Όλα έτοιμα για τους ορεινούς αγώνες Ζυγάκτη

0
2482

– Ιορδάνης Τσεμπεσίδης στα «Χ»: «Στόχος δεν είναι μόνο οι ορεινοί αγώνες αλλά και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή»
– Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή από τις πηγές Κεφαλαρίου

Οι πρώτοι ορεινοί αγώνες του ποταμού Ζυγάκτη με την ονομασία “ZYGAKTIS TRAIL” θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουλίου στις 9:00 το πρωί στο Κεφαλάρι της Δράμας. Ο Αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Φιλαθλητικού Συλλόγου του Δήμου Δοξάτου Περιβαλλοντικού Φιλαθλητικού Συλλόγου «ΠΕΡΙ.ΦΙ.ΣΥ.» κ. Ιορδάνης Τσεμπεσίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι οι ορεινοί αγώνες ξεκινούν από τις πηγές του Κεφαλαρίου και περνούν από τον ορεινό όγκο της περιοχής.
Ο αριθμός των συμμετοχών φαίνεται ότι είναι ικανοποιητικός αν ληφθεί υπ’ όψη ότι οι αγώνες διοργανώνονται για πρώτη φορά. Ο καθορισμός των μονοπατιών και της διαδρομής του αγώνα τελείωσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την έναρξη των αγώνων όπως είπε ο κ. Τσεμπεσίδης. Πρόκειται για έναν εντελώς καινούργιο θεσμό που ήρθε για να μείνει και να αφήσει το αποτύπωμά του στην περιοχή, καθώς τα μονοπάτια του αγώνα θα παραμείνουν στην συνέχεια και για προπονήσεις αλλά και για περιηγήσεις των επισκεπτών στην πανέμορφη περιοχή. Στόχος των διοργανωτών δεν είναι μόνο οι ορεινοί αγώνες αλλά και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του «ΠΕΡΙ.ΦΙ.ΣΥ.»
Ο Περιβαλλοντικός Φιλαθλητικός Σύλλογος Δήμου Δοξάτου «ΠΕΡΙ.ΦΙ.ΣΥ.» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, του Δήμου Δοξάτου και την ΔΗΚΕΔΗ του Δήμου Δοξάτου, προχωρά σε ένα νέο εγχείρημα που στόχο έχει την αξιοποίηση και ανάδειξη, ενός άγνωστου για πολλούς, ορεινού όγκου του Νομού Δράμας, τα «Όρη Λεκάνης», και την ιστορία του αρχαίου ποταμού Ζυγάκτη. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το νέο αυτό μονοπάτι να γίνει πόλος έλξης και να δέχεται επισκέψεις, τόσο από αθλητές αλλά κυρίως από περιπατητές καθ’όλη την διάρκεια του έτους.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Με εκκίνηση το πανέμορφο Κεφαλάρι του Δήμου Δοξάτου, ακολουθώντας και διασχίζοντας τον «δρόμο του νερού»,ο επισκέπτης ανηφορίζει για να διασχίσει ένα κομμάτι των βουνών, τα «Όρη Λεκάνης». Περνώντας από τους «πέντε δρόμους» και τα εγκαταλελειμμένα, ερειπωμένα χωριά, ο επισκέπτης φθάνει στο Καρά Ορμάν όπου θα αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων Κυργιωτών από τα στρατεύματα κατοχής. Επιστρέφοντας θα απολαύσει τη μαγευτική θέα από τα ξωκλήσια Παναγία και Προφήτη Ηλία και θα κατηφορίσει για τερματισμό και μια δροσερή βουτιά στα νερά του Ζυγάκτη Ποταμού».
Οι Ορεινοί Αγώνες «Ζυγάκτη Ποταμού» αποτελούνται από τον αγώνα μήκους 13 χιλιομέτρων, με υψομετρική διαφορά 630 μέτρων και τον αγώνα μήκους 24 χιλιομέτρων με υψομετρική διαφορά 1134 μέτρων. Η διαδρομή είναι όλη σε μονοπάτια/χωματόδρομους με εξαίρεση τα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό οπού ο αθλητής θα κινηθεί μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 9 Ιουλίου. Οι αθλητές θα υποχρεούνται να φοράνε τη μάσκα συνέχεια και μέχρι και 500 μ. μετά την εκκίνηση ενώ θα υπάρχει άτομο της διοργάνωσης που θα δώσει το σήμα για την αφαίρεσή της. Οι αθλητές θα υποχρεούνται να κρατήσουν τη μάσκα τους μέχρι το τέλος, ώστε να την φορέσουν λίγο πριν τον τερματισμό τους.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα υπάρχει υγειονομική υποστήριξη από άτομα με ειδική εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, δηλαδή από νοσηλευτές και σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την Ελληνική Διασωστική Εθελοντική Ομάδα και υγειονομικούς που εφαρμόζουν τα μέτρα υγειονομικής κάλυψης εναρμονισμένη στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας της Covid-19.
Το χρονικό όριο τερματισμού είναι 3 ώρες για τον αγώνα 13 χιλιομέτρων και 6 ώρες για τον αγώνα 24 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων δεν θα γίνουν τελετές απονομών. Οι αθλούμενοι θα παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα μετάλλιά τους από ένα τραπέζι, χωρίς επαφή και χωρίς συνωστισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!