– Επιτυχημένο το 6ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας
– Γ. Χατζηκυριάκου στα «Χ»: «Το σχολείο δίνει βαρύτητα στην πρόληψη της σχολικής βίας»
Διεξήχθη με επιτυχία το 6ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, που διοργανώθηκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας και πραγματοποιήθηκε στις 3, 4 και 5 Μαρτίου. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Ν. Δράμας και άλλους φορείς.
Παιδιά και εκπαιδευτικοί με μεγάλη προθυμία συμμετείχαν στις βιωματικές δράσεις, ενώ κάθε τάξη ασχολήθηκε ξεχωριστά με το θέμα του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο των δράσεων πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών, έγιναν συζητήσεις μέσα στην τάξη και τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων.
Παράλληλα, τα παιδιά ασχολήθηκαν με παραμύθια που έχουν σχετική θεματολογία. Τέλος το σχολείο προχώρησε και στην παραγωγή ενός βίντεο κατά της σχολικής βίας. Τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά, στο πλαίσιο της θεματολογίας του φεστιβάλ, συγκεντρώθηκαν και εκτέθηκαν στην αυλή του σχολείου.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο υποδιευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Γιάννης Χατζηκυριάκου, διευκρίνισε ότι οι δράσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή, την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ, με την διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα, με τρεις σημαντικούς εισηγητές και με αντικείμενο το bullying. Μέσω του youtube οι γονείς των παιδιών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ημερίδα.
Στην ημερίδα, η κυρία Ειρήνη Κιπριτσή, Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Υ.Δ. ΔΠΘ, ΚΕΣΥ Δράμας, ήταν εισηγήτρια στο θέμα: «Το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα: τι κάνω; Πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού στοπλαίσιο της οικογένειας».
O κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, Αξιωματικός Ελληνικής Αστυνομίας και Διοικητής ΑΤ Κ. Νευροκοπίου ήταν εισηγητής στο θέμα: «Ενδοσχολική βία και διαδίκτυο» και ο κ. Κων/νος Βλαστάρης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, ήταν εισηγητής στο θέμα: «Εκπαιδευτικές πρακτικές για την πρόληψη και διαχείριση περιστατικών σχολικής βίας».
«Το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός στο σχολείο μιας και γίνεται για 6η χρονιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά το περίμεναν με ανυπομονησία, ενώ τα μικρότερα ήθελαν να βιώσουν την εμπειρία και να συμμετάσχουν -αναφέρει ο υποδιευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου για να προσθέσει- προσεγγίσαμε το αντικείμενο του φεστιβάλ με θετική χροιά. Προβάλλαμε την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση, τον αλληλοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση, αποφεύγοντας να υπερτονίσουμε τις έννοιες με αρνητική χροιά. Το σχολείο δίνει βαρύτητα στην πρόληψη της σχολικής βίας και έπειτα εξετάζει το πως αυτή αντιμετωπίζεται. Σε αυτό έχει σημασία το κλίμα που διαμορφώνεται στο σχολικό περιβάλλον και οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν εκτενείς συζητήσεις και να διαλευκάνουν κάποιες απορίες των παιδιών, ξεκαθαρίζοντας το φάσμα αυτού του φαινομένου. Έγινε ξεκάθαρο ότι είναι κάτι που ξεχωρίζει από ένα απλό καβγαδάκι ή μια απλή διαφωνία. Όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν στο μυαλό των παιδιών».