Μονόδρομος το τεχνητό χιόνι

0
2502

Σε λύσεις που θα εξασφαλίσουν σταθερή επισκεψιμότητα στο Χιονοδρομικό του Φαλακρού προανατολίζεται η ΠΕ Δράμας.

Στην κατεύθυνση της τεχνητής χιόνωσης για τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού προσανατολίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προκειμένου να λύσει τα προβλήματα επάρκειας χιονιού που παρουσιάστηκαν εντονότερα φέτος και δημιούργησαν εμπόδια στην επισκεψιμότητα στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα εντός και εκτός της χώρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η λύση της τεχνητής χιόνωσης είναι τεχνικά εφικτή. Το ζητούμενο όπως είπε είναι η χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος που θα απαιτήσει πόρους συνολικού ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ. “Η αλήθεια είναι ότι φέτος ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος σε ό,τι αφορά την επάρκεια χιονόπτωσης προκειμένου να λειτουργήσουν ικανοποιητικά οι πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Ωστόσο η μικρή χιονόπτωση που υπήρξε προ εικοσαημέρου συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Εκείνες τις ημέρες μόνο από για την τετραθέσια στην περιοχή της Χιονότρυπας ανέβηκαν σε ένα Σαββατοκύριακο 500 περίπου επισκέπτες. Η διαπίστωση αυτή είναι ενδεικτική για την προσέλευση που θα μπορούσαμε να έχουμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού σε όλη την διάρκεια της περιόδου εάν είχαμε επαρκή χιονόπτωση” σημείωσε κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της προηγούμενης περιόδου ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος η προσοχή των ανθρώπων της ΠΕ Δράμας στρέφεται πλέον στην δημιουργία υποδομής για τεχνητή χιόνωση στις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Εξήγησε παράλληλα ότι κατά την φετινή περίοδο κατάφεραν να εξασφαλίσουν επισκεψιμότητα μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα που έκαναν χρήση τεχνητής χιόνωσης. Στον αντίποδα, η όποια επισκεψιμότητα υπήρξε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού κατά την φετινή περίοδο οφειλόταν στην ιδιαίτερη ομορφιά που παρουσιάζει το κέντρο το οποίο κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες όχι για χιονοδρομία (αφού αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω έλλειψης χιονιού) αλλά για βόλτα, καφέ και αναψυχή στις εγκαταστάσεις που διαθέτει.
“Η τεχνητή χιόνωση αυτή την χρονιά είναι μονόδρομος. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να δημιουργήσουμε την υποδομή που σκεφτόμαστε με την βοήθεια εξειδικευμένων τεχνικών. Να δημιουργήσουμε δηλαδή τις υποδομές για την δημιουργία τεχνητού χιονιού” εξήγησε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας ότι εάν προχωρήσει το εγχείρημα για τεχνητό χιόνι στο Φαλακρό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε τεχνητό χιόνι σε όλο το χιονοδρομικό κέντρο αλλά θα υποδειχθεί μια καλή πίστα (το πιθανότερο στην πλαγιά που θα επεναλειτουργήσει ο “Παππούς”) όπου θα δημιουργηθεί υποδομή για τεχνητό χιόνι. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει τεχνητό χιόνι στις δυο πίστες junior που απευθύνονται στα παιδιά. Τεχνικά όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος το εγχείρημα της τεχνητής χιόνωσης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. “Μπορεί να βρεθεί νερό, διότι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο σημειώνονται στο Φαλακρό δεκάδες βροχοπτώσεις. Τα πετρώματα όμως είναι βραχώδη και το νερό χάνεται. Εμείς βρήκαμε σημεία όπου συγκεντρώνεται νερό. Με τεχνικές παρεμβάσεις θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε αυτό το νερό σε μικρές αποστάσεις σε σημεία όπου θα συγκεντρώνονται ποσότητες της τάξης των 15 χιλιάδων κυβικών” εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, συμπλήρωσε μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Χινοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, τον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση για την λειτουργία των δυο λιφτ, του “Παππού” και της “Διθέσιας καρέκλας” με ένα ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ