Δεν αναμένεται να υπάρξει διαθεσιμότητα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Μιλούν στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υπεύθυνος της Φαρμακαποθήκης της Δράμας κ. Δ. Ράγιας και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Ολ. Βασιλείου.
Παραμένουν οι ελλείψεις σε μάσκες προστασίας (χειρουργικές) αλλά και σε αντισηπτικά στα φαρμακεία της Δράμας. Πρόκειται για είδη που είχαν πολύ υψηλή ζήτηση λόγω κορωνοϊού. Διαθεσιμότητα τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μάσκες δεν αναμένεται να υπάρξει, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για προμήθεια των συγκεκριμένων ειδών από την πλευρά της Φαρμακαποθήκης και τον Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας.
Όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υπεύθυνος της Φαρμακαποθήκης και πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Δράμας κ. Δημήτρης Ράγιας, διαθεσιμότητα σε μάσκες προστασίας δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, όπως δεν υπήρχε και το τελευταίο δεκαπενθήμερο τουλάχιστον. Το πρόβλημα όπως είπε δεν αφορά μόνο τη Δράμα, αλλά είναι γενικότερο.
Ο κ. Ράγιας εξήγησε ότι η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των προϊόντων εισαγόταν από την Κίνα, η οποία ενώ είχε την πρώτη ύλη και ως επί το πλείστων την παραγωγή αυτών των προϊόντων αλλά αναγκάστηκε να επανεισάγει μεγάλο μέρος από τις ποσότητες που εξήγαγε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. “Όσες προσπάθειες έγιναν από την Φαρμακαποθήκη της Δράμας να υπάρξει προμήθεια αυτών των προϊόντων προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα φαρμακεία της Δράμας έπεσαν στο κενό” σημείωσε ο κ. Ράγιας, απαντώντας καταφατικά στην ερώτηση για το εάν γίνεται και από πλευράς Υπουργείου Υγείας προσπάθεια να μην διατίθενται άσκοπα μάσκες προστασίας στην αγορά παρά το γεγονός ότι οι πολίτες συνεχίζουν να ζητούν μάσκες προστασίας από τα φαρμακεία.
“Στα αντισηπτικά και τα αλκοολούχα σκευάσματα δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έλλειψη ωστόσο και σε αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα από την προηγούμενη εβδομάδα” αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις ωστόσο μπορούν να προστατευτούν εφαρμόζοντας μέτρα σωστής υγιεινής.
«Δεν χρειάζεται ανησυχία, μόνο να είμαστε προσεκτικοί» σημειώνει η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα Βασιλείου στα ΧΡΟΝΙΚΑ.
“Είχε γίνει γνωστό ότι θα γίνει προσπάθεια να επανατροφοδοτηθούν με μάσκες τα φαρμακεία μέσω της κεντρικής φαρμακαποθήκης στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το πρόβλημα με την έλλειψη αυτών των υλικών δεν είναι τόσο τρομερό. Τις μάσκες τις χρησιμοποιούμε εφόσον είμαστε άρρωστοι. Πιστεύω ότι ο πληθυσμός έχει προμηθευτεί μάσκες, γι’ αυτό και υπάρχει έλλειψη. Μάλιστα λόγω της έλλειψης πλέον ο κόσμος απευθύνεται σε καταστήματα που πωλούν άλλα είδη, όπως προϊόντα ελαιοχρωματισμού κλπ. Η μάσκα όμως δεν είναι μέτρο εκτάκτου ανάγκης. Μέτρα πρόληψης είναι να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρούνται οι κανόνες βασικής υγιεινής, να αερίζονται οι χώροι όπου διαμένουμε, να μην γίνεται συνάθροιση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό και πολλά σχολεία είναι κλειστά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η μάσκα απλά προστατεύει τους οικείους μας από κάποιον που νοσεί και όχι μόνο από κορωνοϊό, αλλά γενικά από γρίπη” επεσήμανε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας κα Όλγα Βασιλείου.
Η κα Βασιλείου επεσήμανε ότι υπάρχει έλλειψη σε αντισηπτικά όχι μόνο στα φαρμακεία αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η έλλειψη αντισηπτικών είναι σημαντικότερη απο την έλλειψη μασκών προστασίας, σημείωσε η κα Βασιλείου εξηγώντας ότι “πλέον χρησιμοποιούμε άλλου είδους αντισηψία όπως είναι το καθαρό οινόπνευμα σε μεγάλες κυρίως επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι”. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια υπερβολή σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών και τα Fake news που κυκλοφορούν. Η εικόνα που αναμεταδίδεται μέσω ίντερνετ είναι όντως ανησυχητική αλλά αφορά την Ιταλία. “Θεωρώ ότι στην Ιταλία η κατάσταση ξέφυγε του ελέγχου γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα που εμείς ως χώρα λάβαμε άμεσα. Προσαρμοστήκαμε πιο εύκολα σε κάποιες απαγορεύσεις όπως το να μην γίνουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το να μην γίνουν κάποιες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Επίσης το ότι δεν απαγορεύτηκε ο εκκλησιασμός ή οι ποδοσφαιρικοί αγώνες είναι κάτι άλλο. Καταρχάς οι αγώνες γίνονται σε ανοικτούς χώρους ενώ στην εκκλησία δεν θα πάει κάποιος ο οποίος είναι άρρωστος και νοσεί. Θα μείνει στο σπίτι του. Όμως στις καρναβαλικές εκδηλώσεις υπάρχει μια μίξη πληθυσμού από όμορους νομούς. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει εάν υπάρχει ένα κρούσμα. Θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ποιους συνάντησε, με ποιους ήρθε σε επαφή και σε ποια εκδήλωση πήγε”.
Η κα Βασιλείου συγκρίνοντας τα δεδομένα της εποχικής γρίπης , με τον κορωνοιό είπε ότι στην περίπτωση του δεύτερου δεν υπάρχει εφαρμοσμένη αντιική θεραπεία ακόμη και ότι ο ιός είναι μεταλλαγμένος. Επίσης, όπως εξήγησε στην περίπτωση του κορωνοϊού δεν υπάρχει εμβόλιο και η μεταδοτικότητά του είναι αυξημένη σε σχέση με την γρίπη. Σημείωσε πάντως ότι στην περίπτωση των ιώσεων ο ασθενής μπορεί να είναι φορέας για 14 ημέρες χωρίς να έχει συμπτώματα.
Ειδικότερα για την περίπτωση της εποχικής γρίπης είπε ότι “φέτος στη Δράμα τα κρούσματα ήταν αυξημένα καθώς δεν έγιναν οι εμβολιασμοί όπως θα έπρεπε διότι υπήρξε εφησυχασμός. Παρότι δόθηκαν οδηγίες να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες ακόμη και παιδιά, ο πληθυσμός δεν ακολούθησε αυτές τις οδηγίες σε αντίθεση με πέρσι που υπήρξε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς οι ιατροί δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στον εμβολιασμό και είμαστε κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος δεν νόσησαν απλά οι ασθενείς αλλά ότι είχαμε πολλές επιπλοκές σε παιδιά και σε ενήλικες. Αυξήθηκε η νοσηρότητα σε ότι αφορά την πνευμονία, τις γαστρεντερίτιδες, ενώ πολλά παιδιά πήγαν στο Νοσοκομείο λόγω ίωσης. Φέτος δεν ήταν μια απλή γρίπη που περνούσε μέσα σε ένα τριήμερο. Ο πληθυσμός δεν ήταν θωρακισμένος μέσω του εμβολίου”.
Σε σχέση με τις συνθήκες που ευνόησαν φέτος την διασπορά των ιώσεων η γραμματέας του ΙΣ Δράμας εξήγησε ότι “Φέτος ο χειμώνας δεν ήταν ψυχρός. Η χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφει τους ιούς διότι είναι πολύ ευαίσθητοι σε εξωτερικές συνθήκες. Φέτος δεν είχαμε δυνατό χειμώνα με αποτέλεσμα και οι ιώσεις να είναι σε έξαρση και να οδηγηθούμε εδώ που οδηγηθήκαμε. Ωστόσο είναι ένα κύμα που όσο περνά ο καιρός θα καταλαγιάζει. Ήδη στην Κίνα αυτό φαίνεται. Έχει περιοριστεί κατά πολύ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λαμβάνονται τα μέτρα προφύλαξης και καταπολέμησης. Όσο περνά ο καιρός τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση διότι κόβουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν χρειάζεται ανησυχία, απλά να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε κυρίως του ηλικιωμένους και μετά τον εαυτό μας”.