Νέα ευρήματα για την μονή του Κορυλόβου

Κ. Τσουρής «Το μοναστήρι δεν συνδέεται με τη ναοδομία των τελευταίων 20 ετών του 12ου αιώνα»

0
592

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με την ανασκαφή του Κορυλόβου με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Τσουρή Αρχαιολόγο και Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Ευαγγελίας Παπαθεοφάνους, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης.
Η εισήγηση του κ. Τσουρή είχε τίτλο «Η ανασκαφή του Κορυλόβου και η ναοδομία των αγγέλων – νέα ευρήματα και νέα πορίσματα».
Ο ίδιος απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας σχετικά με τα νεότερα στοιχεία στην ανασκαφή του Κορυλόβου, ανέφερε «Βρήκαμε πράγματα που δεν τα ξέραμε για την επιγραφή. Πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες, που δείχνουν ότι η επιγραφή φτιάχτηκε σε δυο κομμάτια, όχι σε ένα. Μια επιγραφή φτιάχνεται συνήθως σε ένα μάρμαρο. Είναι τεχνικό φάλτσο. Το γιατί έγινε αυτό, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι ότι αυτό το μοναστήρι δεν συνδέεται με τη ναοδομία των τελευταίων 20 ετών του 12ου αιώνα. Δηλαδή με τη ναοδομία της δυναστείας των Αγγέλων. Με αυτή τη ναοδομία έχουμε μόνο ένα μεγάλο κτήριο στην Κωνσταντινούπολη και τίποτα άλλο. Επίσης τώρα έχουμε μια πολύ καλή και συστηματική μελέτη της γλυπτικής. Αυτή δείχνει σχέσεις με ένα τόξο στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα. Δεν έχει σχέση με την Κωνσταντινούπολη και με τη Θεσσαλονίκη. Ίσως υπάρχουν κάποιες σχέσεις με την παλαιότερη γλυπτική της Μακεδονίας».
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, Βασιλική Πουλιούδη, σημείωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι «Είναι τιμή για την πόλη μας και για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, να έχουμε κοντά μας τον κ. Τσουρή και την κ. Παπαθεοφάνους, που έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν περισσότερα στοιχεία για τη Μονή του Κορυλόβου».
Η ανασκαφή του Κορυλόβου αφορά ένα μοναστήρι που δημιουργήθηκε το 1193 μ. Χ. για ένα μικρό μοναστήρι, το οποίο φέρεται να ιδρύθηκε περί το 1193 μ.Χ., αλλά φαίνεται ότι στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε πριν από την οθωμανική περίοδο. Την ανασκαφή έκανε ο Αρχαιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Τσουρής, μαζί με την σύζυγό του κα. Ευαγγελία Παπαθεοφάνους, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στα «Χ» η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχιαοτήτων Δράμας, κοντά στην κορυφή του Κορυλόβου, στη θέση Κεραίες διενεργήθηκε πριν μια εικοσαετία μικρής έκτασης ανασκαφική έρευνα η οποία απέδωσε τα κατάλοιπα ενός βυζαντινού ναού που ταυτίστηκε με καθολικό μονής, μέρος του περιβόλου της μονής και μία κινστέρνα (δεξαμενή ύδατος). Ο ναός του Κορυλόβου είναι μονόχωρος καμαροσκεπής, κτίστηκε με το αμελές πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής και έχει νάρθηκα και προσκτίσματα. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι χαρακτηριστικός για τα καθολικά μοναστηριών κατά τον 12ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή. Το ανεσκαμμένο καθολικό της μονής του Κορυλόβου διέθετε μαρμάρινα αρχιτεκτονικά γλυπτά υψηλής τέχνης – κατάκοσμα θυρώματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το, ακριβώς χρονολογημένο, ενεπίγραφο γείσο υπερθυρου της εισόδου στον κυρίως ναό, στο οποίο μνημονεύεται το έτος ανέγερσης του καθολικού, που προσθέτει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του ναού, αλλά και για την ιστορία της Δράμας. Διότι η επιγραφή μνημονεύει ότι ο ναός ανακαινίσθηκε στα 1194, επί βασιλείας του Ισαακίου Β ì Αγγέλου (1185-1195).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!