Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: «Οι γυναίκες μπορούν πολύ περισσότερα»

0
4393

– Πέντε γυναίκες της αυτοδιοίκησης καταθέτουν τις απόψεις τους
– Μιλούν στα «Χ»: η Αναστασία Τόλιου, η Χρύσα Σιδερά, η Παρθένα Κιόρτεβε, η Χαρά Χατζηιωάννου και η Εύη Αθανασιάδου

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες αξίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα στα κοινά, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή όπου παρά τις ικανότητές τους και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του εκλογικού σώματος αποτελείται από γυναίκες, ελάχιστες είναι εκείνες που κατορθώνουν να βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας αλλά και των προέδρων των κοινοτήτων. Τα «Χ» με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, προσπάθησαν να καταγράψουν τις απόψεις των γυναικών της τοπικής αυτοδιοίκησης και να δώσουν τον λόγο αποκλειστικά σε αυτές, προκειμένου να αποτυπωθεί η άποψή τους για το μικρό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα κοινά αλλά και για τους λόγους που τελικά αυτό συμβαίνει.

Αναστασία Τόλιου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Αναστασία Τόλιου σημείωσε:
«Η πολιτική αποτελεί ένα κατ’εξοχήν ανδροκρατούμενο πεδίο της δημόσιας ζωής, και στην Ελλάδα και διεθνώς. Βρισκόμαστε όμως μπροστά σε ένα πραγματικό «δημοκρατικό έλλειμμα», αυτό της γυναικείας συμμετοχής. Αν και στη χώρα μας η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ένα θέμα που δεν ερέθισε ποτέ αντανακλαστικά, και δεν προβλημάτισε παρά μόνο τις ίδιες τις γυναίκες. Δείχνει δε να μην είχε ποτέ και τόση σημασία, γιατί το στίγμα και η τάση της ουσιαστικής δράσης των γυναικών στην πολιτική είναι πλέον σαφής, ισχυρή και με πολύ σταθερά βήματα προόδου. Η γυναίκα λόγω των παράλληλων και πολλαπλών ρόλων που αναλαμβάνει, αγωνίζεται πάντα σκληρότερα για να πετύχει την είσοδο της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Χρειάστηκε μακρινή και επίπονη προσπάθεια για την κατάκτηση των δικαιωμάτων αλλά και των στόχων της. Η ενασχόληση της με την πολιτική αποτελεί ορισμένες φορές μια οδυνηρή και δύσκολη εμπειρία, αφού η σχέση της με αυτήν διαμορφώνεται με … ανδρικούς όρους. Η γυναίκα “διψάει” να συμμετέχει σε πολιτικές δραστηριότητες και θεωρείται σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα και πολιτική ένδεια η απουσία της από το πολιτικό στερέωμα. Η γυναικεία παρουσία, η μούσα και η αστείρευτη πηγή έμπνευσης των ποιητών του χθες, του σήμερα και του αύριο είναι ικανή να κάμει τη δική της υπέρβαση και να διαδραματίσει ρόλο κυρίαρχο με στόχο την υπεράσπιση της ποιότητας και των αξίων της ζωής. Η μεθοδικότητα, η επιμονή, η ευελιξία, η αντοχή η επινοητικότητα της, η αίσθηση της αυτοθυσίας, είναι αρετές που διαθέτει και μπορεί να τις “αφυπνίσει” σε κάθε στιγμή προκειμένου να προσφέρει στο σύνολο, πάντοτε προσπαθώντας με σθένος και αυταπάρνηση προς το επιθυμητό. Θέλουμε οι Έλληνιδες να πρωταγωνιστούν σε όλους τους τομείς και κυρίως στην πολιτική σκηνή. Και πρέπει να θέλουμε, γιατί η ίδια η Ελληνίδα απαιτεί σήμερα μια νέα, ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που θα της επιτρέψει να προσφέρει ουσιαστικά στον εαυτό της, στην οικογένεια, στην κοινωνία και πάνω απ’ όλα στην Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι γυναίκα. Μια γυναίκα όμορφη, έξυπνη, δυνατή, γενναία, που ξέρει να επιβιώνει και να αναδύεται μέσα από κάθε δυσκολία. Ο κόσμος πηγαίνει μπροστά όταν στεκόμαστε αντιμέτωποι με τις ιδέες, τις προτάσεις, τις πράξεις μας τα κοινωνικά στερεότυπα και η σημερινή εποχή θέλει τα δύο φύλα να διαμορφώνουν από κοινού το νέο «μαζί». Θέλει ανθρώπους -δεν έχει σημασία αν είναι άνδρες ή γυναίκες- με προσωπικότητα, γνώση, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης. Άλλωστε, ο καθένας μας ανήκει, εκεί που ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του και δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ίδια ζωή χρειάζεται και τους δύο».

Χρύσα Σιδερά, δημοτική σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Χρύσα Σιδερά επεσήμανε:
«Ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μικρός και αυτό αποτελεί εκτίμηση όλων των ερευνών που έχουν γίνει. Η διαπίστωση αυτή υπάρχει παρόλο που οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Δυστυχώς σε θέσεις εξουσίας και θέσεις της δημόσιας ζωής οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Προφανώς δεν είναι η κοινωνία έτοιμη για να στηρίξει και να υποστηρίξει τις γυναίκες. Υπάρχουν στερεότυπα του παρελθόντος αν και γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά ή καλύτερα σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς να υποτιμάται το ανδρικό φύλλο σε καμία περίπτωση. Θέλουμε ισοτιμία και ισότητα σε ότι αφορά την εκπροσώπησή μας».

Παρθένα Κιόρτεβε, δημοτική σύμβουλος της παράταξης Project

H δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Project Δράμα 2020» και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, κ. Παρθένα Κιόρτεβε, υπογράμμισε:
«Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες αποτελούμε τη μειοψηφία στα κοινά της χώρας μας, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι κάτι που επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει, να βγούμε οι γυναίκες μπροστά για να πολεμήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία, για εμάς και τα παιδιά μας. Δυστυχώς αφενός δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που να έχουν διαθέσιμο χρόνο ώστε να ασχοληθούν με τα κοινά, αφετέρου υπάρχει ακόμη η νοοτροπία που δεν δίνει στις γυναίκες τον ρόλο που πραγματικά θα έπρεπε να έχουν. Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, θεωρώ ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μας ότι θα πρέπει να αφιερώσει αυτή την ημέρα στις γυναίκες υγειονομικούς στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ένα χρόνο ακριβώς η χώρα ζει στην τροχιά της πανδημίας.
Ένα χρόνο τώρα οι γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αποτελώντας την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έχουν σηκώσει στις πλάτες τους ένα απίστευτο φορτίο, τόσο στον εργασιακό τους χώρο όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι γυναίκες νοσηλεύτριες, οι γυναίκες γιατροί, οι γυναίκες τραυματιοφορείς, οι γυναίκες καθαρίστριες , οι γυναίκες τραπεζοκόμοι, οι γυναίκες διοικητικοί χρειάστηκε να προσφέρουν ατέλειωτες ώρες δουλειάς, να βιώσουν απίστευτες συνθήκες νοσηλείας, που θυμίζουν πόλεμο και να συμφιλιωθούν με αδιανόητους αριθμούς θανάτων ασθενών, να ζουν με τον διαρκή φόβο μην κολλήσουν και μολύνουν και τις οικογένειές τους, να νοσήσουν οι ίδιες και να στερηθούν τα χάδια και τις αγκαλιές των παιδιών τους, να χάσουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή από τον ιό, ενώ για όσες είναι και μητέρες να βρουν λύσεις –όσο φρόντιζαν για τους ασθενείς τους– για το που θα άφηναν τα παιδιά τους και ποιοι θα τα φρόντιζαν , όσο τα σχολεία είναι κλειστά. Σε αυτές τις γυναίκες εργαζόμενες του δημόσιου συστήματος υγείας, ως “Project Δράμα 2020” ειδικά για φέτος οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ».

Χαρά Χατζηιωάννου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών

H δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Χαρά Χατζηιωάννου ανέφερε:
«Από τους 33 Δημοτικούς Συμβούλους, έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο 4 γυναίκες και αυτό δεν είναι προς τιμήν μας. Ακόμη και στους προέδρους των κοινοτήτων από τους 15 που εκλέχτηκαν, μόνο οι τρεις είναι γυναίκες. Αυτό δεν μας τιμά ως δήμο. Από την άλλη πλευρά είναι προς τιμήν της “Αυτοδιοίκησης Πολιτών” ότι έβγαλε στις πρώτες θέσεις, γυναίκες και αυτό είναι προς τιμήν της παράταξής μας. Αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι μας κοιτούν το κοινό καλό και δεν επικεντρώνονται στη διαφορά του φύλου. Εμείς θεωρούμε ως παράταξη, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να στηρίζει τις γυναίκες μόνο με λουλούδια και δώρα, αλλά έμπρακτα. Με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες αξίζουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες. Τώρα γιατί το εκλογικό σώμα δεν ψηφίζει τις γυναίκες. θεωρώ ότι είμαστε σε μια γενιά παλαιών αρχών που πιστεύει ίσως, ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια δυναμική με τους άνδρες. Θεωρώ ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη δύναμη στα δύσκολα και μπορούν να αντεπεξέλθουν περισσότερο από ότι οι άνδρες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να δίνονται οι ίδιες ευκαιρίες σε όλους».

Εύη Αθανασιάδου, πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας

H πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου τόνισε στα «Χ»:
«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα θα ήθελα κατ αρχήν να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες… Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου.
Χρόνια Πολλά σ’ εκείνες που με τις πράξεις τους εμπνέουν καθημερινά καθώς και σ’ εκείνες που παλεύουν για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Μάνες, σύζυγοι, κόρες… Γυναίκες σύμβολα!
Ο πολυδιάστατος αυτός ρόλος της γυναίκας δεν την εξαίρεσε και από την συμμετοχή της στα κοινά όπου και εκεί διέπρεψε σε πάρα πολλά επίπεδα. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πλέον αποδείξει ότι οι δυνατότητες και τα ταλέντα της μπορούν να συμβάλλουν θετικά τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισλανδία: Η Γιοχάννα Σιγκουρδαντότιρ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας ανέλαβε τα ηνία της από το 2009 έως το 2013, σε μία περίοδο που η Ισλανδία αντιμετώπιζε έντονες οικονομικές αναταράξεις. Η χώρα κατάφερε να αποφύγει τη χρεωκοπία με τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην κυβέρνηση της, καθώς δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα ισάριθμο υπουργικό συμβούλιο. Αντίστοιχη όμως ήταν η εικόνα των τραπεζών στη χώρα. Μεταξύ αυτών που χρεοκόπησαν το 2008 δεν υπήρχαν καθόλου γυναίκες μάνατζερ. Αυτές που διοικούνταν από γυναίκες, έδωσαν καλύτερα παραδείγματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προσωπικά δεν θα διαχώριζα γυναικείους και ανδρικούς ρόλους σε κανέναν τομέα. Το που μπορεί να είναι κάποιος επιτυχημένος εξαρτάται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο που αξιοποιεί τις ευκαιρίες, που του παρουσιάζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην πολιτική συναγωνίζονται ισότιμα με τους άνδρες, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που διαθέτουν και να αξιοποιήσουν χαρακτηριστικά πιο κοντά στη γυναικεία φύση, όπως η διαλλακτικότητα, η ικανότητα ανάληψης ισορροπημένου ρίσκου και η ευχέρεια να συνδυάζουν πολλά πράγματα μαζί. Οι γυναίκες διαθέτουν ένα επιπλέον βασικό χαρακτηριστικό της γυναικείας φύσης: την ενσυναίσθηση.
Οι γυναίκες, λοιπόν, που διαθέτουν στη φαρέτρα όλα τα παραπάνω έχουν βέβαιη την επιτυχία! Its time to turn it over to WOMEN. Men have had their chance to run the world and look where we are… όπως αναφέρει ο αμερικανός τραγουδιστής LENNY KRAVITZ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ