Μικρή ανάσα τον Αύγουστο

Αύξηση της απασχόλησης στην Δράμα τον προηγούμενο μήνα

0
1794

«Μικρή ανάσα» στον συνεχή κατήφορο του αριθμού των θέσεων μισθωτής απασχόλησης που είχε σημειωθεί από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο στην Δράμα καταγράφηκε τον Αύγουστο. Τον συγκεκριμένο μήνα οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης στη Δράμα αυξήθηκαν κατά 169 αντιστρέφοντας έστω και κατ’ ελάχιστο την πτώση των δεικτών κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίστοιχα αύξηση στον αριθμό θέσεων μισθωτής απασχόλησης υπήρξε τον Αύγουστο και στην Ξάνθη κατά 235 θέσεις αλλά και την Ροδόπη κατά 179 θέσεις. Μείωση στον αριθμό των θέσεων μισθωτής απασχόλησης τον Αύγουστο παρουσίασαν για πρώτη φορά μετά από ένα τρίμηνο, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου που έχασε 363 θέσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου που έχασε 201 θέσεις και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας που έχασε 73 θέσεις.
Πιο συγκεκριμένα στην ΠΕ Δράμας τον Αύγουστο, καταγράφηκαν 1302 αναγγελίες πρόσληψης, 506 αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, 146 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 481 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (το σύνολο των αποχωρήσεων ήταν 1133)
Κατά συνέπεια η περίοδος του Αυγούστου στην ΠΕ Δράμας λειτούργησε κατά ένα τρόπο λυτρωτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της συνεχούς απώλειας θέσεων εργασίας των προηγούμενων μηνών. Μένει να διαπιστωθεί εάν η αύξηση των θέσεων εργασίας θα έχει και συνέχεια ή αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο.
Θυμίζουμε ότι ο Ιούλιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο εμφανιζόταν μείωση των θέσεων μισθωτής απασχόλησης στη Δράμα στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Τον Ιούλιο στη Δράμα η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 136 θέσεις. Αντίστοιχα χάθηκαν επιπλέον 213 θέσεις μισθωτής απασχόλησης τον Ιούνιο και επίσης 10 θέσεις τον Μάιο. Συνολικά δηλαδή μόνο στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου, χάθηκαν στην Δράμα (που ήδη αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας και μετανάστευσης), 359 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία του Ιουλίου
Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο στην Δράμα έγιναν 1205 αναγγελίες πρόσληψης και υπήρξαν 1341 αποχωρήσεις. Αντίστοιχα στην υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜΘ τον ίδιο μήνα η Ξάνθη είχε απώλειες 257 θέσεων εργασίας και η Ροδόπη είχε επίσης απώλειες 457 θέσεων εργασίας. Τον Ιούλιο φαίνεται να έχουν αυξήσει τις θέσεις εργασίας τους η Θάσος κατά 494 θέσεις, η Καβάλα κατά 519 θέσεις και ο Έβρος κατά 169 θέσεις εργασίας.

Η εικόνα του Ιουνίου
Τον μήνα Ιούνιο χάθηκαν στη Δράμα 213 θέσεις εργασίας. Ενώ δηλαδή στο ίδιο διάστημα έγιναν 1064 αναγγελίες πρόσληψης, ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν 1277 αποχωρήσεις. Απο τις 1277 αποχωρήσεις, οι 451 περιπτώσεις αφορούσαν αναγγελίες οικειοθελούς αποχώρησης, οι 194 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι 632 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αντίστροφο όσον αφορά την εικόνα της απασχόλησης ήταν και τον Ιούνιο το κλίμα στην Καβάλα, την Θάσο και τον Έβρο. Στην Θάσο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 1833, στην Καβάλα κατά 969 και στον Έβρο κατά 148. Μείωση των θέσεων εργασίας τον Ιούνιο είχαν πέραν του Νομού Δράμας, ο Νομός Ροδόπης και ο Νομός Ξάνθης (παρά την θετική εικόνα που εμφάνισαν τον Μάιο οι δυο τελευταίοι Νομοί).Στην Ξάνθη τον Ιούνιο χάθηκαν 225 θέσεις εργασίας και στην Ροδόπη 475 θέσεις εργασίας. Η Ροδόπη εμφάνισε και το μεγαλύτερο πρόβλημα απώλειας θέσεων εργασίας τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία του Μαΐου
Η μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, καταγράφηκε στην Θάσο, όπου οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 1792, ακολουθούσε η Ξάνθη όπου υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 402, στην συνέχεια η Ροδόπη όπου οι θέσεις εργασίας την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 365, η Καβάλα στην οποία υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 303 και ο Έβρος όπου αυξήθηκαν κατά 193 οι θέσεις εργασίας.Την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή τον Μάιο, στον Νομό Δράμας όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά αντίθετα αυτές μειώθηκαν καθώς ενώ σημειώθηκαν 1164 προσλήψεις ταυτόχρονα καταγράφηκαν και 1174 αποχωρήσεις από την εργασία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ