Μια ζεστή βραδιά για την «ΚΥΡΙΑ Χ»

0
2377

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργάνωσε βιβλιοπαρουσίαση της Συλλογής Διηγημάτων της Καλλιόπης Εξάρχου “Η ΚΥΡΙΑ Χ” με τον συγγραφέα Βασίλη Τσιαμπούση, την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, στις 19:30, στο καφέ Ανώι.

Οι φίλοι του βιβλίου είχαν την ευκαιρία να περάσουν μία όμορφη λογοτεχνική βραδιά γνωρίζοντας την συλλογή διηγημάτων της δραμινής Καλλιόπης Εξάρχου. “Η ΚΥΡΙΑ Χ” είναι ένα βιβλίο με διηγήματα πολύ μικρής φόρμας, τα οποία περιγράφουν την γυναίκα σε όλες της τις εκδοχές. Ως θηλυκό και ως μητέρα αλλά και με όλες τις πολύπλευρες διαστάσεις της στον αγώνα της μέσα στη ζωή.
Η κα Καλλιόπη Εξάρχου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το βιβλίο της είπε ότι η ονομασία του αντικατοπτρίζει όλες τις γυναίκες και όχι μια συγκεκριμένη. Όπως είπε επίσης η κα Εξάρχου στο βιβλίο της παρότι ξεκινά να γράφει με όλες τις δικές τις “αποσκευές” δηλαδή την συναισθηματική της αγωγή, την δική της προσωπική ιστορία και τις εμπειρίες της, στόχος της είναι να διευρύνει το στοιχείο του “προσωπικού” και αυτό να γίνει περισσότερο “οικουμενικό” δηλαδή να αφορά περισσότερους ανθρώπους. “Αυτό επιτυγχάνεται διότι στο βιβλίο τα διηγήματα λόγω της μικρής έκτασής τους και απογυμνωμένα από συγκεκριμένα γεγονότα έχουν κρατήσει τον πυρήνα της έκφανσης της γυναικείας ψυχολογίας. Στον πυρήνα αυτό συναντώνται στην πραγματικότητα όλες οι γυναίκες. Το βιβλίο δεν δίνει βαρύτητα τόσο στην ιστορία και τα γεγονότα αλλά στο πως ενώνεται η συγκεκριμένη γυναίκα με τον πυρήνα” σημείωσε η κα Εξάρχου.
Απαντώντας στο ερώτημα πως προέκυψε η ιδέα του συγκεκριμένου βιβλίου η κα Εξάρχου εξήγησε “Από τότε που ξεκίνησα να γράφω χρόνια τώρα, με την ποίησή μου και τα διηγήματα με ενδιαφέρει το ανθρώπινο πάθος, με την έννοια αυτού που πάσχει. Το πάθος του ανθρώπου. Γι’ αυτό υπάρχουν και μικρά διηγήματα τα οποία δίνουν μεγάλη έμφαση και στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα και το πως αυτό μπορεί να ενωθεί με το ανθρώπινο πάθος. Από εποχή σε εποχή και από χρόνο σε χρόνο βρίσκω και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης αυτού του πάθους… πρόκειται για μικρά μπονσάι διηγήματα τα οποία έχουν μια αφορμή και μια αρχή μέση και τέλος, αλλά αυτό είναι η αφορμή και βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο. Το πρώτο πλάνο είναι το να μείνουμε στο πως συμπεριφέρθηκε ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες αντιδράσεις”.
Ο συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης μιλώντας για την συγγραφέα και το βιβλίο “Η ΚΥΡΙΑ Χ” επεσήμανε ότι “Η συγγραφέας είναι γνωστή για το έργο της σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλωσε στην Δράμα μέχρι τα 20 χρόνια της και αυτό δημιουργεί επιπλέον δεσμούς και με τους δραμινούς συγγραφείς αλλά και με την ίδια την πόλη. Το βιβλίο θα έλεγα ότι είναι μάλλον μυθιστόρημα αν και ολιγοσέλιδο με έντονα ποιητικά στοιχεία. Είναι πολύ ενδιαφέρον και δεν θυμίζει σε τίποτε τα κλασικά μυθιστορήματα. Υπάρχει ένας κύριος χαρακτήρας “Η ΚΥΡΙΑ Χ”. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται με την μέθοδο διαφόρων σκηνών στην διάρκεια της ζωής της “ΚΥΡΙΑΣ Χ” που έχουν κάτι το όμορφο και το απρόοπτο. Η “ΚΥΡΙΑ Χ” είναι μια γυναίκα που συμπεριφέρεται με τρόπο αντισυμβατικό …αυτό περιγράφει η κα Εξάρχου μέσω του βιβλίου. Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον και επειδή είναι και ολιγοσέλιδο είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί”.
Αξίσει να σημειωθεί ότι η Καλλιόπη Εξάρχου είναι επίκουρη καθηγήτρια θεατρολογίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Έχει εκδώσει επιστημονικές μελέτες για το θέατρο, θεατρικά έργα και ποιητικές συλλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ