Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι στην καρδιολογία: Αξονική στεφανιογραφία – μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Πόσο χρήσιμες είναι;

0
7109

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου


 

Β’ μέρος

 

Τι προετοιμασία χρειάζεται να κάνει ο ασθενής που θα υποβληθεί σε αξονική στεφανιογραφία;
Η διαδικασία της εξέτασης δεν υπερβαίνει συνολικά τα είκοσι λεπτά. Ο ασθενής προσέρχεται στο ακτινολογικό τμήμα από το σπίτι ή τη δουλειά του και επιστρέφει στις δραστηριότητές του μετά το πέρας της εξέτασης. Φροντίζει να μην έχει φάει βαριά, ενώ δεν διακόπτει την όποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει, εκτός από φάρμακα για διαβήτη, που περιέχουν μετφορμίνη. Ιδιαίτερη φροντίδα και προετοιμασία χρειάζονται ασθενείς με ιστορικό φαρμακευτικής αλλεργίας, ενώ δεν μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Η αξονική στεφανιογραφία εκθέτει τον ασθενή σε ιοντίζουσα ακτινοβολία. Πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι;
Η έκθεση στην ακτινοβολία είναι αναγκαίο κακό για όλες τις απεικονιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ, όπως οι αξονικές τομογραφίες, η αξονική και η κλασική επεμβατική στεφανιογραφία. Στην αρχή της εφαρμογής της, η αξονική τομογραφία είχε δόσεις ακτινοβολίας που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τη λαμβανόμενη δόση από την επεμβατική μέθοδο, τα νεότερα συστήματα έχουν δόσεις ακτινοβολίας ίσες ή μικρότερες από αυτές της κλασικής μεθόδου, ενώ έχει αρχίσει ήδη η χρήση των νεότατων πλέον αξονικών τομογράφων με δόσεις μικρότερες από αυτές μιας απλής αξονικής τομογραφίας θώρακος.

 

ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ο μαγνητικός τομογράφος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη σύσταση των ιστών στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό το πλεονέκτημα χρησιμοποιεί για να απεικονίσει την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία του θώρακα, όπως η θωρακική αορτή, η πνευμονική αρτηρία και οι κλάδοι τους.
Η μέθοδος λειτουργεί με τη χρήση μαγνητικού πεδίου και για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ασθενείς που φέρουν στο σώμα τους βηματοδότη, ηλεκτρόδια νευροδιαβιβαστών, σιδηρομαγνητικά εμφυτεύματα κ.ά.
Στις περισσότερες εξετάσεις απαραίτητη είναι η ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Αποφεύγεται η χορήγηση αυτού του σκιαγραφικού σε ασθενείς με βαριά νεφρική ανεπάρκεια ή σε αυτούς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Στη μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιείται ιοντίζουσα ακτινοβολία και για αυτό αποτελεί ιδανική μέθοδο απεικόνισης για τους μικρούς ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία για να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία. Η διάρκεια της εξέτασης φθάνει περίπου τη μία ώρα, ανάλογα με τα κλινικά ερωτηματικά και το ιστορικό του εξεταζομένου.
Μετά το πέρας της εξέτασης, ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

Τι προσφέρει ως απεικονιστική μέθοδος η μαγνητική τομογραφία;
-ακριβή και αντικειμενική μελέτη της λειτουργικότητας των κοιλιών της καρδιάς,
-αξιολόγηση του μυοκαρδίου της αριστεράς κοιλίας σε περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας με προσδιορισμό του ποσοστού ουλώδους ιστού, πολύτιμης πληροφορίας για προγραμματισμό επαναιμάτωσης,
-αξιολόγηση σύστασης του μυοκαρδίου σε ασθενείς με συστηματική νόσο ή σαρκοείδωση, πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή αιμοσιδήρωση σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς,
-διάγνωση, παρακολούθηση της μυοκαρδίτιδας,
-μελέτη και παρακολούθηση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, διερεύνηση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας,
-μελέτη της δεξιάς κοιλίας και της παθολογίας αυτής ως προς τη λειτουργικότητα και την αρρυθμιογόνο δεξιά κοιλία,
-αξιολόγηση του αριστερού κόλπου και της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών,
-διάγνωση και παρακολούθηση των συγγενών καρδιοπαθειών,
-μελέτη των βαλβίδων της καρδιάς,
-εκτίμηση της θωρακικής αορτής και πνευμονικής αρτηρίας με τη χρήση της μαγνητικής αγγειογραφίας
-απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων, κυρίως αρχικού μέρους αυτών, σε ασθενείς μικρής ηλικίας και σε ασθενείς που έχουν αντένδειξη να υποβληθούν σε αξονική στεφανιογραφία, π.χ. λόγω αλλεργίας στο ιώδιο, χωρίς όμως να φθάνει την ευαισθησία της αξονικής στεφανιογραφίας.

Οι πληροφορίες που δίνει στον κλινικό γιατρό η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ακριβείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ