Να στηριχθούν εργασία & επιχειρείν

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα η ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την οικονομία, την εκπαίδευση και τις δημογραφικές προκλήσεις

0
2476

Η οικονομία, η εκπαίδευση και οι δημογραφικές προκλήσεις ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας το απόγευμα του Σαββάτου και διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας. Συντονιστής στην ημερίδα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Βέτας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης
συντονιστής στην ημερίδα

Στην διάρκεια της συζήτησης παρατέθηκαν απόψεις για το πως η οικονομία και η εκπαίδευση επηρεάζονται από το δημογραφικό πρόβλημα και πως μπορεί να συνδεθεί η εκπαίδευση με την οικονομία. Η εκδήλωση προκλήθηκε από τον ΙΟΒΕ και έγινε με την υποστήριξη της εταιρείας Raycap.
“Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια την χώρα μας και επιτείνεται μέσω του Brain drain. Το θέμα της οικονομίας απασχολεί στα χρόνια της κρίσης και το θέμα της εκπαίδευσης είναι διαχρονικό” σημείωσε μεταξύ άλλων ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ.

 

Οδυσσέας Κυριακόπουλος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕB

Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος “Η χώρα μας βγαίνει σιγά – σιγά απο μία πολύ δύσκολη περίοδο αλλά με πολλά τραύματα. Ένα από αυτά είναι το δημογραφικό και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στην οικονομία και το ασφαλιστικό. Μία ακόμη διάσταση του προβλήματος είναι το πως θα ξαναφέρουμε πίσω όλους αυτούς που έφυγαν από την χώρα. Μπορούμε λοιπόν να αναπτύξουμε περαιτέρω την επιχειρηματικότητα, διότι μέσα από αυτήν θα μπορέσει να έρθει η ανάπτυξη και θα βελτιωθεί η δυνατότητα εξεύρεσης δουλειάς για αυτούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Έτσι θα μπορέσουν να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας αντί να δημιουργούν στο εξωτερικό. Αυτό βέβαια χρειάζεται προσπάθεια. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο του ή αυτόματα. Δεν είναι πάντως εύκολο από το σημείο που βρισκόμαστε, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι χαμηλοί, να πάμε στο 3 και 4% που είχαμε πριν 15 χρόνια. Αλλά πρέπει να περάσουμε τουλάχιστον το 2%. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και ιδίως να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους…”.

Άγγελος Τσακανίκας επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ επεσήμανε στα ΧΡΟΝΙΚΑ για τα αποτελέσματα μιας σειράς εμπειρικών ερευνών που έχουν γίνει από το ΙΟΒΕ και το Πολυτεχνείο σχετικά με την οικονομία. Αναφέρθηκε στο θέμα της απουσίας δεξιοτήτων που λείπουν από την ελληνική βιομηχανία δίνοντας έμφαση στην περιοχή μας. Όπως είπε μεταξύ άλλων “Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι εδώ υπάρχουν νησίδες αριστείας καινοτομίας και εξωστρέφειας από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που είναι αρκετά καινοτόμες και δυναμικές. Αυτό που είναι ζητούμενο είναι το πως αυτές οι επιχειρήσεις θα συνδεθούν με την τοπική οικονομία και με άλλες επιχειρήσεις ώστε να έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω συνεργασιών ακόμη και με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιφέρειας ώστε να επενδύσουμε στην γνώση προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουμε. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολίσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα”.

Νίκος Βέτας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Βέτας γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε: “έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ελληνική οικονομία σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι μετά από δέκα χρόνια κρίσης και κατά πόσο θα προχωρήσει σε καλύτερες ή χειρότερες ημέρες.” Τόνισε επίσης ότι “η χώρα χρειάζεται κεφάλαιο διότι πέρασε από ουσιαστική πτώχευση και οι επενδύσεις είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με το παρελθόν αλλά και με την Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά το δημογραφικό είναι ένα βαρίδι για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο αριθμός των νέων σε ποσοστό πληθυσμού όλο και μειώνεται. Θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, τους οποίους θα πρέπει να στηρίξουμε οι υπόλοιποι μέσα από την υψηλότερη παραγωγικότητα. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει μια στροφή της οικονομίας η οποία θα υποβοηθηθεί από αλλαγές στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το εκπαιδευτικό σύστημα. Εάν απλά ακολουθήσουμε την σημερινή πεπατημένη υπάρχει ο φόβος ότι σε δυο τρία χρόνια που ίσως βρισκόμαστε σε επίπεδα λίγο καλύτερα, μπορεί να επιστρέψουμε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να γίνει. Πρέπει να υπάρξει επιβράβευση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, το αντίθετο. Ωστόσο στην χώρα μας αυτοί οι οποίοι εργάζονται υποφέρουν από πολύ υψηλούς συντελεστές φορολόγησης και ασφάλισης. Ταυτόχρονα αυτοί που παίρνουν επιχειρηματικά ρίσκα, εάν τους βγουν θα πρέπει να αποδώσουν ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών τους. Εάν δεν τους βγουν βρίσκονται εκτεθειμένοι. Μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο εάν η επιχειρηματικότητα και η εργασία στηριχθούν. Κάτι το οποίο δεν γίνεται σήμερα. Γιαυτό άλλωστε έχουμε ελάχιστες ξένες επιχειρήσεις στην χώρα ενώ πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό…”.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, παρακολούθησαν οι τρεις βουλευτές του Νομού οι κ.κ. Κώστας Μπλούχος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, ο αναπληρωτής του Δημάρχου Δράμας κ. Μιχ. Τάσσου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Παπαθεοδώρου, πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών Αρχών καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!