Οικολογική Κίνηση Δράμας: Ημερολόγιο του 2022 γεμάτο από εντυπωσιακές εικόνες του Φρακτού

0
1259

Ένα Ημερολόγιο του 2022 με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δημιουργήσει η Οικολογική Κίνηση Δράμας που προσπαθεί να συμβάλλει και με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια τού Δήμου Παρανεστίου, να εντάξει το Δάσος του Φρακτού στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς τής Unesco.
O Δήμος Παρανεστίου προχωρά όπως είναι γνωστό στην προετοιμασία υποβολής φακέλου για την ένταξη του Παρθένου Δάσους στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, της UNESCO.
Ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας κ. Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εξηγεί: «Κάθε φορά στο ημερολόγιο, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε ιδιαιτερότητες και κυρίως ομορφιές της Δράμας. Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Νίκο Καραμπετάκη, τον Πέτρο Μπότσα, τον Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους που κάθε φορά μας δίνουν τις φωτογραφίες τους για να στολίσουμε το ημερολόγιό μας, το οποίο πραγματικά φθάνει πολύ μακριά. Όχι μόνο εκτός Δράμας αλλά και εκτός Ελλάδος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Οικολογική Κίνηση Δράμας για την αξιόλογη αυτή δουλειά: «Tο φετινό ημερολόγιο έρχεται σε μια στιγμή που ο Δήμος Παρανεστίου προχωρά στην προετοιμασία υποβολής φακέλου για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αλλά και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, της UNESCO. Η ευόδωση των προσπαθειών του θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την ανάδειξη της σημασίας του μοναδικού αυτού Δάσους για την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα γενικότερα, γι’ αυτό του αξίζει κάθε συμπαράσταση.
Όμως, η μικρή αυτή δική μας συμβολή, μας γύρισε αρκετά πίσω στον χρόνο. Έχουν περάσει είκοσι πέντε χρόνια από τότε που επιχειρούσαμε την πρώτη μας… εκδοτική προσέγγιση στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού, στο «Ιερό των Δασών», όπως έχει χαρακτηριστεί, με το βιβλίο του αείμνηστου Θεόδωρου Αραμπατζή και του κ. Κώστα Βιδάκη «Αγριολούλουδα του Παρθένου Δάσους Δράμας» -δυστυχώς εξαντλημένο, πλέον.
Αντιγράφουμε από το εισαγωγικό σημείωμα σε εκείνο το βιβλίο και παραφράζουμε ελαφρώς, για τις ανάγκες του ημερολογίου: «Ελπίζουμε, ξέροντας καλά πως η προστασία έπεται της αγάπης και η αγάπη προϋποθέτει τη γνωριμία, ότι το πόνημα αυτό, εκτός από την αισθητική του αξία, θα προσφέρει και σημαντική βοήθεια στις προσπάθειές μας για την προστασία του Παρθένου Δάσους. Ευχόμαστε δε η επιμελημένη αυτή εργασία να αποτελέσει ερέθισμα για μια πιο ουσιαστική γνωριμία με το υπέροχο αυτό Δάσος, αφού ακόμη και η ωραιότερη εικόνα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή μαζί του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ