Οι πατάτες, όλως περιέργως, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αμύλου, καλίου, βιταμινών Β, χαλκού, τρυπτοφάνης, μαγγανίου και λουτεϊνης.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακόμα, οι πατάτες είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα, ενώ η φλούδα τους περιέχει χλωρογενικό οξύ, που εμποδίζει την μετάλλαξη των κυττάρων.
Ειδικότερα, οι Ωφέλειες της Πατάτας έχουν ως εξής :
1. Καταπολεμούν τις φλεγμονές
Ανακουφίζουν από έλκη και φλεγμονές.
Αλκαλικές και αντιφλεγμονώδεις, οι πατάτες κατευνάζουν το στομάχι και το έλκος του δωδεκαδακτύλου και μειώνουν την οξύτητα του στομάχου.
Ανακουφίζουν επίσης από τη φλεγμονή της αρθρίτιδας.
2. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, χλωρογενικό οξύ και ανθοκυανίνες, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η κόκκινη φλούδα της πατάτας περιέχει αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, που ευεργετούν την καρδιά.
Ηρεμούν τα νεύρα
Οι πατάτες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ με φυσικές ηρεμιστικές ιδιότητες.
Οι λευκόσαρκες πατάτες, με την ηρεμιστική τρυπτοφάνη, που περιέχουν, είναι μια ωφέλιμη τροφή για την αντιμετώπιση του στρες.
ΥΓ. 1. Οι νέες, φρέσκες πατάτες τρώγονται με τη φλούδα τους, που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
2. Οι μοβ πατάτες: στην Κορέα όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, τρώνε μοβ πατάτες !!…
3. Φτιάξτε πατατοσαλάτα με κόκκινες πατάτες, για να λάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Οι Ωφέλειες της Πατάτας
Του Δημήτρη Ι. Κισσούδη, Γεωπόνου & τέως Αντιπροέδρου Εταιρείας Περιβάλλοντος - Πολιτισμού (Ε.ΠΕ.ΠΟΛ) Δράμας - Καβάλας