Πάνω από 1000 υποψήφιοι για δίπλωμα στη Δράμα

0
1183

– Επαναλειτουργούν από χθες οι σχολές οδήγησης μετά από 5,5 μήνες
– Δ. Μακρόπουλος στα «Χ»: «Περιμένουμε να αποσαφηνιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των σχολών»

Σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψηφίων οδηγών αλλά και όσων επιθυμούν μετατροπές ή ανανεώσεις των διπλωμάτων οδήγησης, παρουσιάστηκε χθες με την επαναλειτουργία των σχολών οδήγησης στη Δράμα, μετά από μια περίοδο 5,5 μηνών κατά την οποία ανεστάλη η λειτουργία τους στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, που αποφασίστηκαν από την πολιτεία.
Λόγω του διαστήματος αδράνειας που μεσολάβησε από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά και εξ αιτίας των διακοπών λειτουργίας των σχολών οδήγησης που προηγήθηκαν μέσα στο 2020, ο όγκος των ενδιαφερομένων υποψηφίων οδηγών αυξήθηκε κατά πολύ. Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του σωματείου εκπαιδευτών υποψηφίων οδηγών ΑΜΘ και πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας, κ. Δημήτρης Μακρόπουλος, στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» οι υποψήφιοι για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης πλέον ξεπερνούν κατά πολύ τους 1000. Με βάση τις αλλαγές που επίκεινται για τους εξεταστές αλλά και τον μικρό αριθμό τους, που είναι μόλις 8 στη Δράμα, δεν είναι δυνατόν να εκτονωθεί σύντομα ο όγκος των υποψηφίων οδηγών που συσσωρεύτηκε.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης, εκφράστηκε ήδη από χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι σχολές είναι σε αναμονή διευκρινιστικών οδηγιών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα δουλέψουν σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν για τα διαδικτυακά μαθήματα και τις εξετάσεις.

«Οι πρακτικές εξετάσεις και τα μαθήματα μπορούν να γίνονται αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει και μια ασάφεια με τα self test»
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εξετάσεις θεωρίας. Στην υπουργική απόφαση αναφέρονται τα διαδικτυακά μαθήματα, αλλά δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τις εξετάσεις θεωρίας για τις οποίες υπήρξε μόνο προφορική αναφορά από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος και προσθέτει: «Οι πρακτικές εξετάσεις και τα μαθήματα μπορούν να διεξάγονται, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ασάφεια σχετικά με τα self test, τα οποία πρέπει να γίνονται 24 ώρες πριν το μάθημα ή την εξέταση. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα το δηλώνουν κάπου οι μαθητές ή αν θα χρησιμοποιούν δική τους χειρόγραφη βεβαίωση. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τα self test θα παρέχονται από το κράτος ή αν θα είναι αναγκασμένοι να τα πληρώνουν. Για όλα αυτά την Τρίτη (σήμερα) ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης έχει συνάντηση, με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη προκειμένου να δοθούν λύσεις και να αποσαφηνιστούν αυτά τα ζητήματα».

«Στη Δράμα ξεπερνούν τους 1000 οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας οδήγησης»
Την ίδια στιγμή, η λίστα των υποψηφίων οδηγών έχει αυξηθεί, καθώς οι σχολές οδήγησης παραμένουν κλειστές από τις 7 Νοεμβρίου του 2020. «Στη Δράμα ξεπερνούν τους 1000 οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Για την εξυπηρέτησή όλων των υποψηφίων θα υπάρξουν σίγουρα καθυστερήσεις», εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος και συνεχίζει: «Περιμένουμε να δούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το πλαίσιο των πρακτικών εξετάσεων διότι στη Δράμα έχουν μείνει πολύ λίγοι εξεταστές. Κάποιοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, κάποιοι άλλοι παραιτήθηκαν με τις απεργίες του 2019. Σήμερα έχουν απομείνει 8 ή 9 εξεταστές. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον όγκο των ενδιαφερομένων οδηγών. Οι ίδιοι κάνουν τις εξετάσεις θεωρίας, και εμπλέκονται σε όλες τις κατηγορίες».

Το αίτημα προς την Περιφέρεια για νέους εξεταστές
Το σωματείο σχολών οδήγησης της Δράμας έχει ήδη κάνει αίτημα προς την Περιφέρεια για νέους εξεταστές. Την ίδια στιγμή μέσα στον Μάιο ή το πολύ τους επόμενους μήνες αλλάζει εντελώς και το πλαίσιο του ορισμού των εξεταστών. Οι όποιες αλλαγές πάντως αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2022 και έπειτα. Με βάση τις παραπάνω αλλαγές και την ισχύ των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, μοιάζει πολύ δύσκολο να εκτονωθεί τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, ο όγκος των υποψηφίων οδηγών που συσσωρεύτηκε.

Περιμένουν την ένταξή τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 οι σχολές οδηγών
Οι σχολές οδήγησης στη Δράμα, ως επιχειρηματικές οντότητες, θεωρούν ότι πλέον με την επαναλειτουργία τους, μετά από 5,5 μήνες παύσης, βαδίζουν σε μια πιο αισιόδοξη περίοδο. Αναφορικά με τη στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, για την ώρα, το μόνο θετικό που γνωρίζουν είναι πως θα δρομολογηθεί η άνευ όρων ένταξή τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7. Στις προηγούμενες δυο φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής γινόταν έλεγχος του τζίρου τους το 2020 σε σχέση με το 2019. Επειδή όμως το 2019 οι σχολές δεν λειτουργούσαν λόγω των απεργιών εμφανιζόταν με αυξημένο τζίρου το 2020, κάτι που τους έθετε εκτός του προγράμματος της επιστρεπτέας. Το αποτέλεσμα ήταν το 80 -90% των εκπαιδευτών να μην μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα της επιστρεπτέας 5 και 6. Κάτι που σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού κ. Σταϊκούρα θα εξισορροπηθεί με την ένταξη του κλάδου στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 7.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ