Οι εμβολιασμοί στην A’ φάση: 374 στη Δράμα, 2500 στην ΠAΜΘ

0
3503

– Καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής για τα εμβολιαστικά κέντρα του γενικού πληθυσμού στη Δράμα
– Αλ. Τσιαμπούσης στα «Χ»: «Να συνδράμει ο Δήμος Δράμας στη διευκόλυνση των εμβολιασμών του πληθυσμού»

2500 εμβόλια έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης φάσης εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού στους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις προηγούμενες ημέρες. Από αυτά, τα 374 εμβόλια έγιναν στους υγειονομικούς του Νοσοκομείου Δράμας και των Κέντρων Υγείας όπως και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας. Συνολικά στη χώρα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου έγιναν 55.988 εμβολιασμοί στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του εμβολίου.
Στο Νοσοκομείο της Δράμας οι προβλεπόμενοι εμβολιασμοί διήρκεσαν 4 ημέρες και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 8 έως και την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα ή να παρουσιαστούν αλλεργικές αντιδράσεις. Βέβαια, το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στην πρώτη φάση του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που θα αρχίσει για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει ανοίξει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και ο εμβολιασμός θα αρχίσει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στις 16 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το θέμα των εμβολιασμών, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε ότι: «Ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να διευκολύνει την διενέργεια των εμβολιασμών του πληθυσμού. Εφόσον απαιτούνται χώροι θα πρέπει να προσφέρει τους χώρους των δημοτικών καταστημάτων, για παράδειγμα στις κοινότητες, εάν απαιτηθεί για να γίνονται εκεί οι εμβολιασμοί. Ακόμη και στην πόλη να διατεθούν χώροι, είτε στο ΚΗΦΗ είτε αλλού, ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν με άνεση οι πολίτες. Προφανώς και το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Δράμας ωστόσο, μπορεί ο Δήμος να εκφράσει την πρόθεση του να διαθέσει συγκεκριμένους χώρους εφόσον χρειαστεί. Βέβαια δεν είναι μόνο το ζήτημα των δομών αλλά και το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών. Βλέπουμε ότι σε άλλους δήμους και συγκεκριμένα στην Καβάλα δίνεται η δυνατότητα οι μεγάλοι σε ηλικία πολίτες, αντί να προσέρχονται στα φαρμακεία ή να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να κλείσουν ραντεβού, να μπορούν μέσω του ΚΑΠΗ να κλείνουν ραντεβού για τους εμβολιασμούς. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο ο Δήμος Δράμας θα μπορούσε να βοηθήσει και αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για τους εμβολιασμούς, είτε γιατί είναι μεγάλης ηλικίας είτε γιατί είναι κατάκοιτοι. Με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει στοιχεία μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών θα πρέπει να συνδράμει και σε αυτό το επίπεδο».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό πού θα λειτουργήσουν τελικά τα εμβολιαστικά κέντρα στη Δράμα, παρά το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ως εμβολιαστικά κέντρα πρόκειται να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ και ενδεχομένως το Νοσοκομείο της Δράμας.
Ωστόσο, η πιθανότητα λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου για τον γενικό πληθυσμό στο Νοσοκομείο Δράμας συναντά αντιδράσεις από το υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η σχετική δήλωση που έκανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τις προηγούμενες ημέρες η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσκομείου κ. Παρθένα Κιόρτεβε λέγοντας ότι επ’ αυτού έχουν γίνει μόνο ανεπίσημες συζητήσεις και δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας είναι αποφασισμένο να αντιδράσει σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ελλείψεων προσωπικού στα Κέντρα Υγείας που καθιστούν δύσκολο το έργο του εμβολιασμού γενικού πληθυσμού, σημείωσε: «Δεν γνωρίζω τι ελλείψεις έχουν στα Κέντρα Υγείας, αλλά το να διαβάζουμε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια αλλεργία, αυτό είναι λάθος. Δεν μπορεί ένα Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίσει μια αλλεργία;» Μάλιστα για αντιδράσεις από την πλευρά του προσωπικού στην περίπτωση που οριστεί το Νοσοκομείο Δράμας ως εμβολιαστικό κέντρο, μίλησε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας στα «Χ» ότι: «Αυτό που έχουμε μεταφέρει ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Δράμας προς τη Διοικήτρια είναι ότι θα αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να εμβολιάσουν τον γενικό πληθυσμό. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούν να το αναλάβουν τα νοσοκομεία. Εμείς ζητούμε να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Γίνονται κάποιες προσλήψεις τώρα για τα εμβολιαστικά κέντρα, ζητάμε να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις και στον Νομό Δράμας. Θα μπούμε στην εποχή που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να προετοιμαστεί για να μπορεί να ανταποκριθεί. Απαιτείται να τηρηθούν πρωτόκολλα που απαιτούν απινιδωτές, εξοπλισμό κλπ. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας αλλά το Νοσοκομείο της Δράμας δεν μπορεί να αναλάβει το κομμάτι του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, καθώς ανήκει στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό θα πρέπει να γίνει στα Κέντρα Υγείας και στα ΤΟΜΥ, τα οποία όμως πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα και να προσληφθεί προσωπικό και μάλιστα άμεσα ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!