Παραμένουν στο Νοσοκομείο τα προβλήματα προσωπικού

Δυο χρόνια μετά δεν έχει εγκριθεί ακόμη το νέο οργανόγραμμα

0
154

Παραμένει χωρίς διοικητή, με αρκετά κενά σε προσωπικό και χωρίς την έγκριση του νέου οργανογράμματος το Νοσοκομείο της Δράμας. Μετά την παραίτηση του κ. Νικόλαου Λιάτση τον περασμένο Μάρτιο και την ομολογουμένως πολύ σοβαρή προσπάθεια που έκανε σε στενή συνεργασία με τους επιτελείς του Νοσοκομείου για την αναβάθμισή του, στο Νοσοκομείο δεν έχει τοποθετηθεί νέος διοικητής με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη δομή υγείας να λειτουργεί με αναπληρωτή διοικητή τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Ευάγγελο Ναζάρογλου.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ναζάρογλου είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος του Νοσοκομείου και πολλές από τις εκκρεμότητες διεκπεραιώνονται ούτως ή άλλως, επιβάλλεται ο ορισμός ενός διοικητή για πολλούς λόγους.
Τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι αρκετά κυρίως σε ότι αφορά τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό των περισσοτέρων τμημάτων.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι από τους 107 γιατρούς που προβλέπονται να υπηρετούν στο Νοσοκομείο σήμερα υπηρετούν εκεί μόνο 57 ενώ από τους 71 ειδικευόμενους γιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα υπηρετούν μόνο 18. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί από τους δυο Δερματολόγους που προβλέπονται δεν υπηρετεί κανένας, όπως κενή είναι και η θέση του Ρευματολόγου. Αντίστοιχα στην Χειρουργική Κλινική υπηρετούν πέντε γιατροί ενώ ο αριθμός που προβλέπεται είναι ο διπλάσιος. Στο τμήμα μαιευτικής και Γυναικολογίας έπρεπε να υπηρετούν έξι γιατροί και σήμερα εργάζονται μόνο δυο. Στο τμήμα της Καρδιολογικής κλινικής ενώ υπάρχουν 7 οργανικές θέσεις, υπηρετούν σήμερα μόνο τρείς γιατροί… Αλλά και στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου υπηρετούν μόνο τρείς από τους επτά που προβλέπονται.
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, στις θέσεις ΤΕ υπηρετούν 108 από τους 121 που προβλέπεται. Ενώ στις θέσεις ΔΕ θα έπρεπε να υπηρετούν 132 και αυτή την στιγμή εργάζονται 114 άτομα. Σε ότι αφορά το τεχνικό προσωπικό (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) το ποσοστό του προσωπικού που εργάζεται είναι κάτω από το 50% των προβλεπόμενων θέσεων. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχει αποσταλεί από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας και άλλων τεσσάρων σωματείων άλλων Νοσoκομείων επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια με την οποία ζητούνται λύσεις όπως και μονιμοποίηση των συμβασιούχων προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα.
Παράλληλα παραμένει σε εκκρεμότητα η δημιουργία τμήματος χημειοθεραπείας που θα εξυπηρετούσε τους καρκινοπαθείς ακόμη και ως τμήμα βραχείας νοσηλείας. Ειδικά για το θέμα αυτό είναι γνωστές οι προσπάθειες που προηγήθηκαν από τους τοπικούς φορείς και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών της Δράμας σε συνεννόηση με την διοίκηση του Νοσοκομείου, παρόλα αυτά η εκκρεμότητα αυτή συνεχίζει να υφίσταται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού καρκινοπαθών οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν (όσοι έχουν αυτή την δυνατότητα) σε άλλους Νομούς για να εξυπηρετηθούν.
Σε ότι αφορά την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου προς τον υπουργό Υγείας, που προαναφέρθηκε και με την οποία προαναγγέλλουν την οργάνωση συντονισμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών με συνδικάτα και άλλους φορείς, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «ΘΡΙΑΣΙΟ», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου ζήτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που επισημάνθηκαν παραπάνω και όχι μόνο…

Η ανοιχτή επιστολή θυμίζουμε ότι υπογράμμιζε τα ακόλουθα:
«Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Αντίθετα, “περίσσεψαν” οι διακηρύξεις περί επέκτασης των “συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα”, της σύναψης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της “αγοράς” υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και η διατήρηση και επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας.
Γνωρίζουμε ότι η σχεδιαζόμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως “αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων”, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την “πώληση” υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, προϋποθέτει τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Ενώ η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022 θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών.
Με αφορμή και τις επισκέψεις σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, σας επισημαίνουμε, αν και ήδη το γνωρίζετε, ότι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, με υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο), ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία μειώνεται κάθε χρόνο, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους ανεπαρκέστατους Οργανισμούς) ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020, λόγω και της απόρριψης (από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων) του αιτήματός μας για μονιμοποίησή τους με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1.200 συναδέλφων του ίδιου προγράμματος.
Ηδη συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε δεκάδες δημόσιες μονάδες οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες εκατοντάδες εργολαβικούς συναδέλφους, ενώ και όπου έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας ευθύνεται η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι “ατομική ευθύνη”, η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και οι παροχές πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το “μη μισθολογικό κόστος” και εμποδίζουν την επιχειρηματική κερδοφορία. Γι’ αυτό προωθούν συντονισμένα παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα σε Υγεία – Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.
Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρόνιων ασθενών.
Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος που τους υπηρετεί και Ευρωπαϊκή Ενωση – ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here