Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Από το Α έως το Ω της καρδιαγγειακής προστασίας

0
7202

Του Αχιλλέα Παπαδόπουλου, Ειδικού Καρδιολόγου


 

Μέρος Β’

 

Τα Ω-3 έχουν ευεργετική δράση στις επικίνδυνες αρρυθμίες, μετά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, καθώς και στην κολπική μαρμαρυγή, ειδικά σε ασθενείς μετά από εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, μπαϊπάς, ή αντικατάστασης καρδιακών βαλβίδων. Στην κλινική μελέτη GISSI Provenzione, ή χορήγηση Ω-3 σε ασθενείς μετά από έμφραγμα μείωσε σημαντικά τον αιφνίδιο θάνατο και τη θνησιμότητα. Σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια η χορήγηση Ω-3 προστατεύει και επιβραδύνει την εξέλιξη και επιδείνωση της πάθησης. Εν προκειμένω υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν τη βελτίωση παραμέτρων, οι οποίες πυροδοτούν τον φαύλο κύκλο της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.
Η μεγάλη μελέτη επιβίωσης GISSI Heart Failure με Ω-3 είναι σχεδιασμένη για να μελετήσει την επίδραση της επιπρόσθετης χορήγησης Ω-3 στη θνητότητα και θνησιμότητα ασθενών με συμπωματική καρδιακή ανεπάρκεια. Στη μελέτη αυτή περιλήφθηκαν 6.975 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και η παρακολούθησή τους έγινε επί 35 έτη. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ευεργετική δράση των Ω-3 σε δόση 1γρ. ημερησίως Η προσθήκη αυτού του φαρμάκου, στην κλασική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, μείωσε στατιστικά σημαντικά και χωρίς επιπρόσθετες παρενέργειες, τους θανάτους κάθε αιτιολογίας, καθώς και τις έκτακτες νοσηλείες στο νοσοκομείο. Πρόσθετα υπάρχουν σε εξέλιξη πλήθος μελετών με μεγάλο αριθμό ασθενών, πάνω από 50.000 προς έλεγχο όλου του φάσματος των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) συνιστά χορήγηση ενός γραμμαρίου αιθυλεστέρων Ω-3 μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η δε Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) στις οδηγίες της αναφέρει:
α) Σε ασθενείς χωρίς τεκμηριωμένη στεφανιαία νόσο να λαμβάνονται ψάρια, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με έλαιο στην τροφή, πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ,
β) ασθενείς με στεφανιαία νόσο να λαμβάνουν 1 γρ. Ω-3 κατά προτίμηση ιχθυέλαιο,
γ) ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία να παίρνουν 2 4 γρ. Q-3 ημερησίως

Τέλος, συνιστάται σε όσους έχουν λόγο θεραπείας παράγοντος κινδύνου ή πάθησης της καρδιάς να περιλαμβάνουν στη θεραπευτική τους αγωγή τα Ω-3 λιπαρά οξέα μαζί με την αντιυπερτασική θεραπεία, στατίνες, ασπιρίνη, δίαιτα και καρδιακή αποκατάσταση, για μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων. Το ποσοστό αυτό της μείωσης μπορεί να φθάσει και μέχρι 97%, στα προσεχή πέντε έτη.

Συμπερασματικά, το Ω-3 λιπαρά οξέα κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην προληπτική καρδιολογία μαζί με τα άλλα καταξιωμένα φάρμακα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας. Αποτελούν μία νέα προσέγγιση στη μείωση θνητότητας μετά από έμφραγμα ως επικουρική θεραπεία στη δευτερογενή πρόληψη, συμπληρώνοντας την κύρια συνιστώμενη θεραπευτική αγωγή. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα Ω-3 δεν είναι ένα συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής, αλλά ένα πλήρες θεραπευτικό συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό σκεύασμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!