Οι εισαγωγές «πνίγουν» τις ντόπιες πατάτες

0
786

Περισσότερες φέτος, οι απούλητες ποσότητες στο Νευροκόπι


 

Παρότι φέτος διαγραφόταν μια καλή χρονιά από πλευράς τιμών για τους πατατοπαραγωγούς με την τιμή της πατάτας να ξεπερνά τα 50 λεπτά το κιλό, το κλείσιμο της χρονιάς δεν ήταν τόσο καλό για τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου. Αυτό συνέβη διότι η πληθώρα εισαγόμενης πατάτας και οι ελληνοποιήσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, έριξαν την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου και άφησαν μεγαλύτερες από πέρσι αδιάθετες ποσότητες στις αποθήκες.
Οι ελληνοποιήσεις ήταν μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι εισαγόμενες πατάτες από την Αίγυπτο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και από αλλού, συνεχίζουν να πωλούνται ως ελληνικές ή πολύ περισσότερο ως πατάτες Νευροκοπίου. Ακόμη κι αν η πραγματική προέλευσή τους φαίνεται στο ράφι, δεν παύουν να δημιουργούν πρόβλημα οι αθρόες εισαγωγές, δηλώνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου κ. Απόστολος Βέσμελης.
«Έχουμε πτώση στις τιμές της πατάτας Νευροκοπίου, από την στιγμή που οι αιγυπτιακές πατάτες έχουν γεμίσει την αγορά. Αυτό συμβαίνει εδώ και 1 μήνα περίπου. Η τιμή της πατάτας του Νευροκοπίου από 50-55 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35-40 λεπτά το κιλό. Οι ποσότητες της αδιάθετης πατάτας σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η ζημιά προκλήθηκε από τις εισαγόμενες πατάτες αλλά και από το γεγονός ότι σπάνια φαίνεται η πραγματική τους προέλευση και όλες πωλούνται ως ελληνικές. Στην αγορά δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος. Η νομοθεσία σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις έχει αυστηροποιηθεί αλλά δυστυχώς επειδή δεν γίνεται κανένας έλεγχος, αυτό δεν έχει αποτέλεσμα» δηλώνει ο κ. Βέσμελης.
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ενώ η χρονιά ξεκίνησε καλά σε επίπεδο τιμών παραγωγού στο Νευροκόπι θα κλείσει με απώλειες, κυρίως λόγω της έκτασης των εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων. Ο Αγροτικός Σύλλογος Νευροκοπίου έχει θέσει το θέμα αυτό κατ’ επανάληψη στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση, λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου.
Ευτυχώς πάντως απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δημιουργούνται αντιστάσεις προς όφελος των καπνοκαλλιεργητών από την ομάδα παραγωγών της ΕΑΣ στο Νευροκόπι. Αυτή ουσιαστικά είναι που συγκρατεί και την πτώση των τιμών, εξηγεί ο κ. Βέσμελης.
Οι πρωτοβουλίες της ομάδας παραγωγών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τους αγρότες του λεκανοπεδίου και είναι αυτές που ουσιαστικά τους συγκρατούν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Πρόσφατα εξάλλου είναι η έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ίδρυση μονάδας επεξεργασίας πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας. Το σχέδιο της ΕΑΣ Δράμας για τη δημιουργία μονάδας για προτηγανισμένη πατάτα, τσιπς και όχι μόνο, στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου θα αρχίσει να υλοποιείται πολύ σύντομα, με στόχο να συμβάλει στην πράξη στην καθετοποίηση της παραγωγής πατάτας προς όφελος των παραγωγών. Η προσπάθεια για τη δημιουργία της μονάδας ξεκίνησε το 2018 και πλέον μετά την έγκριση της ένταξης του έργου στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, θα γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα. Η μονάδα αφορά την μεταποίηση της πατάτας σε προϊόντα προτηγανισμένα, τσιπς και όχι μόνο. Η μονάδα που θα λειτουργήσει δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στο Νευροκόπι είναι προϋπολογισμού 7.035.000 ευρώ. Από αυτά θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης το 55%. Η μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι ανοίγει νέους ορίζοντες για τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής και αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν τους.
Από την άλλη πλευρά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και η ομάδα παραγωγών του Νευροκοπίου, προχωρούν σε ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα, αυτό της ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός έργου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά την συγκομιδή της πατάτας και την αναβάθμιση του συσκευαστηρίου. Πρόκειται για έργο που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της ομάδας παραγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!