Οι πέντε περιοχές του Δήμου Δράμας με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα

Σύμφωνα με το σχέδιο για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς

0
3596

Μεγαλύτερη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές φαίνεται ότι παρουσιάζουν πέντε περιοχές του διευρυμένου Δήμου Δράμας σύμφωνα με το σχέδιο ενεργειών για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λογούς προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών που εγκρίθηκε ομόφωνα από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν “Νοτίως της περιοχής στην Ανθέων, βρίσκεται το αλσύλλιο του Θεραπευτηρίου που είναι τεχνητό πευκοδάσος. Ο δρόμος εισόδου στην περιοχή διέρχεται από το πευκοδάσος. Οι δρόμοι που διασχίζουν την περιοχή είναι ιδιαίτερα στενοί. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες με μεγάλο αυλόγυρο καθώς και περιφραγμένα αγροτεμάχια-οικόπεδα. Το μήκος των κάθετων δρόμων που καταλήγουν βόρεια σε δρόμο εξόδου μήκους 350 μέτρων είναι περίπου 800 μέτρα έκαστος. Ο δρόμος βόρεια οδηγεί στον επαρχιακό δρόμο Δράμας – Μοναστηρακίου. Αν θεωρηθεί δρόμος εισόδου για τον οικισμό ο δρόμος από το γήπεδο Αβέρωφ αυτός οδηγεί μέσω του δάσους στην περιοχή του Εθνικού σταδίου. Ο δρόμος είναι χωμάτινος και σε κακή κατάσταση. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι: 120 κάτοικοι περίπου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Δράμας προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς έχει ορισθεί το σημείο αναστροφής του απορριμματοφόρου. Τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) έχει ορισθεί το γήπεδο του Κραχτίδη. Το σχέδιο εκτιμά ότι τα μεταφορικά μέσα που θα απαιτηθούν είναι 2 μικρά λεωφορεία και ο εκτιμώμενος χρόνος για την απομάκρυνση είναι 15 λεπτά/ώρα
Επικινδυνότητα επίσης παρουσιάζει και η περιοχή του Πανοράματος. Η περιοχή γειτνιάζει με το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου. Ειδικότερα το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα πάνω από την επαρχιακή οδό Δράμας – Σιδηρονέρου και δυτικά βρίσκεται σε επαφή με το πευκοδάσος. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 300 κάτοικοι περίπου και προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης σύμφωνα με το σχέδιο είναι το γήπεδο Πανοράματος. Τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) είναι το γήπεδο του Κραχτίδη. Τα μεταφορικά μέσα που θα απαιτηθούν σε περίπτωση συμβάντος είναι 3 λεωφορεία και ο εκτιμώμενος χρόνος για την απομάκρυνση είναι 15 λεπτά/ώρα
Επικίνδυνο σημείο επίσης θεωρείται και η τοπική κοινότητα Βαθυλάκου. Ο οικισμός βρίσκεται βόρεια της πόλης της Δράμας σε απόσταση 11χιλιομέτρων περίπου. Στην περιοχή περιμετρικά υπάρχει δάσος στο οποίο κυριαρχεί το πουρνάρι και μόνο στο νότιο τμήμα υπάρχουν χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού που αποτελεί και αρνητικό στοιχείο στην εκκένωση είναι ότι δεν υπάρχει δρόμος που να διαπερνά διαμπερώς τον οικισμό. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 98 κάτοικοι περίπου και ο προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης σε πρίπτωση πυρκαγιάς είναι η πλατεία του οικισμού. Τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) είναι το γήπεδο του Κραχτίδη. Μεταφορικά μέσα που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι 2 λεωφορεία και ο εκτιμώμενος χρόνος για την απομάκρυνση του πληθυσμού είναι 20-30 λεπτά.
Επικινδυνότητα επίσης σύμφωνα με το σχέδιο παρουσιάζει και ο οικισμός Δενδράκια, που αποτελούν οικισμό της ΤΚ Λιβαδερού και βρίσκονται βορειοανατολικά της πόλης της Δράμας σε απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου. Περιμετρικά του οικισμού υπάρχει δάσος όπου κυριαρχούν η δρυς και η οξιά. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μέτρων. Αρνητικός παράγοντας στην εκκένωση είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει και είναι αδιέξοδος. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 26 κάτοικοι περίπου και σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Δράμας προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση συμβάντος είναι η πλατεία του οικισμού. Τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) είναι το γήπεδο του Κραχτίδη. Μεταφορικά μέσα που θα απαιτηθούν είναι 1 μικρό λεωφορείο και ο εκτιμώμενος χρόνος για την απομάκρυνση των πολιτών είναι 45-50 λεπτά.
Τέλος σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Δήμου Δράμας επικινδυνότητα παρουσιάζει και η Τ.Κ. Μακρυπλαγίου. Το Μακρυπλάγι βρίσκεται ΒΑ της πόλης της Δράμας σε απόσταση 16,5 χιλιομέτρων. Περιμετρικά του οικισμού υπάρχει δάσος όπου κυριαρχεί το πουρνάρι. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 736 μέτρων. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι περίπου 40 κάτοικοι. Σε περίπτωση συμβάντος, προτεινόμενος αρχικός χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων είναι η διασταύρωση στο ηρώο του χωριού. Τόπος προορισμού (σημείο καταφυγής) είναι το γήπεδο του Κραχτίδη. Μεταφορικά μέσα που θα απαιτηθούν είναι 1 λεωφορείο και εκτιμώμενος χρόνος για την απομάκρυνση είναι 30-40 λεπτά…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!