Νέα ιστορικά ευρήματα δίπλα στο «Ελευθερία»

0
592

Εντοπίστηκε τοιχίο, λιθόστρωτο, κιονόκρανο και άλλα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι στο σημείο αυτό υπήρχε κάτι σημαντικό


 

Και δεύτερο σημείο όπου εντοπίστηκαν ιστορικά ευρήματα υπάρχει στην οδό Βενιζέλου, στο σημείο μεταξύ του ιστορικού καφενείου «Ελευθερία» και της παλιάς Μητρόπολης. Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές των τεχνικών συνεργείων που εγκαθιστούν το νέο δίκτυο φυσικού αερίου. Τα ευρήματα στο σημείο αυτό περιλαμβάνουν ένα τοιχίο, ένα λιθόστρωτο, ένα κιονόκρανο και άλλα αντικείμενα, που δείχνουν ότι στο σημείο αυτό υπήρχε κάτι σημαντικό.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κα Βασιλική Πουλιούδη, προς το παρόν ερευνάται ακόμα η ιστορική περίοδος στην οποία ανήκουν τα ευρήματα, τα οποία διαφαίνονται μέσα σε ένα πολύ στενό κανάλι ανασκαφής. Πιθανότατα μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων θα αποφασιστεί και ο τρόπος διαχείρισής τους. Υπάρχει, πάντως, η πιθανότητα και αλλαγής όδευσης του αγωγού, αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Στην πραγματικότητα, ο εντοπισμός ευρημάτων στην οδό Βενιζέλου αναμενόταν πριν από την έναρξη των έργων του νέου δικτύου του φυσικού αερίου. Μάλιστα, και ο ίδιος ο εργολάβος του έργου του νέου δικτύου φυσικού αερίου, κ. Αλέξανδρος Παυλίδης, μιλώντας στα «Χ» για το θέμα αυτό κατά την έναρξη των εργασιών και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα τω έργων του αερίου, είχε τονίσει: «Τα έργα κατά μήκος της οδού Βενιζέλου υπολογίζεται να διαρκέσουν έναν μήνα, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Μπορεί να διαρκέσουν και λιγότερο, απλώς δεν ξέρουμε τι θα βρούμε από πλευράς αρχαιοτήτων και κατά πόσο αυτό μπορεί να καθυστερήσει το έργο. Επίσης, εξαρτάται και από τις αποκαταστάσεις που θα κάνουμε μετά, γιατί ο δρόμος έχει μία ιδιαιτερότητα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει τροποποίηση της μελέτης του δικτύου, εάν βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα που μας απαγορεύουν να κάνουμε διέλευση».
Τα πρώτα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην οδό Βενιζέλου πριν από λίγες ημέρες, στο ύψος περίπου του σούπερ μάρκετ Γουντσίδη, όπως είπε στα «Χ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, αφορούσαν ίχνη τείχους της βυζαντινής περιόδου και είναι συνέχεια του τείχους της Δράμας, το οποίο όμως σε αυτό το σημείο ήταν κατεστραμμένο από τις διαμορφώσεις που έγιναν κατά τους νεότερους χρόνους (από εγκατάσταση αγωγών αποχέτευσης κλπ).
Πάντως, τίποτα δεν αποκλείει τον εντοπισμό και άλλων ευρημάτων κατά τη διάρκεια των έργων του φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου, αφού πρόκειται έτσι κι αλλιώς για έναν δρόμο που συνδέεται ήδη με πολλά ιστορικά στοιχεία από το παρελθόν και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από βυζαντινό τείχος της πόλης. Στον ίδιο δρόμο, άλλωστε, υπάρχει και ο υπόγειος ρωμαϊκός τάφος, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γνωστό «Χάνι». Ο ρωμαϊκός αυτός τάφος, που έχει και ελληνιστικά στοιχεία, αποτελείται από δίρριχτη στέγη με δυο κλίνες και τράπεζα προσφορών. Αυτή τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμος, αλλά μπορεί να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με τις επιτύμβιες ρωμαϊκές πλάκες που υπάρχουν λίγο πριν τον Ναό των Ταξιαρχών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ