Παρουσίαση του βιβλίου «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»

1
1887

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 19.30’ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας


Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7.30’ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού» των Shenk Robert, Κοκτζόγλου Σάββα.
Ομιλητές θα είναι ο κ. Κοκτζόγλου Σάββας, Μηχανολόγος Μηχανικός, ανεξάρτητος ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου, και ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Το βιβλίο είναι μία συναρπαστική συλλογή αμερικανικών ναυτικών «ημερολογίων πολέμου» που βρέθηκαν πρόσφατα στα Εθνικά Αρχεία και αφορούν όσα συνέβαιναν στα βόρεια παράλια της Τουρκίας το 1921-1922. Εκείνη την περίοδο, μία σειρά αμερικανικών αντιτορπιλλικών στάθμευε συνεχώς στο λιμάνι της Σαμψούντας και οι κυβερνήτες των αντιτορπιλλικών περιγράφουν εδώ πολλές από τις θηριωδίες που διαπράττονταν τότε εις βάρος της ελληνικής μειονότητας της Μικράς Ασίας από τους κυβερνώντες εθνικιστές Τούρκους, καθώς και τις τοπικές αντιδράσεις των Ελλήνων.

 

Διοργανωτές:
Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»
Πολιτιστικό Κέντρο «Διαμαντής Λαζαρίδης»

 

Για το βιβλίο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα ημερολόγια πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού» των Shenk και Κοκτζόγλου έγραψαν:

«Ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο. Θα συμβάλει πάρα πολύ στην κατανόηση μίας από τις πιο τραγικές περιόδους της ιστορίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Μας θυμίζει το πλήρες φάσμα των αντιδράσεων, από τον αποτροπιασμό έως την κυνική απόκρυψη που επέδειξαν οι Δυτικοί παρατηρητές αυτών των φοβερών γεγονότων»
(Μπρους Κλαρκ, συγγραφέας του βιβλίου «Twice a Stranger: The Mass Expulsions that Forged Greece and Turkey», 2009)

«Το βιβλίο των Σενκ και Κοκτζόγλου ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα… Είναι εξαιρετικά σχετικό με την εποχή μας»
(Βικέν Μπαμπκενιάν, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Armenia, Australia and the Great War»)

«…Μια σημαντική και ανατριχιαστική περιγραφή των τουρκικών θηριωδιών εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»
(Λου Γιούρενεκ, συγγραφέας του βιβλίου «Smyrna, September 1922»)

«Αυτές οι σπάνιες μαρτυρίες των αξιωματικών και των πληρωμάτων του Αμερικανικού Ναυτικού που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες… σκιαγραφούν ένα ζωηρό πορτραίτο των σκληρών, αδικαιολόγητων επιθέσεων εναντίον του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου»
(Θέα Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου «Not Even My Name: A True Story»)

«…Αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο όχι μόνο το πολύ σύγχρονο πρόβλημα των μειονοτήτων στα εθνικά κράτη, αλλά και την ηθική διχοστασία που υφίστανται οι ένοπλοι ουδέτεροι όταν τίθενται αντιμέτωποι με θηριωδίες»
(Σ. Χέρμπερτ Γκίλιλαντ, συγγραφέας του έργου «Voyage to A Thousand Cares: Master’s Mate Lawrence with the African Squadron», 1844-1846)

«Η εδώ δημοσιευόμενη για πρώτη φορά επιλογή αρχειακών πηγών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την τεκμηρίωση γεγονότων που σχετίζονται με τη γενοκτονία των Ελλήνων»
(Τζωρτζ Σ. Σιρίνιαν, επιμελητής του βιβλίου «Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks», 1913-1923)

«Οι αφηγήσεις παρατίθενται με τον ψύχραιμο, επαγγελματικό τόνο που θα περίμενε κανείς από αξιωματικούς του Ναυτικού, ωστόσο περιλαμβάνουν τεκμηριωμένες πληροφορίες οι οποίες προσλαμβάνουν ένα εντεινόμενα ψυχοφθόρο και εφιαλτικό νόημα που συμβάλλει στην επισήμανση του ανθρώπινου πόνου ο οποίος προκλήθηκε στους Έλληνες»
(Αλέξανδρος Κίτροεφ, Καθηγητής Ιστορίας στο Κολλέγιο Χάβερφορντ)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ