Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή στη Δράμα το 2ο επιστημονικό συνέδριο για τον Πόντο

Πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜ Δράμας

0
2115

Με επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Πόντο που διοργανώθηκε απο την Ένωση Χορευτών Νομού Δράμας «Πυρρίχιος», τον Δήμο Δράμας και την Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) Δήμου Δράμας την Κυριακή 17 Μάρτιου 2019 στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δραμας. Το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Πόντο είχε θέμα: “Προσφυγική εγκατάσταση και η τύχη των πολιτιστικών αγαθών. Οι συνέπειες μιας Γενοκτονίας”.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου έληξαν γύρω στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, έγινε και η παρουσίαση των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου από τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, Διδάκτωρα Ιστορίας. Το 1ο συνέδριο που έγινε τον Νοέμβριο του 2017 ερεύνησε σε βάθος τον ποντιακό ελληνισμό και ανέδειξε την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν εκτενείς εισηγήσεις από ιστορικούς και ερευνητές του ποντιακού ελληνισμού οι οποίες καταγράφηκαν στα πρακτικά του συνεδρίου
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Διδάκτωρας Ιστορίας κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, που είχε την ευθύνη της έκδοσης των πρακτικών του 1ου συνεδρίου “Τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου είναι μια έκδοση 110 σελίδων με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις όπως αυτή του Θεοδόση Κυριακίδη με θέμα “Σχόλια και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη αντάρτικων σωμάτων στον Πόντο”, και του Θωμά Αλεξιάδη με θέμα “Το αντάρτικο του Πόντου και τη δράση των ανταρτών στον Πόντο”, επίσης του Θεόδωρου Παυλίδη για την “Δράση των Ποντίων ανταρτών στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή”, κατά την διάρκεια αυτής της εισήγησης είχε αναδειχθεί μεταξύ άλλων και η προσφορά των γυναικών στον αγώνα των Ποντίων. Επίσης κατά το πρώτο συνέδριο παρουσιάστηκε και η εισήγηση του Βασίλειου Χατζηθεοδωρίδη για τους “Οπλαρχηγούς του Πόντου στο νομό Δράμας”.

Πτυχές από το 2ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου

Οι εισηγητές του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου ήταν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης (Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίκουρος καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.) που μίλησε για τον θεσμό του συνεδρίου καθώς και για δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, καθώς και για την συμβολή του Ιβάν Σαββίδη σε αυτές. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», μετά το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2016.
Στην διάρκεια του 2ου συνεδρίου επίσης, η κα Γεωργία Μπακάλη (Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ) ανέπτυξε το θέμα: “Πόντιοι πρόσφυγες-ακρίτες της μεθοριακής Δράμας στον Μεσοπόλεμο: Από την “εθελούσια” εγκατάσταση στη “δεύτερη έξοδο”. Κατά την διάρκεια αυτής της εισήγησης αναφέρθηκε στην έλευση των πόντιων προσφύγων στην Δράμα, οι οποίοι εξωθήθηκαν από το ελληνικό κράτος να κατοικήσουν στις παραμεθόριες περιοχές του Νομού (Νευροκόπι, Παρανέστι) για να αποτελέσουν ασπίδα στους βούλγαρους κομιτατζήδες οι οποίοι από το 1912 αλλά και νωρίτερα εισερχόταν και απειλούσαν τους έλληνες κατοίκους της περιοχής. Στις περιοχές αυτές εγκαταστάθηκαν πόντιοι και όχι θρακιώτες ή μικρασιάτες, διότι οι πόντιοι είχαν συν τοις άλλοις και την τεχνογνωσία του πολέμου, από το αντάρτικο στα βουνά του Πόντου κλπ.
Η Καλλιόπη Χαΐνογλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών με έμφαση στην ασφάλεια και τον πολιτισμό. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παν/μιο Μακεδονίας) που επρόκειτο να αναπτύξει το θέμα: “Το νομικό πλαίσιο ως προς την επιστροφή και τη διεκδίκηση των πολιτιστικών αγαθών του προσφυγικού και ποντιακού ελληνισμού- οι νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας μέσα από τις διεθνείς συμβάσεις και τους διεθνείς οργανισμούς”. δεν μπόρεσε να μετέχει στο συνέδριο για προσωπικούς λόγους .
Η Ευδοξία Καλπατσινίδου (Δικηγόρος/Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος) αναφέρθηκε στο θέμα: “Η διαχείριση των προσφυγικών κειμηλίων. Μουσεία, συλλογές και η προοπτική του μέλλοντος”. Η κ. Καλπατσινίδου ανέδειξε πτυχές του υλικού βίου του ποντιακού ελληνισμού αλλά και το πώς μπορούν αυτά τα κειμήλια να εκτεθούν σε μουσεία.
Στο τέλος του 2ου συνεδρίου και έπειτα από τις ομιλίες που προηγήθηκαν ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού προς τους ομιλητές. Από τις εργασίες του, στις οποίες δηλώθηκαν περισσότερες περίπου 100 συμμετοχές, εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα, για την θεματολογία του με κοινή την ελπίδα παρευρισκομένων και μη, οι πληροφορίες που κατατέθηκαν να εκδοθούν στα πρακτικά του 2ου συνεδρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!