Μικρή άνοδο κρουσμάτων στη Δράμα δείχνουν τα rapid test

0
8105

– Συνεχίζονται οι δωρεάν δειγματοληψίες στην πλατεία Ελευθερίας 9 με 1 καθημερινά
– Ελ. Γαμβρέλη στα «Χ»: Νέα δράση drive through την Παρασκευή στην οδό Εθνικής Αμύνης»

Επιβαρυμένη αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι η επιδημιολογική εικόνα στον Νομό Δράμας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργεί η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η συντονίστρια του ΕΟΔΥ στη Δράμα κ. Έλενα Γαμβρέλη είπε ότι η εικόνα που διαμορφώνεται σε επίπεδο Νομού Δράμας δεν είναι τόσο καλή όσο το προηγούμενο διάστημα, καθώς άρχισε και πάλι η εμφάνιση θετικών κρουσμάτων, όπως προέκυψε από τα rapid test που διεξάγονται. «Υπάρχει μια τέτοια τάση, αλλά τα θετικά αποτελέσματα των τεστ δεν είναι πολύ αυξημένα. Για παράδειγμα στις 120 δειγματοληψίες που θα γίνουν βγαίνουν 3 ή το πολύ 4 θετικά αποτελέσματα. Η αλλαγή αυτή είναι πάντως ανησυχητική διότι την ίδια ώρα δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού» σημειώνει η κ. Γαμβρέλη.
Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δειγματοληψιών και συγκεκριμένα της δράσης drive through, η Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε την προηγούμενη Τρίτη δειγματοληψία, επί της οδού Εθνικής Αμύνης και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Στη συγκεκριμένη δειγματοληψία διαπιστώθηκαν 3 αμφίβολα αποτελέσματα, τα οποία στη συνέχεια με εξέταση PCR αποδείχθηκε ότι ήταν θετικά. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν επίσης 3 ακόμη θετικά κρούσματα, αυτή τη φορά στις δειγματοληψίες που έγιναν στα Χανιά, στην ποδοσφαιρική ομάδα της Δόξας Δράμας. Η επόμενη δειγματοληψία drive through θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή και πάλι στην οδό Εθνικής Αμύνης αλλά αυτή τη φορά μόνο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, με δυο ομάδες δειγματοληψίας.
Τα δείγματα των rapid test που έγιναν στην εταιρία ΔΕΥΑΔ από την ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν όλα αρνητικά όπως έκανε γνωστό η κ. Γαμβρέλη προσθέτοντας ότι οι δειγματοληψίες των κλιμακίων του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν στη Δράμα και τις επόμενες ημέρες. Εκτός από τη δράση drive through, την ερχόμενη Παρασκευή, θα γίνουν εκ νέου δειγματοληψίες σε ιδρύματα και επαγγελματικούς χώρους, ενώ θα συνεχιστούν και οι δειγματοληψίες που γίνονται καθημερινά στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας Ελευθερίας. Την ίδια ώρα σχεδιάζεται μια ακόμη ανοικτή δράση δειγματοληψίας στην πλατεία Ελευθερίας την επόμενη εβδομάδα όπως και δειγματοληψίες στις κοινότητες του Δήμου Δράμας αλλά και τις κοινότητες του Νευροκοπίου και του Παρανεστίου.

Εμβολιασμοί στη Δράμα
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς που διεξάγει η ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στη Δράμα, αυτοί έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται και στο Κέντρο Υγείας Δράμας ενώ θα ακολουθήσουν και επαναληπτικοί εμβολιασμοί, η πρώτη φάση των οποίων διεξήχθη προ ημερών σε ιδρύματα αποκατάστασης και οίκους ευγηρίας όπως και το προσωπικό τους.
Σχετικά με τη γενικότερη πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες, η συντονίστρια της ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στη Δράμα αποσαφήνισε ότι «όσο δεν τηρούνται τα μέτρα θα παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων. Θα πρέπει ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα. Να φορά μάσκα. Να τηρεί τις αποστάσεις και να πλένει σχολαστικά τα χέρια. Αν γίνει αυτό πιστεύω ότι θα παραμείνουμε στα σημερινά επίπεδα στην περιοχή μας. Πιστεύω επίσης ότι ένα 30% του πληθυσμού στην πόλη μας έχει κάνει ανοσία. Αυτό φυσικά δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται θα πρέπει οι πολίτες να πραγματοποιούν ελέγχους rapid test και να μην το αποφεύγουν, διότι υπάρχει μια τάση αποφυγής. Δυστυχώς στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας όπου γίνονται καθημερινά rapid test η προσέλευση δεν ξεπερνά τα 20-22 άτομα. Θυμίζω ότι rapid test στο δημοτικό περίπτερο της πλατείας Ελευθερίας γίνονται δωρεάν, καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ