Μπαίνει προτεραιότητα η κατασκευή των κερκίδων και η ανάπλαση του Περιφερειακού

0
2027

Πρώτα στην ιεραρχία τα έργα για την κατασκευή κερκίδων και εγκαταστάσεων στο στάδιο «Αλ. Φρούσιος» και την ανάπλαση του Περιφερειακού στον Κορύλοβο

Στην προτεραιοποίηση των προτάσεων που θα υποβάλλει για χρηματοδότηση ο Δήμος Δράμας, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος έχουν ομαδοποιηθεί σε επτά κατηγορίες, σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειών και τέθηκε ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για κάθε κατηγορία.
Ο Δήμος Δράμας κατατάσσεται στην Κατηγορία 3, με ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού προτάσεων τα 22.000.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή οι δήμοι έπρεπε να προχωρήσουν σε προτεραιοποίηση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ή προτίθενται να υποβάλουν στο πλαίσιο των προσκλήσεων του προγράμματος. Επίσης έπρεπε να εκπονήσουν την προτεραιοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τα ανώτατα όρια συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για κάθε κατηγορία δυνητικών δικαιούχων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα μεταφερόμενα έργα του Δήμου Δράμας και των Νομικών του Προσώπων από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα οποία προσμετρώνται στο πλαφόν του δήμου είναι τα εξής:
1. Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 860.000 ευρώ,
2. Κατασκευή νέου παιδικού σταθμού Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού, συνολικού προϋπολογισμού 1.231.295,66 ευρώ,
3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον έλεγχο των λειτουργικών παραμέτρων και του υδατικού ισοζυγίου των ζωνών υδροδότησης σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του Δήμου Δράμας (ΔΕΥΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2.749.770,00 ευρώ (συμβασιοποιημένο)
Με βάση τα παραπάνω, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας αποφάσισε ότι πρώτο στην ιεραρχία των προτάσεων είναι το έργο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ.

Ειδικότερα η προτεραιοποίηση των προς ένταξη έργων έχει ως εξής:
1. Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ,
2. Γωνιές Ανακύκλωσης στο Δήμο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 958.726,67 ευρώ,
3. Βελτίωση βατότητας αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 1.840.000 ευρώ,
4.Δράσεις ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 2.073.280 ευρώ,
5. Ολοκληρωμένο σύστημα έξυπνης κινητικότητας Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 754.602,00 ευρώ,
6. Συντήρηση Σχολικών μονάδων Δήμου Δράμας, αναμένεται ο οριστικός προϋπολογισμός.
7. Ωρίμανση έργων και δράσεων Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 620.000,00 ευρώ
8. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον περιορισμό του μη τιμολογούμενου νερού στο δίκτυο ύδρευσης Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 4.597.700 ευρώ
9. Αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 5.144.800 ευρώ

Τι είπε ο δήμαρχος Δράμας και τι επεσήμαναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την προτεραιοποίηση των έργων, στην Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ανέφερε πως υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να καταθέσουν πλήρη πρόταση για όλο το πλαφόν. «Ο Δήμος Δράμας, έχει καλύψει το πλαφόν και για τα δύο έργα της ΔΕΥΑΔ ενώ ήδη βρίσκονται σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία για να ενταχθούν είτε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ είτε στο ταμείο Ανάπτυξης, ενώ παλεύουν για να ανεβάσουν το πλαφόν στα 32.000.000,00 €».
Τα μέλη της επιτροπής και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Πόλη+Ζωή”, Μιχάλης Μλεκάνης και Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ανέφεραν πως, ανεξάρτητα της διαβεβαίωσης για την αρμοδιότητα της ΟΕ θεωρούν ότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο γιατί με το να συζητείται μόνο στην ΟΕ μένουν απ΄ έξω οι εκπρόσωποι της μισής Δράμας. Σημείωσαν επίσης ότι πουθενά στην εισήγηση δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την προτεραιοποίηση, γιατί κάποιο έργο μπήκε πρώτο, κάποιο 2ο ή τελευταίο ή εκτός πλαφόν, έτσι ώστε να πειστεί ο καθένας. Επίσης δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αναφορά στους προϋπολογισμούς των έργων και έχουν πραγματικά αγωνία και ενδιαφέρον για το τι θα γίνει σε αυτή την πρόσκληση τόσο για τον Δήμο Δράμας αλλά και για τα ίδια τα έργα και για το ποσό, καθώς δικαιούται περίπου το μισό με βάση το πλαφόν. Θα έπρεπε να είναι ο Δήμος απολύτως σίγουρος γιατί, όταν υπάρχουν 400.000.000,00 € να μοιραστούν σε 100 Δήμους, πολύ εύκολες είναι οι δικαιολογίες για να αποκλειστεί κάτι παρά τις υποσχέσεις. Όσον αφορά στα έργα της ΔΕΥΑΔ που μένουν απ’ έξω, θεωρούν ότι έπρεπε να είναι ψηλότερα σε προτεραιότητα αλλά, ιδιαίτερα το έργο που αφορά στο μη τιμολογούμενο νερό, είναι πολύ σημαντικό κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους – υπερβολική άντληση – , αλλά και για τα περισσότερα έξοδα, τα λιγότερα έσοδα και τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης. Θα έπρεπε να είναι πιο πάνω σε προτεραιότητα από τα έργα με αριθμό 2 και 5 και πάνω από τις μελέτες για τους κοινόχρηστους χώρους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πόλη + Ζωή δηλώνουν ότι λυπούνται που το θέμα εισάγεται με αυτή τη διαδικασία, τελευταία στιγμή, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς αιτιολογία καθώς οποιαδήποτε αρνητική ψήφος μπορεί να παρερμηνευτεί. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν αρνητικά και όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τα αποτελέσματα είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Τα μέλη της επιτροπής και μέλη της παράταξης “Project”, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Λευτέρης Χρυσοχοΐδης ανέφεραν: «Η προτεραιοποίηση ήταν κάτι που ζητούσαμε ως παράταξη και αναδεικνύει κάποιες αρρυθμίες στον Δήμο, με πρώτη και σημαντικότερη, την έλλειψη σχεδιασμού. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα δυο έργα τα οποία προετοιμάζαμε ως δήμος, με δικές μας μελέτες, μένουν έξω από την προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι και αυτή η δημοτική αρχή, τρέχει πίσω από τις χρηματοδοτήσεις γιατί, ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να λυθεί εδώ και δεκαετίες, το εθνικό στάδιο, θα έπρεπε να ενταχθεί σ΄αυτή τη χρηματοδότηση. Δεν έχουμε μια στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία αλλά κυρίως, δεν έχουμε μια δημοτική αρχή με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Είναι «ότι κάτσει» και την προηγούμενη πενταετία, αυτό το «ό,τι κάτσει» ήταν μηδενικό γιατί δεν έκατσε τίποτα. Έχουμε μια δημοτική αρχή, που καλύπτεται από την ευεργεσία κάποιων ανθρώπων που σε αυτή τη φάση καλύπτουν το μισό πρόγραμμα. Στην ουσία, έχουμε μια ποσοτική ιεράρχηση. Σαφώς και θέτουν ως απόλυτη ιεράρχηση το Εθνικό και τον βόρειο περιφερειακό αφού υπάρχει έτοιμη μελέτη, άρα συμφωνούν με το πρώτο έργο. Τα έργα που αφορούν στην έξυπνη πόλη και την ηλεκτροκίνηση, θα έπρεπε να είναι πολύ ψηλά αλλά μπαίνουν μέσα γιατί ταιριάζει το ποσό. Αν δεν ταίριαζε, δεν θα έμπαιναν». Στο τέλος ανέφεραν πως θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Η υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου Δράμας
Στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε και η υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου Δράμας, συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ, η οποία είναι και πρώτη στην ιεραρχία των έργων που προτείνονται για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σημειώνεται ότι η πράξη θα αποτελείται από δύο κύρια υποέργα και δύο υποέργα οριζόντιων επικουρικών δράσεων.

Τα δύο κύρια υποέργα της πρότασης είναι τα εξής:
Το υποέργο 1 με τίτλο: «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου «Αλέκος Φρούσιος» (πρώην Εθνικό) Δράμας» αποτελείται από την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων κερκίδων, χώρους αποδυτηρίων με πρόβλεψη και για ΑΜΕΑ και βοηθητικούς χώρους όπως ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, χώρος ελέγχου Doping, χώρους δημοσιογραφικών θεωρείων και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Επίσης περιλαμβάνεται διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κυρίως προς την οδό Λούρου απ’ όπου και θα υπάρχουν οι κύριες είσοδοι των εγκαταστάσεων, καθώς και η καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 5.871.400,00€ με Φ.Π.Α.
Το υποέργο 2 της πράξης αυτής με τίτλο: «Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου», το οποίο θα υλοποιηθεί στην περιμετρική δημοτική οδό πλησίον του περιαστικού Δάσους του Κορυλόβου και θα περιλαμβάνει την προτεινόμενη διαμόρφωση που αφορά τη δημιουργία χώρων κίνησης και στάσης για τους πεζούς. Πιο αναλυτικά προτείνονται: πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμος, jogging trail, χώροι στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας και μικρότεροι χώροι στάσης σε σημεία με ενδιαφέρουσες θεάσεις προς την πόλη και το άλσος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 4.472.000,00€ με Φ.Π.Α.

Τα έργα επικουρικών δράσεων
Επίσης, τα δύο υποέργα οριζόντιων επικουρικών δράσεων της ίδιας πρότασης, είναι οι «Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης» και «Υπηρεσίες συμβούλου για τη σύνταξη και προετοιμασία φακέλου». Το πρώτο θα περιλαμβάνει ενέργειες για την παραγωγή υλικού προβολής και πληροφόρησης του κοινού για τον σκοπό της πρότασης, με συνολικό προϋπολογισμό 24.800 €. Το υποέργο με τίτλο: «Υπηρεσίες συμβούλου για τη σύνταξη και προετοιμασία φακέλου» θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης του Δικαιούχου στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, με συνολικό προϋπολογισμό 6.161,99€.
Ο συνολικός προϋπολογισμός μελέτης της εν λόγω πρότασης ανέρχεται σε 10.374.361,99€

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ