Νικήστε το άγχος των εξετάσεων

0
2878

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειες τους

Οι εξετάσεις που οι μαθητές καλούνται να περάσουν αυτές τις ημέρες, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και ειδικών συνθηκών σχολική χρονιά, αποτελούν την αποκορύφωση μιας πορείας, η οποία έχει επενδυθεί με προσπάθεια, στερήσεις και προσδοκίες, τόσο από τους ίδιους τους διαγωνιζομένους, όσο και από τους γονείς τους.
Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν ότι οι εξετάσεις, και ιδιαίτερα οι πανελλαδικές, να αποτελούν μια συνθήκη πρόκλησης άγχους, καθώς επηρεάζει καίρια την εικόνα που έχει ένας μαθητής για τον εαυτό του, τις ικανότητές του, την αξία του και σε μια στιγμή μάλιστα που σηματοδοτεί και το πέρασμα στην ενήλικη ζωή.
Ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει τη φετινή χρονιά περισσότερο απαιτητική, είναι το άγχος να νοσήσει ο έφηβος λίγο πριν την εξεταστική περίοδο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η εξεταστική του τον Σεπτέμβριο και μαζί με αυτό να παραταθεί το υπάρχον άγχος για την απόδοσή του.
Η χρονιά, όπως παρατηρήθηκε μέσω των κλήσεων που έλαβε η γραμμή, μοιάζει να αποσυντόνισε ορισμένους από τους εφήβους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μικρή αποεπένδυση από το διάβασμα, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες και της συσσωρευμένης κούρασης. Η τηλεκπαίδευση σε ορισμένους μαθητές λειτούργησε αρνητικά, καθώς υπήρχε έλλειψη άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Την τρέχουσα περίοδο, όπου τα σχολεία λειτουργούν και πάλι, ναι μεν θεωρητικά έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αποσυμπίεσης και η δυνατότητα να ξανασυνδεθούν με το πλαίσιο και τους συνομηλίκους τους υπό τη σκιά όμως του φόβου του κορωνοϊού.
Τις ημέρες των εξετάσεων, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», είναι δίπλα σε όλους εκείνους τους εφήβους που αισθάνονται το άγχος για τις επικείμενες εξετάσεις και δυσκολεύονται να το διαχειριστούν.
Ακόμα και μια κλήση με προληπτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους από γονείς και εφήβους.

Οδηγός επιβίωσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις:

Τι είναι το άγχος;
-Μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση που εκδηλώνεται σε μια ασαφή συνήθως απειλή ή πριν από σημαντικές αλλαγές και απαιτητικές δοκιμασίες στη ζωή μας.
-Εκδηλώνεται ως ένταση στο σώμα και ο εγκέφαλός μας πυροδοτεί πολλαπλές σκέψεις.
-Έντονο αίσθημα ανησυχίας.
-Σχετίζεται με το φόβο για το άγνωστο.
-Ένας στρεσογόνος παράγοντας για ένα άτομο δεν είναι απαραίτητα στρεσογόνος και για κάποιο άλλο.

Υπάρχει και θετικό άγχος
-Όταν το έχουμε λιγότερο συχνά και σε μικρότερη διάρκεια, μπορεί να είναι δημιουργικό, να μας κινητοποιεί για να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις και να γινόμαστε πιο παραγωγικοί.
-Μπορεί να επισπεύδει και να συντονίζει την προσπάθειά μας.
-Μπορεί να ενισχύσει την υπευθυνότητά μας.

COVID-19 και Πανελλαδικές εξετάσεις Τι συμβαίνει στον έφηβο;
-Άγχος για την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας.
-Επιβάρυνση λόγω της μεγάλης διάρκειας παραμονής στο σπίτι.
-Δυσκολία καθορισμού νέου προγράμματος λόγω της αλλαγής ρουτίνας.
-Μείωση των ομαδικών δραστηριοτήτων και της φυσικής επαφής με φίλους.
-Δυσκολία προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
-Όλα τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται στο σπίτι, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του προσωπικού χώρου αλλά και της ησυχίας.

Θετική ανα-νοηματοδότηση με αφορμή τον COVID-19
-Περισσότερος χρόνος για προετοιμασία και διάβασμα.
-Μείωση της ύλης.
-Εναλλακτικοί τρόποι εκτόνωσης όχι αυστηρά δομημένοι.
-Απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας (αξιοποίηση της τεχνολογίας στα μαθήματα στο σπίτι και νέες μορφές εκπαίδευσης) που είναι βοηθητική δεξιότητα συνολικά για τη διαχείριση του άγχους.

Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους εξετάσεων – Έφηβοι
-Φτιάξε μια καθημερινή ρουτίνα με βάση τα νέα δεδομένα. Λιγότερος χρόνος στο σχολείο – μεγαλύτερη ευελιξία και χρόνος για διάβασμα. Η ρουτίνα θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς στους στόχους σου.
-Επικοινώνησε τις ανάγκες σου με το οικογενειακό σου περιβάλλον προκειμένου να γνωρίζουν και αυτοί πως θα μπορούσαν ίσως να σε διευκολύνουν. • Αναγνώρισε τα θετικά σου χαρακτηριστικά και τις ικανότητές σου.
-Οργάνωσε το διάβασμα σου βάσει των δικών σου αναγκών και προετοιμάσου με συχνές επαναλήψεις.
-Κάνε όσα διαλείμματα χρειάζεσαι.
-Προσδιόρισε τα δικά σου όνειρα και τις δικές σου προσδοκίες για το μέλλον.
-Είναι φυσιολογικό όταν δοκιμάζεις να κάνεις και λάθη.
-Φτιάξε ένα πλάνο κίνησης για πιθανά σενάρια (αν δεν περάσω θα ξαναδώσω του χρόνου, θα τελειώσω τη σχολή και θα δώσω κατατακτήριες, θα βελτιώσω άλλα προσόντα μου).
-Αναζήτησε το γέλιο.
-Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν.
-Η φυσική άσκηση, ο καθαρός αέρας καθώς και βαθιές αναπνοές βοηθούν στη μείωση του άγχους.
-Μοιράσου με τους φίλους σου πως βιώνεις τις αλλαγές στην καθημερινότητα. Τώρα είναι σημαντικότερη η φυσική επαφή, τηρώντας πάντα τις συστάσεις των επίσημων φορέων και…. μείωσε το χρόνο στο διαδίκτυο.

Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους εξετάσεων – Γονείς
-Εξασφαλίστε ένα ήρεμο, χωρίς εντάσεις περιβάλλον.
-Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν, τους χαλαρώνουν και τους κάνουν να γελούν στον ελεύθερο τους χρόνο.
-Επιτρέψτε τους να πουν «όχι» σε πράγματα και καταστάσεις που τους αγχώνουν, ακόμα κι αν αυτό σας δυσκολεύει.
-Μην παρεμβαίνετε στον τρόπο διαβάσματος, ενθαρρύνετε τους εφήβους να βρουν αυτόν που τους ταιριάζει καλύτερα.
-Μην θεωρείτε το διάλειμμα χαμένο χρόνο.
-Επιβραβεύστε την προσπάθεια και ενθαρρύνετε εποικοδομητικά τη συνέχισή της.
-Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους φόβους τους χωρίς όμως να γίνεστε επικριτικοί.
-Μην μεταδίδετε το δικό σας άγχος, στηρίξτε τους συναισθηματικά μέσω της κατανόησης, της υπομονής, της δεκτικότητας, της στοργής. Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις δεν καθορίζουν την αξία ή το μέλλον των παιδιών σας.
-Δημιουργήστε μαζί ένα πλάνο για το μέλλον τους βασισμένο στα θέλω τους και τις δυνατότητες της οικογένειας. Αποφύγετε κάθε είδους σύγκριση και απειλή.
-Μην προκαλείτε ανησυχία και εκνευρισμό με σχόλια για το τι δεν έκαναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή το τι έπρεπε να κάνουν.
-Μην επιβαρύνετε τους εφήβους με τις δικές επιθυμίες και θέλω, αφήστε τους να προσδιορίσουν τα δικά τους όνειρα και τις δικές τους προσδοκίες για το μέλλον.
Καλή Επιτυχία!

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.). Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ