Μια μοναδική έκθεση για την Δράμα στο Μουσείο Μπενάκη

0
3000
Αρχείο Φώτη Μπέγγα. Γωνία Εθνικής Αμύνης και Πλατεία Ελευθερίας. Η πιάτσα με τα παϊτόνια (μόνιππες άμαξες που εκτελούσαν αγοραία δρομολόγια). Archive of Fotis Mpegas. On the corner of Ethnikis Aminis Street and Eleftheria Square. The stand for one-horse carriages (called “paitonia” in Greek) which would carry passengers.

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ξεδιπλώνεται αυτές τις ημέρες στα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα με τίτλο: «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της». Την έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου . έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πέραν των άλλων και πολλοί δραμινοί. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από το λεύκωμα “Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της” της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ του δραμινού εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη.

Η Δράμα της μοναδικότητας και της αυθεντικής ομορφιάς δεν είναι μόνο μία ακριτική πόλη της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και ένα πανέμορφο τμήμα της Ελλάδας που λατρεύουν εκτός από τους δραμινούς και οι ππαμπολλοι επισκέπτες αλλά και φίλοι της περιοχής. Η δυναμική του τοπίου και του υπέροχου κόσμου που εκπροσωπεί τόσο σε επίπεδο περιβάλλοντος όσο και σε επίπεδο πολιτισμού και κουλτούρας, αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στον φωτογραφικό φακό και συγκεκριμένα στα εκθέματα του λευκώματος που εκδόθηκε απο την ΚΥΚΛΩΨ.
Η Δράμα ίσως άγνωστη σε πολλούς οι οποίοι δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμη, είναι μέσα από τις σελίδες του λευκώματος η κύρια πηγή έμπνευσης για τον φωτογραφικό φακό που ερευνά με τον δικό του αξιοθαύμαστο τρόπο την περιοχή του Νομού μας από την εποχή του μεσοπολέμου μέχρι σήμερα.
Το λεύκωμα είναι μιας εξαιρετικής ποιότητας πανόδετη έκδοση 240 σελίδων. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2017 και αποτελεί ένα τεκμήριο της μοναδικότητας του τόπου μας. Περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κείμενα για τη Δράμα, τους ανθρώπους της, την ιστορία, τα βουνά, τα ποτάμια και τον κάμπο της, μια ξεχωριστή καταγραφή της συναρπαστικής ιστορίας και του μαγευτικού φυσικού τοπίου της περιοχής. Όπως εύστοχα επισημαίνει προλογίζοντας το έργο ο Άγγελος Δεληβορριάς: «H έκδοση αυτή μπορεί να προσγραφεί ανενδοίαστα στα λίγα εκείνα βιβλία που προσφέρουν μια απέραντη χαρά στην όραση αλλά και μια ξεχωριστή συγκίνηση στη μνήμη».
Η έκθεση με τίτλο: «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ