Νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι στην καρδιολογία: Αξονική στεφανιογραφία – μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Πόσο χρήσιμες είναι;

0
6779

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου


Α’ μέρος

ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται για την ενημέρωση του πληθυσμού για τις αιτίες, που μπορούν να οδηγήσουν στην αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αγγείων και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία, το κάπνισμα ή παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται, η δε κληρονομικότητα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν.
H έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του καρδιολόγου. Στη διάθεσή του έχει το ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εικόνα και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και έναν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που ξεκινούν από απλά tests για να καταλήξουν σε πλέον σύνθετες εξετάσεις, όπως είναι η επεμβατική στεφανιογραφία.
Η απεικόνιση και εκτίμηση των στεφανιαίων αγγείων πολλές φορές κρίνεται από τον καρδιολόγο απαραίτητη για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό παρουσίας στεφανιαίας νόσου. Η επεμβατική στεφανιογραφία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ακτινολογίας. Είναι όμως μέθοδος που απαιτεί νοσηλεία, μπορεί να είναι επώδυνη και πολύ σπάνια πλέον μπορεί να κρύβει επιπλοκές. Ένας μεγάλος αριθμός από τις στεφανιογραφίες που γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως είναι αρνητικές. Αυτοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν στην ανάγκη να βρεθεί μία μέθοδος μη επεμβατικής απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων.
Αυτό έγινε πραγματικότητα το 1999 όταν ξεκίνησε η χρήση των πολυτομικών αξονικών τομογράφων. Από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη αυτών των μηχανημάτων υπήρξε ραγδαία και πλέον ο κλινικός γιατρός διαθέτει την αξονική στεφανιογραφία ως εναλλακτική μέθοδο απεικόνισης των στεφανιαίων αγγείων.

Πότε όμως θα πρέπει να ζητηθεί αυτή η εξέταση;
Δεν πρέπει και δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς να οδηγούνται στον αξονικό τομογράφο. Η επιλογή αυτών που θα υποβληθούν σε αξονική στεφανιογραφία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Σωστή επιλογή σημαίνει μέγιστο όφελος εξεταζόμενο και τη μέγιστη αξιοποίηση της μεθόδου.

Ενδείξεις της αξονικής στεφανιογραφίας είναι:
– ασθενείς με αμβισβητούμενα τα αποτελέσματα των συνηθισμένων καρδιολογικών εξετάσεων, ιδιαιτέρως αν συνυπάρχουν στο ιστορικό και προδιαθεσικοί παράγοντες,
– ασθενείς με άτυπα συμπτώματα με ή χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες ή με θετικό κληρονομικό ιστορικό,
– ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν για διόρθωση ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής ή για αντικατάσταση βαλβίδος,
– ασθενείς με ιστορικό αγγειοπλαστικής ή χειρουργικό ιστορικό στεφανιαίων παρακάμψεων, στα πλαίσια παρακολούθησής τους, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο κλινικός γιατρός,
– σε παρακολούθηση ασθενών με μεταμόσχευση καρδιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!