Όποιος προλάβει στο «εξοικονομώ»

Ανοίγει το σύστημα αιτήσεων από 15 Ιουλίου - Μιλά στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος της Ν.Ε. Δράμας του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Παράσχου

0
2404

Από 15 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση 25.000 ιδιωτικών κατοικιών πανελλαδικά. Το ποσό που θα διατεθεί για τις αιτήσεις που θα ενταχθούν σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 1/3, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο έτρεξε από την άνοιξη του 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι από τον Νομό Δράμας έχουν σπεύσει ήδη σε μεγάλο ποσοστό να ετοιμάσουν τους φακέλους τους σε συνεργασία με τα γραφεία των μηχανικών, όπου απευθύνθηκαν προκειμένου να είναι έτοιμοι για την κατάθεση της αίτησής τους στις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό που διατίθεται για την περιοχή μας αναμένεται να καλυφθεί σε πολύ μικρό διάστημα (ίσως και τρείς ημέρες) μετά την έναρξη του συστήματος υποβολής των αιτήσεων στις 15 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Πολιτικός Μηχανικός Κωνσταντίνος Παράσχου, μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ είπε, ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να καταθέσει κάποιος αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι οι εξής: το ακίνητό του να είναι νόμιμο, να δηλώνεται ως κύρια κατοικία και να διαθέτει το ενεργειακό πιστοποιητικό κατηγορίας Δ’ ή χαμηλότερης.
Οι ενδιαφερόμενοι όπως είπε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν φορολογικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων με βάση την νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018. Άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων από τώρα. Παράλληλα με τα φορολογικά τους στοιχεία θα πρέπει να προσκομίσουν στους μηχανικούς τα νομιμοποιητικά έγγραφα του ακινήτου (δηλαδή άδειες, τακτοποιήσεις κλπ) με τα οποία θα ενημερωθούν σε ποιά κατηγορία μπορούν να ενταχθούν, ποιό είναι το ποσοστό επιδότησής τους και τι επιπλέον έγγραφα ενδεχομένως να χρειαστούν για την ένταξη στο πρόγραμμα…
Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος οι γενικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας κατοικίας έχουν ως εξής: Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, για το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη του Ωφελούμενου στις κατηγορίες του πίνακα 2.2.1. Να υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας δε διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα κατάσταση της κατοικίας, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι η εν λόγω κατοικία υφίσταται νόμιμα. Να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα. Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του επικαρπωτή/πλήρη κύριου, για το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η κατάταξη στις κατηγορίες, προκύπτει ότι το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία) το εν λόγω φορολογικό έτος, μπορεί για την πιστοποίηση της κύριας χρήσης κατοικίας να χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών από το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου αξιολογείται η αίτηση…
Το ποσό που θα διατεθεί για τις εντάξεις των δικαιούχων σε Δράμα, Καβάλα και Θράκη είναι 19.753.332 ευρώ, από τα οποία 5.000.000 προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας, 8.769.778,92 ευρώ από πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 5.983.553,36 από εθνικούς πόρους.
Γεγονός είναι ότι το σύστημα θα μπορούσε να είναι δικαιότερο και αντί για την λογική “όποιος προλάβει” έως την συμπλήρωση του διατιθέμενου ποσού να περιέχει κριτήρια, όπως για παράδειγμα η παλαιότητα των οικοδομών και άλλα..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ