πρώτη που έγινε επί ελληνικού εδάφους ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και η δεύτερη στην Ευρώπη ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. ¨Ήταν μια παρεξηγημένη και εν πολλοίς συκοφαντημένη εξέγερση αφού η κυρίαρχη άποψη για χρόνια ήταν ότι επρόκειτο για μια προβοκάτσια των κομμουνιστών. Αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια εξέγερση του λαού της Δράμας και των γύρω περιοχών με πρωτοβουλία των στελεχών του ΚΚΕ»

Τα ιστορικά γεγονότα από την εξέγερση έως τη σφαγή της Δράμας
Tο βράδυ της Κυριακής της 28ης Σεπτεμβρίου του 1941 κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής σε 20 συνολικά οικισμούς του Νομού σημειώθηκαν εξεγέρσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 47 Βούλγαροι. Προς στιγμήν φύσηξε αμυδρά ένας άνεμος ελευθερίας που απλώθηκε στα χωριά του δραμινού κάμπου με τις καμπάνες να ηχούν και ελληνικές σημαίες να υψώνονται. Η δίψα για ελευθερία ήταν διάχυτη όμως το επίτευγμα της απελευθέρωσης από την βουλγαρική κατοχή κράτησε μόλις μια νύχτα. Ήδη από τα ξημερώματα της 29η; Σεπτεμβρίου οι εξεγερθέντες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις κατοικημένες περιοχές και λίγες ώρες αργότερα στη Δράμα άρχισαν τα αντίποινα των στρατευμάτων κατοχής με μαζικές συλλήψεις. Οι κατοχικοί θεωρούσαν ότι οι πάντες είναι ένοχοι για ότι προηγήθηκε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Δράμας που παραθέτουν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, «Ένοχοι ήταν για τους Βουλγάρους οι Καπνεργάτες που πήγαιναν στα καπνομάγαζα, απλοί εργάτες που πήγαιναν στις δουλειές τους, οι καταστηματάρχες που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, οι αγρότες που κατέβαιναν στο παζάρι, ακόμη και οι κάτοικοι που ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Γέμισαν τα στρατόπεδα και οι αστυνομικοί σταθμοί από πολίτες που δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τα γεγονότα. Την ίδια μέρα άρχισαν οι μαζικές εκτελέσεις. Πολύ αίμα χύθηκε στην περιοχή του Καπνολογικού Ινστιτούτου, στους πρόποδες του Κορυλόβου, πίσω από το Γυμνάσιο Αρρένων, στο Πάρκο των Κομνηνών, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου και στα νεκροταφεία της Στενημάχου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μόνο μέσα στην πόλη της Δράμας ήταν τουλάχιστον 562 ψυχές.
Για τη θυσία της αυτή η Δράμα χαρακτηρίστηκε ως μαρτυρική πόλη με προεδρικό διάταγμα το 1998. Ασφαλώς η βιαιότητα ενός εγκλήματος δεν κρίνεται μόνο από τον απόλυτο αριθμό των θυμάτων, αλλά κυρίως από την αγριότητα και το μίσος εκείνων που το διέπραξαν.
Τα βουλγαρικά αντίποινα ήταν ψυχρά, μελετημένα, και στόχευαν όχι μόνο στο να καταστείλουν την εξέγερση αλλά κυρίως στο να καταρρακώσουν το ήδη κλονισμένο ηθικό των Ελλήνων. Σκόπευαν μεσοπρόθεσμα να αλλοιώσουν την πληθυσμιακή σύνθεση της Ανατολικής Μακεδονίας, εξοντώνοντας ή απομακρύνοντας από τα εδάφη το ελληνικό μα κυρίως το προσφυγικό στοιχείο.
Οι Βούλγαροι επέκτειναν την μανία τους πέρα από τον χώρο εκδήλωσης της εξέγερσης. Συνολικά 102 χωριά και πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας δοκιμάστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές, με θύματα γυναικόπαιδα και αμάχους. Έγιναν ομαδικές και μεμονωμένες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων.
Πυρπολήθηκαν ολόκληροι οικισμοί, λεηλατήθηκαν περιουσίες, βασανίστηκαν εκατοντάδες άνδρες, βιάστηκαν πολλές γυναίκες. Σε όλη την έκταση του σημερινού Δήμου Δράμας ο αριθμός των θυμάτων ήταν ο εξής: Στη Δημοτική Κοινότητα Χωριστής, η οποία με προεδρικό διάταγμα του 2005 χαρακτηρίστηκε ως μαρτυρικό χωρίο, 147 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ματωμένη «Γκιόλα» και αλλού. Οι νεκροί αυτοί ήρθαν να προστεθούν στις 623 απώλειες που είχε η Χωριστή κατά τη δεύτερη βουλγαρικοί κατοχή 1916-1918. Στην τοπική κοινότητα Κουδουνίων οι νεκροί ήταν 25. Οι περισσότεροι από αυτούς κάηκαν μέσα σε αχυρώνα, όπου τους έκλεισαν οι Βούλγαροι.
Στην τοπική κοινότητα Καλού Αγρού το τίμημα ήταν 26 νεκροί και πολλά σπίτια που
καταστράφηκαν. Στην τοπική κοινότητα Μυλοποτάμου οι νεκροί ήταν 9. Από την τοπική κοινότητα Νικοτσάρα 4 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο από βουλγάρικο στρατοδικείο και εκτελέστηκαν στη Δράμα, ως οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, ένας κάηκε στον αχυρώνα των Κουδουνίων και ένας πνίγηκε στον Στρυμόνα».
Η θυσία των θυμάτων πέραν των άλλων αφήνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα, ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και την ευτυχία των παιδιών μας την εξασφαλίζουν αποτελεσματικά μόνο η ειρήνη, η φιλία και η αγαστή συνεργασία μεταξύ των λαών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ