Nέο υπόγειο σύστημα βυθιζόμενων κάδων θα τοποθετήσει, πολύ πιθανόν μεταξύ των οδών Σμύρνης και 19ης Μαΐου, ο Δήμος της Δράμας, ωστόσο για την ακριβή επιλογή του σημείου εγκατάστασής τους θα ληφθούν αποφάσεις στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο.
Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια της πολιτικής εφαρμογής βυθιζόμενων κάδων, όπως αυτοί που υπάρχουν στο βόρειο μέρος της πλατείας Ελευθερίας ενώ στον προγραμματισμό του Δήμου είναι το δίκτυο των βυθιζόμενων κάδων να επεκταθεί περισσότερο. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η τοποθέτηση αυτών των νέων βυθιζόμενων κάδων στο κέντρο της πόλης και η λειτουργία της διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθά στην σταδιακή εξάλειψη των υπέργειων κάδων απορριμμάτων που πέρα από το πρόβλημα αισθητικής που δημιουργούν στους δημόσιους χώρους προκαλούν σημαντικά προβλήματα δυσοσμίας ειδικά το καλοκαίρι . Με την συνέχιση της τοποθέτησης περισσότερων υπόγειων κάδων μπορεί να βελτιωθεί πολύ περισσότερο το επίπεδο υγιεινής προς όφελος των δημοτών. Αξίζει να επισημανθεί ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ο κάθε μηχανισμός που θα τοποθετηθεί θα φέρει δυο επίγειους δέκτες ανοξείδωτους εκ των οποίων ο ένας επίγειος δέκτης απορριμμάτων ανοξείδωτος κυκλικής μορφής για οργανικά απορρίμματα και έναν δεύτερο επίγειο δέκτη ανοξείδωτο παραλληλογράμμου μορφής για τα απορρίμματα ανακύκλωσης .Οι μηχανισμοί θα είναι υπεραυτόματης λειτουργίας με επιδαπέδια μπουτόν ανοξείδωτα για τον κάθε επίγειο δέκτη, με ενημέρωση φωνητική και οπτική για τον πολίτη για το είδος των απορριμμάτων που δέχεται ο κάθε δέκτης.
Μετά την ρίψη των απορριμμάτων το σύστημα των ανοξείδωτων καπακιών θα λειτουργεί αυτόματα, θα κλείνει με ηλεκτρουδραυλικό σύστημα ελεγχόμενης πίεσης και όχι με το ίδιο βάρος του, με πλήρη ασφάλεια για τους πολίτες
Το κάθε πτυσσόμενο πλαίσιο θα φέρει δυο θέσεις κάδων απορριμμάτων κοινού τύπου 1100 λίτρων (μεταλλικών ή πλαστικών) , για να μπορεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να τους χειρίζεται με τον υπάρχοντα στόλο και με την διαδικασία της συμπίεσης να αυξάνεται η χωρητικότητα στον μεν κάδο με τα οργανικά πάνω από 10000 λίτρα στον δε κάδο με τα ανακυκλώσιμα πάνω από 30000 λίτρα.
Οι κάδοι αυτοί θα στηρίζονται σε μεταλλικές προβόλους οι οποίες είναι συγκολλημένες στο βοηθητικό πλαίσιο της κατασκευής και με ασφαλή στερέωση που δεν θα επιτρέπει την μετακίνησή τους.
Το σύστημα θα συμπεριλαμβάνει δυο υδραυλικές πρέσες αυτόματης ενέργειας που θα πιέζουν τα απορρίμματα μέσα σε κάδους των 1100lit, σε όλο το πλάτος και μήκος του εσωτερικού περιγράμματος του κάδου. Η συμπίεση θα είναι διαβαθμισμένη ώστε να μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του Δήμου και το είδος των απορριμμάτων.
Επίσης με το σύστημα διαβαθμισμένης συμπίεσης θα μπορεί ο μηχανισμός να υπολογίζει το ποσοστό πληρότητας του κάθε κάδου ώστε να γίνεται η αποκομιδή όταν χρειάζεται.
Νέο σύστημα βυθιζόμενων κάδων
Αύριο αποφασίζει ο Δήμος Δράμας τον χώρο που θα τοποθετηθούν