Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

0
2351

Στο πλαίσιο ημερίδας που είχε θέμα «Περιβάλλον, Σχολείο, Κοινωνία»

Eπίσκεψη πραγματοποίησε από την Πέμπτη, 21 έως και την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και παρακολούθησε τις εργασίες της 10ης Περιβαλλοντικής Ημερίδας στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Η ημερίδα είχε θέμα «Περιβάλλον, Σχολείο, Κοινωνία» και συμμετείχαν σ’ αυτή συνολικά 260 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα.
Τα παιδιά έχοντας πρόσκληση από τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου, κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου, γνώρισαν ένα σημαντικό σχολείο της Ομογένειας, αγαπημένο κομμάτι του Ελληνισμού.
Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθήτριες και οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς καθηγητές ξεναγήθηκαν στην Μεγάλη του Γένους Σχολή με την οποία το 1ο Λύκειο είναι αδελφοποιημένο. Ο Διευθυντής της Σχολής κ. Δημήτρης Ζώτος υποδέχτηκε τα παιδιά και ο συνάδελφος εκπαιδευτικός κ. Άγγελος Δεληπάσογλου μίλησε για την ιστορία της Σχολής βασισμένος στα προσωπικά και οικογενειακά βιώματά του. Φυσικά, επισκέφτηκαν την Αγιά Σοφιά, αλλά έκαναν και κρουαζιέρα στον Βόσπορο παρατηρώντας τις ακτές του.
Τέλος, με μέριμνα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ. Παύλου, οι μαθήτριες και οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο του οποίου ζήτησαν και πήραν την πατρική ευλογία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος στην ομιλία του κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές “να καλλιεργούν τις οικολογικές ευαισθησίες μέσα από το εκπαιδευτικό τους έργο και την κοινωνική τους ζωή, ως σπουδαίο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και τους ζήτησε ως προς αυτό να κινητοποιήσουν την κοινωνία ως προς την αλλαγή της νοοτροπίας”.Στον χαιρετισμό της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο φιλόξενος χώρος στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, αλλά κυρίως η παρουσία και η ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ένα γόνιμο προβληματισμό, πηγή έμπνευσης, αλλά και μετασχηματισμό των εσφαλμένων αντιλήψεων και παραδοχών μας για το περιβάλλον.
Στην διάρκεια αυτής της επίσκεψης τονίσθηκε ότι “σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εάν η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αντιμετωπισθούν στο νου του ανθρώπου, δε θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους σε κανένα άλλο επίπεδο”.Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ αξίζουν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, στις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ και στους εκπαιδευτικούς τους για τη υποδειγματική συμμετοχή. Είναι γεγονός ότι δράσεις και εκδηλώσεις που συνδέουν το Περιβάλλον και τα περιβαλλοντικά προβλήματα με το σχολείο, με την αγωγή και εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών του σήμερα, επενδύουν στην επόμενη ημέρα της ανθρωπότητας, όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης.
Το Ζωγράφειο Λύκειο ή Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ