Παρουσίαση της φετινής οπτικής ταυτότητας του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy

0
1583

45o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
5-11 Σεπτεμβρίου 2022


 

Ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου


 

Στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, και ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής, ανακοίνωσαν το εθνικό διαγωνιστικό, το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα Short and Green της 45ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy.
O Nικόλας Γιατρομανωλάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου».
Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, ανακοίνωσε επίσης πως «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο έργα: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου «Ολύμπια» στη Δράμα», ενώ ενημέρωσε πως στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας θα παιχτούν ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covid.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την στήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Φεστιβάλ Δράμας: «Το ΥΠΠΟΑ πιστεύει σε αυτό το Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια, μαζί, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες: τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, την πανδημία. Αλλά μαζί, βρήκαμε και τις λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Και προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Θέλουμε να επενδύσουμε στο Φεστιβάλ Δράμας και την πόλη».
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης, «το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Οι αγαπημένες μου ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό του DISFF, είναι μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα που προκαλούν σκέψη».
Και προσέθεσε: «Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα (30) ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς».
Ο Γιώργος Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. «Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ουσιαστική συμβολή του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη πόλη μας θα εξελιχθεί σε συστάδα οπτικοακουστικής επιχειρηματικότητας καθώς και νέων εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι δύο κύριοι χώροι πολιτισμού της Δράμας αλλά και προβολής των προγραμμάτων του Φεστιβάλ».
«Καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και νέες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και ανθρώπους της 7ης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και ενισχύουν τη διασύνδεση τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τους νέους του χώρου, τους σπουδαστές του κινηματογράφου από το εξωτερικό και την Ελλάδα στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αναβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα και τη προσφορά του».
Τέλος, ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε στις σημαντικές συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με το ΕΚΟΜΕ, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Onassis Stegi), την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη RAYCAP, τη Finos Film και την COSMOTE TV και πολλούς ακόμη φορείς, «πάντα με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας. Και βέβαια με τη σταθερή συνεργασία με τους φορείς του κινηματογραφικού γίγνεσθαι της χώρας μας».

Η Οπτική ταυτότητα του 45ου DISFF
Παρουσιάζοντας την φετινή ταυτότητα του Φεστιβάλ Δράμας ο Δημήτρης Παπάζογλου (DpS Athens), Designer και DISFF Br and Director είπε: «Σε συνέχεια της επιτυχημένης περσινής χρονιάς, που αφορούσε το rebranding του ΦΤΜΜΔ, σήμερα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάζουμε την ταυτότητα του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το φετινό έργο αποτελεί τη δυναμική συνέχεια της οπτικής ταυτότητας και της ιδέας που αυτή πρεσβεύει και που χαρακτήρισε με επιτυχία την επιτυχή εργασία για το rebranding του Οργανισμού.
Η φετινή ταυτότητα αποτελεί το επόμενο βήμα της γόνιμης συνεργασίας που αναπτύχθηκε από το 2021, μέσα από την ανάθεση της διεύθυνσης του σχεδιασμού της ταυτότητας του Οργανισμού, μετρώντας ήδη σημαντικές επιτυχίες μεταξύ των οποίων και η βράβευση του συγκεκριμένου έργου, με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής για το 2022, στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού και Οπτικής Επικοινωνίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αμφότερους τόσο τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, κ. Γιώργο Δεμερτζή, όσο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κ. Γιάννη Σακαρίδη, όχι μόνο για την εμπιστοσύνη τους και την καθοριστική αρωγή τους, αλλά και για την απόλυτη σύμπνοιά στο πλάνο που εκπονήσαμε για το μέλλον του Φεστιβάλ, και που στην περίπτωση μας αφορά την συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη του έργου της ταυτότητας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το πλάνο αυτό, δεν εστιάζουμε μόνο στην ετήσια οπτική επικοινωνία. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα, σύγχρονα έργα, που θα ισχυροποιήσουν μέσω του branding ακόμη περισσότερο, όχι μόνο την θέση του Φεστιβάλ στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη μέσω της οπτικής του γλώσσας αλλά θα συμβάλλουν και στην ανάδειξη της πόλης της Δράμας, ως τον απόλυτο ελληνικό κινηματογραφικό προορισμό. Παράλληλα επιδιώκεται η ενίσχυση της σχέσης του Φεστιβάλ τόσο με το τοπικό όσο και το διεθνές κινηματογραφικό και φεστιβαλικό κοινό, καθώς και η ανάπτυξη δυναμικών συνεργασιών και συνεργειών με διεθνούς εμβέλειας κινηματογραφικούς θεσμούς, οργανισμούς και brands του χώρου.
Στον άξονα αυτό, έχουμε ήδη αναβαθμίσει το Εκδοτικό Τμήμα του Φεστιβάλ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή εκδόσεων που αφορούν τον Κινηματογράφο, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο που αφορά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού μας πωλητηρίου, αλλά και την πλατφόρμα εκδοτικού και έντυπου αρχείου.
Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πλάνου και την εκπόνηση της εκάστοτε ταυτότητας που υποστηρίζει την κάθε χρονιά αντιστοίχως -με χρονικό ορίζοντα το 2023-, έχουμε αναπτύξει τις παρακάτω τρεις διακριτές ενότητες, υπό τους αντίστοιχους συνοδευτικούς τίτλους, έχοντας ήδη υλοποιήσει αυτήν του 2021:
2021: Η μικρού μήκους αφήγηση / Short Cinema – Short Visual Language (DISFF Branding)
2022: Η κοινότητα / The Community – A Flm By
2023: Η εξέλιξη του κινηματογραφικού μέσου / From Analog to Digital
2022: Η κοινότητα
Στον πυρήνα της νέας ταυτότητας του Οργανισμού και όπως αυτή αναπτύχθηκε μέσα από πολλαπλές εφαρμογές το 2021, εδράζεται με σημειολογικό τρόπο η έννοια της μικρού μήκους κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από την τυπογραφική σύντμηση της ίδιας της γλώσσας, παράγονταςκατά αντιστοιχία ένα μικρού μήκους οπτικό λεξιλόγιο, ενώ παράλληλα τονίζεται η έννοια της εμβληματικής βράβευσης.
Για την φετινή χρονιά, η οπτική μας γλώσσα επικεντρώνεται καθ’ όλη την ανάπτυξή της, γύρω από την ίδια την κοινότητα των κινηματογραφιστών μικρού μήκους, φέρνοντάς του δημιουργούς στο πρώτο πλάνο της οπτικής επικοινωνίας. Υπό το λεκτικό εύρημα “A Flm By” και την χρήση των ονομάτων των σκηνοθετών ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού κατά την κάθε εφαρμογή επικοινωνίας, επιδιώκεται η ανάδειξη των νέων δημιουργών, υπογραμμίζοντας και αναγνωρίζοντας τη σπουδαία συμβολή τους, αφού αυτοί αποτελούν το αθέατο ζωτικό δημιουργικό κύτταρο της ύπαρξης του Φεστιβάλ μας. Παράλληλα, τονίζεται με αυτόν τον τρόπο ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ. Αντιπροσωπευτικό αυτής της προσέγγισης, είναι ακόμα και το ίδιο το trailer του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο αφορά μία νέα αφήγηση μικρού μήκους, δημιουργημένη από αποσπάσματα των φετινών ταινιών, και που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και σκηνοθέτη, Γιάννη Σακαρίδη. Το σύνολο της οπτικής ταυτότητας, εμπνέεται από το σχεδιαστικό ύφος και την τυπογραφική γλώσσα των προμετωπίδων των σινεμά και των κινηματογραφικών εντύπων, επιτρέποντας την άμεση σύνδεση με το ευρύτερο πεδίο του κινηματογράφου. Παράλληλα, η επιλογή της τυπογραφίας ως εκφραστικό μέσο για τον τελικό σχεδιασμό, ενισχύει δυναμικά την δημιουργική ευελιξία κατά την ανάπτυξη των διαφόρων εφαρμογών, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για μία ευέλικτη, σύγχρονη, συμπαγή και αναγνωρίσιμη, κινηματογραφική οπτική γλώσσα.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά, τον Σεπτέμβριο στην Δράμα!».

Το σποτ του 45ου DISFF:
https://youtu.be/gqybuoMQH3c

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ