Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης στη Δομή Φιλοξενίας στη Δράμα

0
1604

Μηταράκης: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών»

Τη Δομή Φιλοξενίας της Δράμας επισκέφθηκε μαζί τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.
Στον χώρο όπου λειτουργεί, μεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά είχε συνομιλία με τον διοικητή και το προσωπικό της δομής, ενώ ενημερώθηκε για τις δράσεις του προγράμματος “Helios” από εκπρόσωπο του IOM Greece.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και έμπειρους φορείς – συνεργάτες, μέσω του προγράμματος HELIOS, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) στοχεύσει στην προώθηση της ένταξης των επωφελούμενων της διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι διαμένουν σε προσωρινές δομές φιλοξενίας.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης την ίδια ημέρα πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων που περιελάμβαναν, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης αλλά και τις δομές φιλοξενίας στις Σέρρες. Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεών του το προηγούμενο τριήμερο μετέβη και στη δομή φιλοξενίας της Καβάλας. Εκεί ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε και με τον Μοχάμεντ, ο οποίος έσωσε τη ζωή μιας Ελληνίδας στην Καβάλα. Ο Υπουργός του επέδωσε ευχαριστήρια επιστολή και την απόφαση ασύλου η οποία εκδόθηκε επειδή πληροί απολύτως τις προϋποθέσεις του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Μηταράκης.


Σε δηλώσεις του σχετικά με το μεταναστευτικό ο Υπουργός επεσήμανε ότι: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα ανακοινώσαμε ότι κλείσαμε ακόμη 6 ξενοδοχεία φιλοξενίας μεταναστών. Στόχος μας είναι με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου ν’ αρχίσουμε να αποσυμφορούμε, όχι μόνο τα νησιά μας, που το έχουμε κάνει επιτυχώς το 2020, αλλά γενικά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλες οι δομές είναι προσωρινές».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα είπε επίσης ότι: «Στόχος μας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών. Σε όλη την Ελλάδα, μειώνουμε σταθερά τον αριθμό των διαμενόντων, χάρις στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις περιορισμένες ροές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Ακόμη σχετικά με τις ανάγκες φιλοξενίας ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι: «είμαστε σε μια φάση αποσυμφόρησης πλέον και όχι σε μια φάση δημιουργίας νέων δομών. Θεωρώ πώς όσο θα μπορούμε και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να μπορούμε να είμαστε ενεργοί στην φύλαξη των συνόρων, όσο θα είμαστε γρήγοροι στην έκδοση ασύλου, μειώνεται η ανάγκη φιλοξενίας από τα νούμερα που είχαμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια άλλη λογική στο μεταναστευτικό».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι η χώρα μας δεν δίνει ισόβια δωρεάν φιλοξενία ούτε ισόβια σύνταξη στους αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε πως «όσοι έχουν πάρει άσυλο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα έχουν την στήριξη ενός ειδικού προγράμματος ενσωμάτωσης, από κει και πέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους της χώρας και πρέπει και οι ίδιοι να δουλέψουν όπως δουλεύουν όλοι για να μπορέσουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Έχουν όμως πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε περιπτώσεις που το δικαιούνται, τους στηρίζουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ