Κ. Ακριτίδης στα «X»: «Οι τιμές αυξήθηκαν πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι»
Εξοντωτικές για το εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής μας είναι οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, που έχουν ξεπεράσει το 20-25% στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ειδικά σε σχέση με τις περσινές τιμές, οι αυξήσεις έχουν ξεπεράσει το 50%.
Την ίδια ώρα, η άνοδος των τιμών συνεχίζεται, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Ήδη το καλαμπόκι έχει ξεπεράσει τα 23 λεπτά συν Φ.Π.Α. και η σόγια έχει ξεπεράσει τα 57 λεπτά συν Φ.Π.Α. το κιλό.
Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών ανατρέπουν το κλίμα ικανοποίησης που είχε δημιουργηθεί στους κτηνοτρόφους στην αρχή της σεζόν, από τις αυξήσεις των 12 λεπτών περίπου στην τιμή πώλησης του γάλακτος. Δυστυχώς, τα κέρδη εξανεμίστηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Ακριτίδης. «Το μόνο θετικό είναι ότι κάποιοι γαλακτοβιομήχανοι απευθύνθηκαν στους κτηνοτρόφους, ρωτώντας τους εάν χρειάζονται βοήθεια, προκειμένου να μην μείνουν τα ζώα χωρίς ζωοτροφές, και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πληρώσουν κάποιες προκαταβολές για να εξασφαλιστεί η προμήθεια των ζωοτροφών, ώστε να μην πέσει το τονάζ στη συγκέντρωση του γάλακτος. Η κίνηση αυτή έγινε προφανώς γιατί οι γαλακτοβιομήχανοι εξαρτώνται από την παραγωγή γάλακτος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες, αυτή τη στιγμή, παραγγελίες των προϊόντων τους στο εξωτερικό» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης.
Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ζωοτροφών με την ίδια δυσκολία, αφού από τη μία πλευρά υπάρχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που παράγουν γάλα χρησιμοποιώντας ζωοτροφές από τη δική τους συγκομιδή και έχουν αποθέματα ζωοτροφών που τους επιτρέπουν να βγάλουν τη σεζόν, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που δεν διαθέτουν ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα στρέμματα γης προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ζωοτροφές από τη δική τους παραγωγή. Οι κτηνοτρόφοι της δεύτερης περίπτωσης, που αποτελούν και το 80% του κλάδου, είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις ζωοτροφές που χρειάζονται. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και γίνεται τόσο μεγάλο «παιχνίδι» με τις ανατιμήσεις των ζωοτροφών. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση λόγω και της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον covid, συμπληρώνει ο κ. Ακριτίδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το πρόβλημα της αύξησης των ζωοτροφών είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κτηνοτρόφοι, που μπορεί να έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές με χρονική διαφορά μιάμισης ώρας μεταξύ τους, αγοράζουν το ίδιο προϊόν με διαφορά 1,5 λεπτού στην τιμή του, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων.
«Μία λύση στο πρόβλημα που σχετίζεται με την αποθήκευση των ζωοτροφών θα ήταν η πολιτεία να αποφάσιζε να εντάξει όλους τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν αποθήκες σε ένα σχέδιο βελτίωσης, καθαρά για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Θα ήταν καλό και για εμάς και για τους αγρότες να παίρνουμε τις ζωοτροφές απευθείας από αυτούς στο αλώνισμα» εξηγεί ο κ. Ακριτίδης.