Ο Θωμάς Κωνσταντίνου απο τους ΤΑΚΙΜ: “Ο κόσμος αναζητά βαθύτερα νοήματα πέρα από την ψυχαγωγία”

0
7108
Ο Θωμάς Κωνσταντίνου απο τους ΤΑΚΙΜ

Το καλοκαίρι του 2018 ολοκληρώνεται και ίσως κορυφώνεται μουσικά με τους που ΤΑΚΙΜ συνεχίζουν να ταξιδεύουν το ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ ανά την Ελλάδα

Την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 21:00 θα βρεθούν στο Φαράγγι της Πετρούσας στη Δράμα, σε συνεργασία με τον Μουσικοδραματικό Σύλλογο Χωριστής

«Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία»

Oι ΤΑΚΙΜ, έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μας μουσικής, συμπράττουν και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο! Για μια μοναδική βραδιά θα ξαναζωντανέψει το Καφέ-Αμάν «Ελληνική Απόλαυσις», σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας.

Οι ΤΑΚΙΜ

Οι ΤΑΚΙΜ είναι οι: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαγούτο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί),  Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο). Μαζί τους θα είναι οι εξαιρετικοί τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου και στην αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη.

Λίγο πριν την αυριανή συναυλία στο Φαράγγι συνατήσαμε την ψυχή όπως λένε των ΤΑΚΙΜ τον Θωμά Κωνσταντίνου δεξιοτέχνη στο ούτι -λαγούτο και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τους ΤΑΚΙΜ και το υπε΄ροχο αυτό μουσικό ταξίδι, απο την στεριά στην θάλασσα και απο την Ανατολή στην Δύση.

-κ. Κωνσταντίνου, κάποιοι ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να σας ακούσουν μέχρι σήμερα, που θα εντάσσατε την μουσική παρουσία των ΤΑΚΙΜ;

Η μουσική παρουσία των ΤΑΚΙΜ εντάσσεται στην λαϊκή μουσική , δηλαδή στη μουσική του λαού. Εκφράζει τη λαϊκή ψυχή, γιατί προέρχεται από αυτήν και στέκεται ισάξια δίπλα σε διεθνή είδη μουσικής (πχ Calexico , Eric Burdon) ακριβώς λόγω της λαϊκότητάς της, γεγονός που την καθιστά μοναδική και άρα πιο συνεργάσιμη.

-Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι επηρεασμένοι από άλλους μουσικούς ή μουσικά ρεύματα. Το δικό σας σχήμα από πού θα λέγατε ότι έχει επιρροές;

Οι επιρροές μας είναι πολλές, αλλά συνήθως έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο ζωής, τις αξίες και το ήθος που είχαν οι παλιότεροι μουσικοί, παρά με την ίδια τη μουσική. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε επηρεασμένοι τόσο από τον Muddy Waters, όσο και από τον Πετρολόυκα Χαλκιά. Η αναζήτηση της αυθενιτκότητας και της ψυχής (soul όπως λένε και οι Αμερικάνοι μουσικοί)  είναι αυτή που μας οδηγεί και μας επηρεάζει.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου απο τους ΤΑΚΙΜ

 

-Eίστε ικανοποιημένοι απο την αποδοχή που έχει η δουλειά σας απο τον κόσμο;

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι μετά από τόσα χρόνια έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς φίλους και ένα κοινό το οποίο όλο και περισσότερο μας αγκαλιάζει και μας στηρίζει. Το πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος ταυτίζεται πλέον με την ουσία της δουλειάς μας, που σημαίνει πως το κοινό αναζητά βαθύτερα νοήματα, πέρα από την αυτονόητη ανάγκη για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Φυσικά δεν απαρνούμαστε στο κοινό μας την ψυχαγωγία, απλά μας αρέσει να τη συνοδεύουμε και με προβληματισμό, διότι είναι ωραίο φεύγοντας από μια παράσταση να είσαι γέματος χαρά αλλά και ερωτήματα, τα οποία να σε οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια.

-Τι είναι το Καφέ Αμάν «Ελληνική Απόλαυσις» και πώς προέκυψε ο τίτλος;

Πρόκειται για ένα νέο είδος μουσικής παράστασης, μια νέα πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ψυχαγωγία, όσο και την «εκπαίδευση» του κοινού μέσα από τη μουσική ενέργεια των ΤΑΚΙΜ και τα εμπνευσμένα κείμενα του Λάμπρου Λιάβα, χωρίς να κουνάει το δάχτυλο με βαρετές μουσικολογικές αναλύσεις, είτε με παρελθοντικές προσεγγίσεις της μουσικής πράξης. «Ελληνική Απόλαυσις» ήταν ο τίτλος  ενός δίσκου του ρεμπέτη Γιώργου Κατσαρού που έζησε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα και που θεωρήσαμε πως αποτυπώνει πολύ ωραία το όλο κλίμα της παράστασης.

-Πόσο μουσικό είναι το ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο που περιγράφετε με την συγκεκριμένη μουσική παράσταση;

Είναι κυρίως μουσικό το ταξίδι, με όλα τα στοιχεία που περιέχονται στην ελληνική μουσική. Ένα ταξίδι με ψυχή, αυθορμητισμό, διάδραση μεταξύ κοινού και μουσικών, με πολλά συγκινησιακά στοιχεία, αλλά και πολλά…απρόοπτα, ακριβώς όπως και σε ένα πραγματικό ταξίδι.

-Είναι περισσότερο μουσική παράσταση ή ένα επικό ταξίδι  ανάμεσα σε λαούς και πολιτισμούς, σε Ανατολή και Δύση;

Είναι μια σύνοψη όλων αυτών των στοιχείων που κάνουν εμάς τους Έλληνες μοναδικούς μέσα από την διαφορετικότητα μας. Είναι η αέναη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αιώνες τώρα, καταδικασμένοι για πάντα  στη μέση των εξελίξεων και της ιστορίας, μεταξύ ανατολής και δύσης. Αυτό μόνο ως Επικό μπορεί να το χαρακτηρίσει κάνεις.

-Τι θα λέγατε σε αυτούς που θέλουν να έρθουν να σας παρακολουθήσουν στο Φαράγγι το βράδυ της Τρίτης;

Να φέρουν μαζι την καλή διάθεση τους για να την «αυγατίσουν» με το δικό μας κέφι , γιατί το έχουμε όλοι ανάγκη μετά από ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ