«ΌΧΙ» στις αυξήσεις λέει η αντιπολίτευση

Καταψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή την πρόταση για αυξήσεις 26,5% στα δημοτικά τέλη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

0
2114

Δεν ψηφίστηκε από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης η πρόταση που τελικά έγινε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για αύξηση των δημοτικών τελών στο ύψος του 26,5%, αντί για 57,5% που είχαν προτείνει σε εισήγησή τους οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας στην Οικονομική Επιτροπή που συνήλθε χθες το μεσημέρι.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μικρότερες αυξήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίστηκε στο γεγονός ότι το φετινό άνοιγμα (διαφορά εσόδων – εξόδων) του 1.100.000 ευρώ που υπολογίζει η υπηρεσία του Δήμου Δράμας είναι έξοδα που έχουν ήδη γίνει αλλά με τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που προηγήθηκαν, το άνοιγμα αυτό δεν φαίνεται λογιστικά. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα ακόμη άνοιγμα της τάξης του 1.000.000 ευρώ περίπου που οφείλεται στην διαφορά εσόδων – εξόδων της περσινής περιόδου.
Ως αποτέλεσμα, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αύξηση της τάξης του 26,5 % (από το αρχικό 57,5% που πρότειναν οι υπηρεσίες) δεν βρήκε τελικώς ανταπόκριση από τις παρατάξεις Project Δράμα 2020 και Πόλη+Ζωή στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η παράταξη Project Δράμα 2020 εκτιμά ότι αυξήσεις είτε του 57,5% είτε του 26,5% είναι αποτέλεσμα διαχείρισης των δυο προηγουμένων Δημοτικών Αρχών καθώς δεν έγιναν όσα έπρεπε στην διαχείριση των απορριμμάτων όπως και στο κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημότες σήμερα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από όσα θα πλήρωναν εάν γινόταν σωστή διαχείριση. Η παράταξη εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πως η ΔΙΑΑΜΑΘ τιμολογεί με κόστος 1.300.000 ευρώ περίπου, την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ των Σερρών. Ποσό που ο Δήμος καλείται να της καταβάλλει. Εκφράζει επίσης την άποψη ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση και ότι με μεγαλύτερες εκπτώσεις στα έργα δεν θα υπήρχε ανάγκη για τόσο μεγάλη αύξηση του τιμολογίου της ΔΙΑΑΜΑΘ. Παράλληλα ο όγκος των απορριμμάτων που μεταφέρονται στις Σέρρες θα έπρεπε να είναι μικρότερος, άρα να έχει μικρότερο κόστος για τον δήμο, καθώς λειτουργεί ήδη και η μηχανική διαλογή. Με βάση όλα αυτά η παράταξη εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει αύξηση ούτε ένα ευρώ στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αν και όπως εξήγησε εάν ερχόταν αύξηση δημοτικών τελών για 100.000 ευρώ ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων που η Δημοτική Αρχή είπε ότι θα προσλάβει στην καθαριότητα θα υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει θετικά.
Η παράταξη Πόλη+Ζωή καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αυξήσεις της τάξης του 26,5% διότι θεωρεί ότι δεν παρέχεται καμία καινούργια υπηρεσία προς τους δημότες που να δικαιολογεί αύξηση των δημοτικών τελών. Επίσης εκτιμά ότι δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται για την απόφαση της ΔΙΑΑΜΑΘ που καθορίζει τα ποσά τα οποία πρέπει να πληρώνει κάθε δήμος για το κόστος λειτουργίας της. Η παράταξη θεωρεί ότι αυτό που ορίζει ο Νόμος για την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της απόφασης της ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έγινε και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παραγκωνίστηκε και παραπλανήθηκε. Ακόμη, θεωρεί ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να είναι τόσο αυξημένα τα έξοδα τα οποία διαμορφώνονται από αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και με τις οποίες η παράταξη διαφωνεί όπως π.χ. οι δημοπρατήσεις των υπηρεσιών και οι κατασκευές των υποδομών από την ΔΙΑΑΜΑΘ χωρίς ουσιαστικές εκπτώσεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το αυξημένο κόστος λειτουργίας ο δημότης. Η Πόλη + Ζωή δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών στη συζήτηση που θα γίνει για το ίδιο θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ