Παραδόθηκαν στην πλατεία τα κλειδιά της εστίασης

0
3787

– Ηλ. Ηλιάδης στα «Χ»: «Στη Δράμα πολλές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει οριστικά και δεν πρόκειται να ξανανοίξουν»
– «Δεν πάει άλλο, πρέπει να έχουμε τη στήριξη που πρέπει»

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η πρωτοβουλία από τους επαγγελματίες της εστίασης στην πλατεία Ελευθερίας να παραδοθούν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη λήψη αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις τους.
Εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης που μίλησαν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επεσήμαναν ότι, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, πολλές επιχειρήσεις εστίασης στη Δράμα δεν θα ξανανοίξουν. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης με τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης», οι επαγγελματίες παρέδωσαν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και υπέγραψαν από μία υπεύθυνη δήλωση «πρώην επαγγελματιών της εστίασης», η οποία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο τους.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής ανέφερε: «Πρόκειται για έναν τρόπο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, καθώς η ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης μέχρι στιγμής δεν αρκεί ούτε για τις πάγιες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μπαίνουμε στον 4ο μήνα του lockdown και, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να ανοίξουμε. Επιπλέον, προηγήθηκε ένα ακόμα lockdown, αυτό του Μαρτίου του 2020, που διήρκεσε άλλους τρεις μήνες και έχουμε διανύσει ήδη μία δεκαετή οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις έχουν φθάσει στα όριά τους. Αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να διαθέσει γενναίες ενισχύσεις, ώστε ο κλάδος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδά του. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συγκεντρώνουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεων εστίασης και ταυτόχρονα οι συνάδελφοι υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση – επιστολή διαμαρτυρίας. Η κινητοποίηση του κλάδου μας γίνεται πανελλαδικά. Μία αντιπροσωπεία 99 ατόμων από την ΠΕΟΣΕ θα παραδώσει τα κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η ανταπόκριση των επαγγελματιών του κλάδου μας είναι μεγάλη».

Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Δράμας, κ. Ηλία Ηλιάδη
Για την κινητοποίηση αλλά και τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Δράμας Ηλίας Ηλιάδης επεσήμανε στα «Χ»: «Η κινητοποίηση έχει αποφασιστεί από όλα τα σωματεία του κλάδου μας πανελληνίως και την ΠΟΕΣΕ. Είναι μία συμβολική μορφή διαμαρτυρίας για όσα περνά ο κλάδος μας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Είμαστε ήδη έξι μήνες κλειστοί και έξι μήνες υπολειτουργούμε. Οι ανάγκες κάθε επιχείρησης και τα συσσωρευμένα χρέη έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους επαγγελματίες. Ζητούμε να πριμοδοτηθεί και όχι να δανειοδοτηθεί ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης. Θέλουμε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για τον κλάδο της εστίασης. Να καλυφθούν όλες οι πάγιες και λειτουργικές ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Ζητούμε, επίσης, να συνεχιστεί το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής με την 6η και την 7η επιστρεπτέα για να εξισωθούν όλες οι αδικίες που έχουν γίνει στις προηγούμενες. Τα χρήματα που έχει λάβει ο κλάδος είναι ψίχουλα μπροστά στις λειτουργικές δαπάνες που έχει κάθε επιχείρηση. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει. Υπάρχει απογοήτευση από όλους τους επαγγελματίες της εστίασης. Για αυτό, με την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι «δεν πάει άλλο, πρέπει να έχουμε την στήριξη που πρέπει». Δυστυχώς, και στη Δράμα πολλές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει οριστικά μετά από όλα αυτά και δεν πρόκειται να ξανανοίξουν».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Η λογική του «Ακορντεόν» είναι καταστροφική για τα μικρομεσαία εισοδήματα»
Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, που στήριξε με την παρουσία του την κινητοποίηση των επαγγελματιών εστίασης, τόνισε στα «Χ»: «Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν υποστεί συντριπτικά χτυπήματα από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης. Η λογική του «Βλέποντας και κάνοντας», του «Άνοιξε – κλείσε», η λογική του «Ακορντεόν» είναι καταστροφική για τα μικρομεσαία εισοδήματα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρή μέτρα έπεσε στο κενό, αλλά η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι μια πρόταση προοπτικής και ελπίδας. Τα κλειδιά θα πάνε στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά ο λογαριασμός θα καταλήξει στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη».

Μιχάλης Τάσσου, αναπ. Δημάρχου του Δήμου Δράμας: «Χαμένος θα είναι όποιος κλείσει τα αφτιά του στα προβλήματα αυτά, αλλά και όποιος λαϊκίζοντας προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη»
Ο αναπληρωτής Δημάρχου του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, που επισκέφθηκε τον χώρο της κινητοποίησης στην πλατεία Ελευθερίας, υπογράμμισε στα «Χ»: «Η εστίαση αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας. Είναι εκ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας, τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία αλλά και τα ταμεία των Δήμων. Η πανδημία έχει δοκιμάσει σκληρά τον κλάδο και λογικά έχει προκαλέσει την ανησυχία στους ανθρώπους του χώρου, που ανησυχούν τόσο για το παρόν όσο και για την επόμενη μέρα. Μπορώ να αντιληφθώ την ανησυχία αυτή πολύ καλά καθώς και την ανάγκη για ισχυρή και ουσιαστική στήριξη. Προσφέρθηκα με χαρά να προωθήσω τα αιτήματα και τις θέσεις τους εκμεταλλευόμενος τη θεσμική μου ιδιότητα. Χαμένος θα είναι όποιος κλείσει τα αφτιά του στα προβλήματα αυτά, αλλά και όποιος λαϊκίζοντας προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Δηλώσεις περιφερειακών συμβούλων που βρέθηκαν στην κινητοποίηση
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης δήλωσε στα «Χ»: «Είμαστε εδώ γιατί αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να ακουστούν στην κεντρική εξουσία και να αποφασισθούν άμεσες ενισχύσεις, για να στηριχθεί ο κλάδος τους που πλήττεται λόγω του κορωνοϊού».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Στεφανίδης επεσήμανε στα «Χ» για την κινητοποίηση του κλάδου της εστίασης: «Δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης στη Δράμα. Ιδιοκτήτες αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι όλους αυτούς τους μήνες βιώνουν μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Η κυβερνητική εντολή να κλείσουν τις επιχειρήσεις έχει κόστος. Το κόστος αυτό οφείλει η κυβέρνηση να το καλύψει όχι με ημίμετρα, αλλά με γενναίες παραχωρήσεις, ώστε να μπορούν οι να ζήσουν οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης που περνούν πάρα πολύ δύσκολες ημέρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!