– «Η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη»
– «Κάποιοι παίζουν με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, προσπαθώντας πολιτικά να χτυπήσουν εμένα»
Κατηγορηματικός για όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ασφάλεια και τη νομιμότητα λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη, διαβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία του είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη. Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού έχοντας στόχο τον ίδιο. Όπως είπε:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξαν δημοσιεύσεις και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μερίδα του τύπου σχετικά με την ασφάλεια του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να δέχομαι την οποιαδήποτε καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη κριτική, όταν όμως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να χτυπήσουν τη Δράμα, την Π.Ε. Δράμας, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ από την υψηλή θέση του Αντιπεριφερειάρχη της, τότε δεν θα χαριστώ σε κανένα.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της έγκυρης ενημέρωσης των Δραμινών, θέλω να σας πω ότι η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι απόλυτα ασφαλής και νόμιμη. Αναφορικά με τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν είναι ασφαλές για τους επισκέπτες του και προς αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να τονίσω τα εξής: H μισθώτρια εταιρεία […] έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών. Συγκεκριμένα υπάρχει σύμβαση με γιατρό που παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία κάθε σαββατοκύριακο και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρο με σκοπό την εν γένει ιατρική κάλυψη των επισκεπτών. Υπάρχει σύμβαση με ειδικό μηχανολόγο μηχανικό, αρμόδιο για την τεχνική διεύθυνση του συνόλου των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και για την τεχνική επίβλεψη, τη συντήρηση, την ορθή και ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού του. Υπάρχει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία […] που εξασφαλίζει τη μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου για τις ανάγκες του χιονοδρομικού, σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα, με σκοπό την άμεση παροχή των πρώτων βοηθειών και τη διακομιδή σε νοσοκομείο. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί με το ειδικό σήμα καταλληλότητας λειτουργίας που έχει χορηγήσει το Υπουργείο Τουρισμού, αφού έχει ελέγξει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».
Ο κ. Παπαεμμανουήλ παρουσίασε και όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Απαντώντας δε στο ερώτημα αναφορικά με το ποιες ενέργειες έκανε η Αντιπεριφέρεια Δράμας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού και της ασφάλειας των επισκεπτών, είπε: «Θεωρώ σκόπιμο να σας απαντήσω τα εξής: Μπορεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού να ήταν κλειστό για χιονοδρομία και υποδοχή επισκεπτών, κατά τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτά τα δύο χρόνια η Αντιπεριφέρεια παρέμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, γιατί μένει με την εσφαλμένη εντύπωση ότι, αφού το Χιονοδρομικό δεν λειτουργούσε καθόλου, άρα θα ήταν παρατημένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου, πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια, η οποία είναι ότι: Ήδη από το έτος 2020 η Διοίκησή μας είχε εγκαταστήσει την ανάδοχο εταιρία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ» ΥΙΟΙ Ν. ΝΟΥΛΙΚΑ Ο.Ε., έργο της οποίας ήταν η τεχνική και διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία και τη φύλαξη των αναβατήρων και των σχετικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, με την ετήσια τακτική επιθεώρηση των αναβατήρων, την τακτική συντήρηση (έναρξης, λειτουργίας και θέρους) του συνόλου του εξοπλισμού (προμήθεια αναλωσίμων και εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών), την κανονική λειτουργία των αναβατήρων και των σχετικών υποδομών και εξοπλισμού, με το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και για τη φύλαξη του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από την ανάδοχο εταιρία στα πλαίσια σύμβασης με την Περιφέρεια που κάλυπτε τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022.
Και σήμερα, όμως, που μιλάμε, η εταιρία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ» συνεχίζει να εκτελεί τις εργασίες που σας ανέφερα παραπάνω, αφού η προηγούμενη σύμβαση που είχε με την Περιφέρεια επεκτάθηκε και για τη χιονοδρομική περίοδο 2022-2023 και μέχρι τις 14/04/2023.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022, η ίδια εταιρία ανέλαβε να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει νέα ανταλλακτικά και νέο εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό ασφαλείας συρματόσχοινα, ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, συστήματα αυτοματισμών και ασφαλείας και να εκτελέσει ειδικές εργασίες και ελέγχους για τους αναβατήρες «συρόμενος μονοθέσιος» και «εναέριος διθέσιος», με στόχο την αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων και τη σταδιακή επαναλειτουργία τους. Ειδικά για τον παλαιό συρόμενο αναβατήρα «συρόμενος μονοθέσιος» η παρέμβαση είχε χαρακτήρα ολικής ανακαίνισης με νέο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, νέο σύστημα αυτοματισμών και ασφαλείας, νέα συρματόσχοινα και λοιπές παρεμβάσεις συντήρησης και ελέγχων.
Από την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2022, η ανάδοχος εταιρία έχει ήδη εγκαταστήσει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και οι αναβατήρες πλέον διατίθενται με ασφάλεια προς χρήση στους επισκέπτες. Τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν όσα σας λέω είναι στη διάθεσή σας […].
Πέρα από όλα αυτά, σε όλα τα κτήρια του Χιονοδρομικού έχουν τοποθετηθεί καινούργια προστατευτικά κιγκλιδώματα σε πόρτες και παράθυρα, με σκοπό την ακόμα μεγαλύτερη προστασία των κτιρίων από εξωγενείς παράγοντες […]».
Η μηνυτήρια αναφορά
Στη συνέχεια ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε ότι σε μερίδα του τύπου κυκλοφορεί μία μηνυτήρια αναφορά, για την οποία η Π.Ε. Δράμας είχε ενημερωθεί πριν από καιρό, ενώ πρόσθεσε: «Στις 7/2/2023 ο φερόμενος ως αναφέρων, εξεταζόμενος ως μάρτυρας ενώπιον της κας Πταισματοδίκη, κατέθεσε ενόρκως ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με τη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά. Δεν έχει καμία σχέση με τον αποστολέα αυτής. Επίσης ότι κάποιος άγνωστος χρησιμοποίησε το όνομά του εν αγνοία του και ότι το τηλέφωνο που υπήρχε στη μηνυτήρια αναφορά σε καμία περίπτωση δεν ανήκει σε αυτόν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κάποιοι παίζουν με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, προσπαθώντας πολιτικά να χτυπήσουν εμένα. Θέλω να πω σε όλους αυτούς που παίζουν με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που είναι αδίκημα και τιμωρείται και θα λογοδοτήσουν για αυτό, ότι με την εκ νέου λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού με νόμιμο και διαφανή τρόπο, έθιξε συμφέροντα ανθρώπων που εκμεταλλεύονταν ένα καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας των παλαιότερων ετών και λυμαίνονταν το Χιονοδρομικό προς ίδιον όφελος, καταδικάζοντάς το όμως σε απαξίωση. Σε όσους επενδύουν στο μαρασμό και την καταστροφολογία, δημοσιογράφους και μη που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, τους λέω ξεκάθαρα ότι εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δεν θα χαριστώ σε κανέναν, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει πολιτικά παιχνίδια με το χιονοδρομικό, που είναι τουριστικός πόλος έλξης και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Αυτό το βεβαιώνουν και οι χιλιάδες των επισκεπτών που όλα αυτά τα Σαββατοκύριακα κατέκλυσαν το χιονοδρομικό και την περιοχή […]. Καλώ τον κόσμο να αγκαλιάσει τη νέα προσπάθεια που γίνεται και τους διαβεβαιώνω ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού είναι ασφαλές εξ αρχής και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, πράγμα που θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι τη λήξη χιονοδρομικής περιόδου. Από εκεί και πέρα, με το χιόνι και με τον καιρό δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες. Έχω ξαναπεί ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού μπορεί να είναι βουνό τεσσάρων εποχών».