Αναστάτωση και θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία ο θάνατος του πεζοπόρου – γυμναστή Χρήστου Σταυριανίδη που έπεσε σε χαράδρα, στην περιοχή του Φρακτού, όταν επιστρέφοντας με φίλο του από πεζοπορία στην περιοχή, συνάντησαν μια αρκούδα που, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, τους επιτέθηκε. Ο ένα από τους δυο πεζοπόρους κατάφερε να σωθεί αλλά ο δεύτερος ( ο Χρήστος Σταυριανίδης) έπεσε στην χαράδρα. Μετά από μια μακρά επιχείρηση το σώμα του εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την ΕΜΑΚ σε δύσβατο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Χρυσούπολη και μετά στην Καβάλα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και έγινε ιατροδικαστική εξέταση.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ο ιατροδικαστής που ασχολήθηκε με την υπόθεση, είπε ότι ο θάνατος του πεζοπόρου προήλθε από την πτώση του από ύψος. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αρκούδα δεν έχει καμία σχέση με το θάνατο του άτυχου 59χρονου. «Πάντως δεν τον ακούμπησε. Μπορεί ο 59χρονος να τρόμαξε, να παραπάτησε, να γλίστρησε και να έπεσε. Αλλά ίχνη επαφής της αρκούδας με το σώμα του δεν υπάρχουν. Είχε κάταγμα σπονδυλικής στήλης, θώρακα και αυχένα, κατάγματα πλευρών, ρήξεις πνευμόνων, εσωτερική αιμορραγία. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Αν τον ακουμπούσε η αρκούδα θα είχε κάποιο ίχνος πάνω του. Η αρκούδα έχει 10 -12 εκατοστά νύχια. Αν τον χτυπούσε, δεν θα άφηνε μόνο εκδορές αλλά και τραύματα στον θώρακα».
Σε άλλη ερώτηση των «Χ» ο ιατροδικαστής απάντησε ότι «Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πεζοπόρος να είχε τρομάξει και να έπεσε στη χαράδρα, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα. Συνήθως η αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, μόνο όταν είναι πληγωμένη από σφαίρα ή όταν έχει μικρά αρκουδάκια. Οι πεζοπόροι είχαν μαζί τους και ένα λυκόσκυλο. Από τον σκύλο θα ξεκινούσε η αρκούδα, όχι από τον άνθρωπο».
Επισημαίνεται ότι οι δυο περιπατητές επέστρεφαν από επίσκεψή τους στο Φρακτό, στο σημείο όπου είχε εντοπιστεί παλιό πολεμικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στις 2 Ιανουαρίου του 1951. Στην επιστροφή τους από το σημείο εκείνο, οι δυο ορειβάτες ήρθαν αντιμέτωποι με μια αρκούδα που βρέθηκε στο δρόμο τους. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο πεζοπόροι έκαναν και ρίψη σπρέι πιπεριού για να προστατευτούν. Ο ένας ορειβάτης κατάφερε να κρυφτεί πίσω από θάμνους, αλλά ο δεύτερος εγκλωβίστηκε μεταξύ της αρκούδας και του γκρεμού. Στο σημείο εκείνο, οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι δέχθηκε χτύπημα από την αρκούδα με αποτέλεσμα να πέσει στον γκρεμό σε δύσβατο σημείο. Ωστόσο η εκτίμηση του Ιατροδικαστή είναι ότι δεν υπήρξαν ίχνη επαφής της αρκούδας με τον πεζοπόρο.
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια εντοπισμού του από τις υπηρεσίες ήταν μεγάλη. Αρχικά προσπάθησε να τον εντοπίσει ο δεύτερος ορειβάτης που κατάφερε να γλιτώσει, χρησιμοποιώντας το σκοινί που είχε μαζί του για να κατέβει στον γκρεμό, αλλά δεν τα κατάφερε. Δυστυχώς ο ορειβάτης που έπεσε στον γκρεμό εντοπίστηκε την Τρίτη χωρίς τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Χρυσούπολη και μετά στην Καβάλα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
«Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος»
-Τι λέει στα «Χ» ο ιατροδικαστής για το θάνατο του πεζοπόρου στο Φρακτό -«Ο θάνατος του πεζοπόρου προήλθε από την πτώση του από το ύψος. Ήταν ακαριαίος. Αν τον ακουμπούσε η αρκούδα θα είχε κάποιο ίχνος πάνω του»