Ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού του «Ερασιτέχνη»

0
552

– Απογοητευτική η συμμετοχή των μελών
– Δεν το βάζει κάτω η Διοίκηση «Περσίδη»
– Επαφές με θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες του νομού


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Δράμας η ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του Γ. Σ. Δόξα Δράμας.
Δυστυχώς η συμμετοχή των μελών της ήταν απογοητευτική, καθώς στην αίθουσα δεν βρέθηκαν περισσότερα από 20 μέλη του συλλόγου.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκλέχτηκε ομόφωνα ο Θωμάς Μαργαρίτης ενώ εγκρίθηκαν επίσης ομοφώνως ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός καθώς και ο προϋπολογισμός της νέας περιόδου.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, όπως αναφέρεται και στον επίσημο λογαριασμό της Δόξας Δράμας στα Social Media, πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Δημήτρης Περσίδης ο οποίος αναφερόμενος στο διοικητικό απολογισμό της διοίκησής του ανέφερε τα εξής:
«Για τη διοίκησή μας η σημερινή μέρα έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνουμε ακριβώς έξι μήνες κρατώντας τα ηνία του συλλόγου μας. Σαν σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου αναλάβαμε καθήκοντα και μια ομάδα που με δέκα βαθμούς βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη βαθμολογική θέση και πάλευε για τη σωτηρία της και τη παραμονή στην κατηγορία αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά.
Σε πείσμα κάποιων που για τους δικούς τους λόγους ήθελαν οπωσδήποτε την ομάδα να υποβιβαστεί, έστω και την ύστατη ώρα, εμείς, καταφέραμε να την κρατήσουμε όρθια και με αγωνιστική αξιοπρέπεια. Σε 13 αγώνες πέτυχε 4 νίκες, 8 ισοπαλίες και μία ήττα.
Είμαστε μια διοίκηση δραμινών που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη μας για την Δόξα Δράμας, καταξιωμένοι ο καθένας στον επαγγελματικό του χώρο, που προσπαθούμε σε καθημερινή βάση να πετύχουμε ότι καλύτερο γίνεται για την ομάδα μας χωρίς να έχουμε την στήριξη ενός μεγαλοχορηγού με την ανάλογη οικονομική επιφάνεια.
Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την αγωνιστική αξιοπρέπεια της ομάδας και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, μαζί με τον νέο μας προπονητή, τον Κυριάκο Κετσιεμενίδη, ένα νέο άνθρωπο με όνειρα και όρεξη για δουλειά και τον Μάκη Ευθυμιάδη σαν συνδετικό κρίκο της διοίκησης και του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Όλοι γνωρίζετε αυτά που έχει αντιμετωπίσει η ομάδα μας το τελευταίο διάστημα και συνέπεια αυτών είναι να αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες στην προσέγγιση των οικονομικών φορέων της Δράμας. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά και προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε.
Παρόλα αυτά ήδη κάναμε μια πρώτη επαφή με τον αντιπεριφεριάρχη και τους πέντε δημάρχους του νομού Δράμας και κάποιους από τους θεσμικούς φορείς του νομού. Στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε την προσέγγιση σε όσους περισσότερους γίνεται από τους οικονομικούς παράγοντες της Δράμας προκειμένου να πετύχουμε την στήριξή τους για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο που επίσημα ξεκινάει στις 1 Ιουλίου.
Μέχρι σήμερα, σε αυτούς τους έξι μήνες καταφέραμε να μην δημιουργήσουμε νέα χρέη. Με ελάχιστα έσοδα αλλά με σωστή διαχείριση καταφέραμε να καλύψουμε όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Καταφέραμε να πληρώσουμε αυτά που είχαμε σαν υποχρέωση απέναντι σε προμηθευτές και ποδοσφαιριστές για την διαμονή και τη διατροφή τους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δόξα και έχουν να κάνουν με τα όσα συνέβησαν κατά τη θητεία των προηγούμενων διοικήσεων είναι πολλά και προσπαθούμε κάθε μέρα να τα αντιμετωπίσουμε.
Αναλάβαμε σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη χρονική στιγμή όπου τα πάντα ήταν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού με τον κίνδυνο να χρεωθούμε τα λάθη και τις παραλήψεις άλλων.
Τελικά τα καταφέραμε και πλέον συνεχίζουμε με πίστη ότι θα πετύχει και αυτή η νέα προσπάθεια και κυρίως με πολύ αγάπη για την ομάδα μας».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο το μέλος της διοίκησης, Βασίλης Σταϊκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό τόσο για το διάστημα της τωρινής διοίκησης όσο και για το αντίστοιχο της προηγούμενης, αυτής υπό την προεδρία του Δημήτρη Δεβρίκη. Ο κ. Σταϊκίδης κατέθεσε στο σώμα των μελών της Γενικής Συνέλευσης το πλάνο του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά.
Αμέσως μετά αναγνώστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την περίοδο 29-07-2021 έως 29-06-2022 από το μέλος της, Σάκη Πετρόπουλο.
Τη δική του τοποθέτηση έκανε ο προηγούμενος πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Δημήτρης Δεβρικης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι « Αν δεν υπήρχε η διοίκηση Περσίδη, σήμερα η Δόξα θα αγωνίζονταν στο Β’ τοπικό πρωτάθλημα».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες δράσεις του διοικητικού συμβουλίου, το μέλος Βασίλης Σούλης, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα των έργων του γηπέδου (στεγανοποίηση και σκέπαστρο).
Ο κ. Σούλης, από το βήμα της εκδήλωσης ανέγνωσε επιστολή του Ηλία Πατσιούρα νομικού συμβούλου και μέλους του Ερασιτέχνη, όπου αναλύονταν εκτενέστατα το θέμα της εκκαθάρισης της ΠΑΕ Δόξα Δράμας.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Πατσιούρα όπως δημοσιεύθηκε, την επόμενη ημέρα, από το site sportdrama.gr:
«Τα θέματα της λύσης και εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ ρυθμίζονται τόσο από τον ΚΑΠ της ΕΠΟ, όσο και από το Καταστατικό της ΠΑΕ, ενώ η εξέλιξη τους ελέγχεται από την ΕΕΑ.
Στο Παράρτημα του ΚΑΠ 2021 στο άρθρο 5 αναφέρεται πως «Σε περίπτωση υποβιβασμού σε ερασιτεχνική κατηγορία, η ΠΑΕ λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση». Με βάση τη γραμματική διατύπωση των άρθρων που αφορούν τη λύση και την εκκαθάριση μιας ΠΑΕ, αυτή θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τον υποβιβασμό σε ερασιτεχνική κατηγορία, να λύεται και να τίθεται σε εκκαθάριση. Βέβαια στη δική μας ΠΑΕ, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά καθ’ ομολογία των διοικούντων της, αυτή μολονότι βρισκόταν σε αδράνεια αγωνιστική, εισέπραττε έσοδα και πλήρωνε έξοδα για λογαριασμό της ερασιτεχνική ομάδας, χωρίς φυσικά να ενημερώσει τους μετόχους ή πολύ περισσότερο να πάρει την έγκριση τους, η οποία φυσικά σε κάθε περίπτωση θα ήταν και παράνομη!!
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του προαναφερόμενου Παραρτήματος ξεδιαλύνεται για το αν μπορεί να συσταθεί νέα ΠΑΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Ειδικότερα: «…. νέα ΠΑΕ μπορεί να συσταθεί άσχετα με το αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εκκαθάριση». Δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωσή της, είναι όμως απαραίτητη η έναρξη της και η περαίωση κάποιων αρχικών σταδίων, όπως μου τόνισε ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕΑ, κ. Γιωτόπουλος.
Μέχρι και σήμερα και με βάση την πληροφόρηση από το Γ.Ε.ΜΗ, δεν υπάρχει καμία πράξη προς την κατεύθυνση της λύσης της εταιρίας, ενώ το ΔΣ της ΠΑΕ ουδεμία διάθεση έχει δείξει για την αναγκαία αυτή διαδικασία.
Στο άρθρο 12 του Καταστατικού της ΠΑΕ προβλέπεται μεταξύ των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, και η δυνατότητα της να αιτείται τη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων.
Ειδικότερα, το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να υποβάλλει αίτηση για έκτακτη ΓΣ της ΠΑΕ μέσα σε 45 ημέρες. Κατά την άποψη μου η αίτηση θα πρέπει να έχει τη μορφή εξωδίκου, ώστε να βεβαιώνεται η χρονολογία επίδοσης της στον Πρόεδρο του ΔΣ, όπως ορίζει το Καταστατικό. Αν το ΔΣ δε συγκαλέσει την έκτακτη αυτή ΓΣ, τότε οι αιτούντες μέτοχοι μπορούν να προσφύγουν στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να ζητήσουν από αυτό να συγκαλέσουν οι ίδιοι την έκτακτη γενική συνέλευση με τις διατυπώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό, επιβαρυνόμενοι τα έξοδα της.
Παράλληλα το 1/5 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να ζητήσει από το ΔΣ, πάλι σε έκτακτη Γ.Σ, πληροφόρηση για την πορεία των υποθέσεων της ΠΑΕ, καθώς και για την περιουσία της (Καταστατική λογοδοσία του ΔΣ).
Συνεπώς οι μέτοχοι θα πρέπει να ζητήσουν με εξώδικο προς τον Πρόεδρο του ΔΣ τη σύγκληση της έκτακτης ΓΣ για λύση και διορισμό εκκαθαριστών, αν επιθυμούν και για την πληροφόρηση των οικονομικών στοιχείων).
Σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν σε σχέση με την πληροφόρηση των θεμάτων της ΠΑΕ την εκούσια ή δικαστική λογοδοσία.
Για τη λήψη απόφασης περί λύσης και εκκαθάρισης απαιτείται ειδική αυξημένη απαρτία 2/3. Σε περίπτωση που αυτή δεν υπάρχει γίνεται πρώτη επαναληπτική ΓΣ με απαρτία 1⁄2 ή και Τρίτη με απαρτία 1/3.
Στο άρθρο 38 και 39 του καταστατικού ρυθμίζονται τα θέματα της λύσης και εκκαθάρισης. Απαιτούνται 2 τουλάχιστον εκκαθαριστές οι οποίοι ευθύνονται εις ολόκληρον για υποχρεώσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ.
Δεν γνωρίζω ακόμα αν μπορεί στη δική μας περίπτωση να ισχύσει, αυτό έγινε στην ΠΑΕ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ προ τριετίας, όπου με δικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του ερασιτέχνη – μετόχου με 10% (αναλογικά τώρα διαφόρων μετόχων) διατάχθηκε η λύση της ΠΑΕ και ο διορισμός εκκαθαριστών και όχι απλώς η δικαστική απόφαση περί σύγκλησης έκτακτης ΓΣ με θέμα τη λύση και την εκκαθάριση.
Σε κάθε περίπτωση, αν το ΔΣ της ΠΑΕ παραμένει αδρανές ακόμα και μετά την αίτηση των μετόχων προς αυτό, θα πρέπει άμεσα να κινηθεί η δικαστική οδός. Απαραίτητα στοιχεία η ύπαρξη 2 εκκαθαριστών και η εξασφάλιση των εξόδων της εκκαθάρισης. Αυτά εξαρτώνται από το πόσες εταιρικές χρήσεις θα πρέπει να εκκαθαρισθούν, από τυχόν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ. Επί εποχής Μπύρου, το ποσό ήταν κοντά στις 20.000 ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πρωτοβουλία για τη λύση και εκκαθάριση της ΠΑΕ ανήκει στο ΔΣ και τους μετόχους της. Κατ’ εξαίρεση, το άρθρο 6 του Παραρτήματος του ΚΑΠ ορίζει πώς : «Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των 6 μηνών από την ημέρα του με οποιουδήποτε τρόπου υποβιβασμού σε ερασιτεχνική κατηγορίας της λύσης και εκκαθάρισης της ΠΑΕ, η οποία καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται είτε σε αδιαφορία της διοίκησης είτε σε αντικειμενική αδυναμία (στη δική μας περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει λόγω της πολυδιάσπαση των μετοχικού κεφαλαίου και της αδράνειας πολλών μετόχων να προωθήσουν την εκκαθάριση της ΠΑΕ) μπορεί η τέως διοργανώτρια (super league 2) ή και η ΕΠΟ, μετά από αίτηση του ιδρυτικού σωματείου, δηλαδή της διοίκησης μας, να επιμεληθεί και να παρέμβει για την επίσπευση της εκκαθάρισης».
Κλείνοντας, θεωρώ πως το θέμα της εκκαθάρισης είναι το ίδιο σοβαρό με αυτό της ρύθμισης των χρεών προς τους παίκτες και τις ομάδες που έχουν δικαστικές αποφάσεις από τη ΦΙΦΑ. Αν δε σχεδιάσουμε επιμελώς και σοβαρά τις κινήσεις μας σε αυτά τα δύο θέματα, όποια προσπάθεια γίνει για τον αγωνιστικό προβιβασμό θα είναι μάταιη».
Ηλίας Πατσιούρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ