Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Κασαπίδη με τίτλο “Αλάνα 21” πραγματοποιήθηκε από τον ΣΦΓΤ Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος Βιολέττα Στυλιανίδου ενώ για τον ποιητή και το έργο του μίλησε στην έναρξη της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΣΦΓΤ Δράμας Πολύνα Μπανά.

Ο ίδιος ο ποιητής μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την ποιητική του συλλογή ανέφερε ”Η ποιητική συλλογή «Αλάνα 21» αποτελείται από ποιήματα διάφορων περιόδων. Το πιο παλαιό ποίημα σε αυτήν έρχεται από το 1986. Μαζί με άλλα αποτέλεσαν το σώμα μιας συλλογής που είναι διαφορετικά ποιήματα και κοινό τους γνώρισμα είναι κυρίως η αντισυμβατικότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο είχα γράψει. Με πιο άμεσο προφορικό λόγο, για να μπορέσουν να περάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό και με θέματα που αφορούν περισσότερο την εποχή μας και τον άνθρωπο, ως κοινωνικό πολιτικό όν”.
“Υπάρχουν κάποια γεγονότα και στο αστικό τοπίο και στο τοπίο που ζούμε στην επαρχία, αλλά και γεγονότα που έχουν μπει στην ζωή μας όπως το μεταναστευτικό, το πρόβλημα των αστέγων και άλλα που νομίζω ότι πρέπει να μπουν μέσα στην ποίηση. Στην συλλογή υπάρχουν πάγια στοιχεία που έχω μέσα μου. Αναγνώσματα και συνομιλίες με τους παλιότερους ποιητές, γιατί η ποίηση είναι μια αέναη σκυταλοδρομία. Υπάρχουν επίσης τα μεγάλα θέματα όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η ελευθερία που αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης για την ποίηση αλλά και τα καθημερινά τα οποία έχουμε χρέος να τα βάλουμε μέσα στην ποίηση γιατί ο καθένας ζει μέσα σε μια ανθρώπινη κοινωνία και μέσα από αυτήν πρέπει να αντλήσει στοιχεία για να τα περάσει μέσα από το φίλτρο της ποίησης…”
Με δεδομένο ότι τόσο η ποίηση όσο και η φωτογραφία αποτελούν μέσα έκφρασης έχουν δηλαδή έναν σημαντικό κοινό παρανομαστή ρωτήσαμε τον ποιητή για το εάν σήμερα ο κόσμος εκφράζεται μέσα από αυτές τις δυο μορφές τέχνης και με ποιο κυρίως τρόπο… “Ο κόσμος επιλέγει την εικόνα πιο εύκολα -σημειώνει ο Γιώργος Κασαπίδης εξηγώντας ότι – η εικόνα είναι κάτι πιο άμεσο. Ο λόγος έρχεται ίσως σε δεύτερη μοίρα. Αλλά όταν ο λόγος είναι δυνατός μπορεί να δημιουργήσει πλήθος εικόνων και να ερεθίσει την φαντασία μας περισσότερο απο το οπτικό ερέθισμα το οποίο μας δίνει άμεσα μια πληροφορία την οποία δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε. Ο λόγος μας αναγκάσει να σκεφτούμε περισσότερο και να δημιουργήσουμε νέες εικόνες. Ο καθένας τις δικές του. Γι αυτό πιστεύω ότι είναι πιο δυνατός από μια σωρεία εικόνων που εναλλάσσονται…”.
Η πρόεδρος του ΣΦΓΤ Δράμας κα Πολύνα Μπανά μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για το πρόγραμμα και των εκδηλώσεων του ΣΦΓΤ Δράμας και την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Κασαπίδη σημείωσε ότι “Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΣΦΓΤ για την τρέχουσα φθινοπωρινή περίοδο αριθμεί 12 συνολικά διαφορετικές εκδηλώσεις και βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος διοργανώνεται και η ποιητική βραδιά που είναι αφιερωμένη στην ποιητική συλλογή του γνωστού δραμινού ποιητή Γιώργου Κασαπίδη. Ο τίτλος της είναι “Αλάνα 21” και εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις τον Μάιο του τρέχοντος έτους απο τις εκδόσεις Οδός Πανός. Η φιλόλογος Βιολέττα Στυλιανίδου που μιλά για το βιβλίο συνεργάζεται σε τακτική βάση με τον ΣΦΓΤ σε ανάλογες λογοτεχνικές βραδιές την οποία και ευχαριστώ για την σημερινή παρουσίαση. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τον Γιώργο που κυκλοφόρησε μια επόμενη ποιητική συλλογή. Περιμέναμε περίπου 6 χρόνια (από το 2013 που είχε εκδοθεί η αμέσως προηγούμενη) μας κρατούσε σε αδημονία για την νέα του ποιητική δουλειά…”.